Bier is een culturele traditie in veel landen over de hele wereld sinds de Egyptenaren bier gebruikten als een vorm van betaling voor de arbeiders die de piramides bouwden. Bier heeft zich in de loop der eeuwen ontwikkeld en de populariteit ervan is in Nederland blijven stijgen. Er duiken steeds vaker nieuwe brouwerijen op. Restaurants maken steeds meer gebruik van hoge kwaliteit tapkranen. De vraag naar ambachtelijk bier is toegenomen en daarmee ook de vraag naar nieuwe, unieke smaken.
Hier zijn leuke feiten en voordelen van het bier dat uit een tap komt.
De grootste voordelen van tapbier
Het kiezen van het juiste bier gasmengsel is essentieel voor het schenken van de perfecte pint bier met de juiste consistentie en smaak. Enkele voordelen van tapbier zijn:
- Een romiger consistentie
- Een langer aanhoudende schuimkraag
- Soepeler schenken uit kranen
- Behoudt de oorspronkelijke biersmaak
- Lagere schenkkosten
Om deze prachtige eigenschappen van tapbier te behouden, moeten stikstof en kooldioxide in verschillende verhoudingen worden gemengd om de verschillende biersoorten aan te kunnen.
Het mengsel is belangrijk
Om ervoor te zorgen dat brouwerijen en instellingen kwaliteitsbier schenken, is het belangrijk dat ze het juiste gasmengsel gebruiken om de unieke smaak van elk bier te behouden. Bier gasmengsels zijn meestal een mengsel van stikstof en koolzuurgas (CO2) dat wordt gebruikt om bijvoorbeeld hertog jan perfect draft uit de tapkranen te tappen. De mengsels kunnen variëren in verschillende verhoudingen tussen stikstof en koolzuurgas.
Bij nitrobieren bijvoorbeeld wordt een hoger percentage stikstof gebruikt voor het gasmengsel. Een gebruikelijke mix voor nitrobier is 30/70, wat betekent dat 30% kooldioxide en 70% stikstofgas wordt gebruikt. “Nitrobieren” en stouts hebben meer stikstof nodig en zouden overmatig koolzuurrijk worden als ze met gewoon CO2-gas zouden worden gedronken.
Als je een gasmengsel voor nitro’s en stouts zou gebruiken (25% koolzuurgas en 75% stikstofgas) op een gewone pils of IPA, zou het bier plat worden omdat er niet genoeg koolzuurgas zou zijn, en niets is erger dan een plat biertje. Daarom gebruikt men voor dit soort bieren meestal een bier gasmengsel met een hogere CO2-verhouding en een lagere CO2-verhouding voor stouts en nitro’s.
Nu er nieuwe brouwers bij komen en de bierproductie in Europa toeneemt, zullen plaatselijke brouwers een betrouwbare toevoer van koolzuur- en stikstof gassen nodig hebben.
Conclusie
Door een biertap op te nemen in je bedrijf, restaurant of brouwerij kun je bier gelijkmatig doseren met een romiger consistentie en een blijvende schuimkraag.
Laat een reactie achter