De iPhone 14 modellen, waaronder ook de iPhone 14 Pro, hebben volgens IEC norm 60529 beschermingsgraad IP68 (maximale diepte van 6 meter tot 30 minuten). Dit betekent dat de iPhone 14 veilig is tegen kleine hoeveelheden gewone vloeistoffen, zoals per ongeluk morsen, spatten en regen. Het toestel kan ook tot 30 minuten onderdompeling op een maximale diepte van 6 meter overleven.

Apple vermeldt al zijn modellen na de iPhone 7 als “spat-, water-, en stofbestendig” onder laboratorium condities. Deze condities zijn niet permanent en “kunnen afnemen bij normale slijtage”, aldus Apple. Vloeistofschade wordt niet gedekt door je garantie.

Apple raadt aan deze activiteiten met je iPhone te vermijden om schade door vloeistoffen te voorkomen:

  • Zwemmen of baden met je iPhone
  • Je iPhone blootstellen aan water onder druk of water met hoge snelheid, zoals bij douchen, waterskiën, wakeboarden, surfen, jetskiën, enzovoort
  • Je iPhone gebruiken in een sauna of stoombad
  • Je iPhone gebruiken buiten de aanbevolen temperatuurbereiken of in extreem vochtige omstandigheden
  • Je iPhone laten vallen of aan andere schokken blootstellen
  • Je iPhone uit elkaar halen, inclusief het verwijderen van schroeven
  • Je moet ook contact met zeep, parfum, insectenwerende middelen, lotions, oplosmiddelen enzovoort vermijden. Je moet je toestel met kraanwater wassen als het in contact komt met een vloeistof die geen water is.

Je kunt je iPhone 14 drogen met een brillendoekje als het nat geworden is. Gebruik geen hitte om de iPhone 14 droog te krijgen. Hiermee kan je het toestel verder beschadigen.


Wat is een IP certificering precies?

iphone-12-pro-max-water

Je zit in het zwembad, je wilt een moment vereeuwigen met je familie, je vrienden, je dierbare en tedere? Heeft je smartphone IP certificering?

IP-certificeringen beloven je smartphone waterdicht en stofdicht te maken. Het cijfer dat er net achter staat geeft de mate van afdichting aan.

De 6 betekent dat het toestel tegen stof beschermd is. Dan geven de 5,6,7 of 8 de mate van waterbestendigheid aan. De 5 geeft aan dat je toestel spatten kan overleven, 6 sterke waterstralen, 7 onderdompeling tot een meter gedurende 30 minuten, 8 meer dan een meter gedurende een uur.

Toch raden we je aan niet met je smartphone op een meter diepte te duiken om je geliefden onder water te filmen, ook al is je toestel IP68 gecertificeerd.

Drukstoot

Toen zijn eerste high-end modellen uitkwamen, verzekerde OnePlus dat ze even waterdicht waren als IP68-gecertificeerde modellen. Toch waren ze niet officieel gecertificeerd.

De leidinggevenden van het merk legden ons destijds uit dat certificering problemen opleverde voor de klanttevredenheid. Gebruikers dachten namelijk dat ze door deze waterdichtheid hun smartphone in water konden gebruiken. Als de smartphone dan stuk ging, beschuldigden ze de fabrikant van valse reclame of gebroken beloften. Dit gaf aanleiding tot geschillen die het merk wilde vermijden.

Een van de oprichters legde ons toen de nuances van de verzegelingscertificeringen uit. Een IP68-gecertificeerde smartphone is bestand tegen onderdompeling op meer dan een meter gedurende een uur, maar niet als de smartphone in beweging is. En daar zit het hele probleem.

Als je een smartphone onder water gebruikt, beweeg je. Die bewegingen verhogen de waterdruk op de telefoon. Maar als de druk toeneemt, sijpelt het water in de smartphone, zodat de certificatietests alleen op onbeweeglijke telefoons gedaan worden.

Bovendien worden de tests voor het verkrijgen van de certificering uitgevoerd met helder water. In de zee is het water zout. Zout is een zeer sterk oxidatiemiddel, dus het kan telefoons beschadigen. Idem dito met het chloor van het zwembad, dat het toestel kan raken.

Daarom is het beter om je smartphone niet in water te gebruiken.

Wat zijn de risico’s als je je iPhone 14 in water gebruikt, en wat te doen bij een ongeluk?

Als je toch besluit je iPhone 14 in water te gebruiken, kan het zijn dat het toestel het niet verdraagt. Als er water binnensijpelt, kan dat verschillende onderdelen oxideren en je mobiele metgezel totaal onbruikbaar maken. Bovendien schakelen de niet-waterbestendige modellen vaak al een paar minuten nadat ze in het water gevallen zijn uit.

Mocht je toch besloten hebben je telefoon in water onder te dompelen, neem dan de tijd om hem te drogen als je eruit komt. Hiervoor bestaat geen wondermethode. Vergeet alle apparaten zoals een ventilator of föhn, ze zullen de waterdruppels in de telefoon afstoten die de onderdelen die zich op de bovenkant van de telefoon bevinden kunnen aantasten. De föhn kan zelfs onderdelen verhitten en beschadigen als ze misschien niet aangeraakt zijn.

De beste methode is daarom de telefoon op een geventileerde plaats te zetten. Leg hem niet in direct zonlicht: hij zal uitdrogen, maar onder de kap zullen de onderdelen oververhit raken en opnieuw gevaar lopen beschadigd te worden.

Verzegeling, een kwestie van garantie

Wees je ervan bewust dat de certificering van de verzegeling ook een kwestie van garantie is. Als je naar je distributeur gaat of contact opneemt met de after-sales service van het merk, betalen ze niet voor de reparatie of vervanging van je smartphone als je uitlegt dat je hem onder water gebruikt hebt.

Op zijn officiële website is Apple heel duidelijk. “Om schade door vloeistoffen te voorkomen, moet je voorkomen dat je je iPhone opzettelijk in water onderdompelt”, kunnen we lezen in de kleine regels die verwijzen naar de waterdichtheid van de iPhone. Ook de andere fabrikanten hebben deze voorzorgsmaatregelen in hun verkoopvoorwaarden opgenomen.

Om veilig onder water te fotograferen of te filmen kun je alleen vrijuit te werk gaan met accessoires die voor dit doel ontworpen zijn. We denken b.v. aan de doorzichtige en waterdichte telefoonhoesjes die met een riempje om de hals gehangen kunnen worden.

Laat een reactie achter