Van keukenkastjes tot badkamervloer: elke lente zetten we ons interieur weer extra grondig in het sop. Tóch zijn er een aantal klusjes die we ieder jaar weer over het hoofd lijken te zien, waaronder het schoonmaken van de dakgoot. Dit zijn drie periodieke huishoudelijke klusjes die we maar al te vaak vergeten.

Klusje 1: Cv-onderhoud

oude-cv-ketel

Je cv-ketel hoor je periodiek te laten onderhouden, elke één tot drie jaar. Maar in de praktijk schiet cv-ketel-onderhoud er nogal eens bij in. En dat is niet verstandig. Met een slecht onderhouden ketel heb je namelijk meer risico op storingen en defecten. Kortom: een grotere kans dat je op een ochtend onaangenaam verrast wordt door een koude douche.

Voorkom brand in huis

Daarnaast kan een verwaarloosde ketel een lekkage, verborgen waterschade, brand of zelfs koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Plan dus op tijd een onderhoudsbeurt door een specialist in. Wordt je cv-installatie ook weer krachtiger (en dus zuiniger) van.

Erkende vakman

Wil je een veilige cv-installatie waar je geen omkijken naar hebt? Dan kun je je abonneren op cv-onderhoud. Dit houdt in dat een erkende vakman telkens contact met je opneemt wanneer het weer tijd is voor de onderhoudsbeurt van je cv-ketel. Je betaalt hier vaak maar zo’n zes euro per maand voor.

Klusje 2: Reinigen van de dakgoot

Nog zo’n klusje waar niemand echt om staat te springen: met een ladder het dak op om de dakgoten en de regenpijp schoon te maken. Toch is het belangrijk om dit één à twee keer per jaar te doen, het liefst in het voor- en najaar.

Lekkage? Liever niet

Door de dakgoten vrij te maken van allerlei resten, zoals mos en oude bladeren, voorkom je dat ze verstopt raken. En dat is een geruststellend idee. Want een verstopte dakgoot kan voor allerlei problemen zorgen, van lekkages tot schimmel en houtrot.

Klusje 3: Dak ontmossen

zwart-dak-huis

Werp tot slot ook even een blik op je dakbedekking. Het is essentieel dat deze vrij van mos en groene aanslag is. Anders kan je dak namelijk beschadigd raken, met als gevolg dat je last krijgt van vochtproblemen of andere waterschade in huis.

Gladde dakpannen

Je kunt dit klusje prima uitbesteden. Of ga zelf aan de slag met een ladder, hogedrukspuit en een voegenkrabber (of hark). Wees hierbij echter wel extra voorzichtig: omdat je met water op het dak werkt, kan het extreem glad worden.

Laat een reactie achter