Je hebt enorm genoten van jouw jacht, maar de tijd is gekomen om naar nieuwe jacht uit te kijken, die (kies er een): groter, sneller, glanzender, nieuwer is. Ze is je beste vriendin geweest, maar je hebt ‘jachtkoorts’ en als je net als de meeste booteigenaren bent, zul je regelmatig van jacht willen ruilen en dus je jacht verkopen. Al die nieuwe boten op de botenshows trokken jouw aandacht, maar voordat je een nieuwe jacht kunt kopen, moet je eerst de oude verkopen.

Hier zijn tien tips om jouw jacht sneller te kunnen verkopen.

1. Laat de jacht stralen

boot met surfplank

Het is een natuurlijke menselijke eigenschap: we trekken conclusies op basis van wat we zien. Wanneer een potentiële koper naar jouw jacht komt kijken en haveloze doklijnen ziet, is het duidelijk dat je niet voor de essentiële zaken zorgt. Als een koper in het ruim kijkt en roestbruin water ziet, ben je duidelijk geen goede boothouder. Als hij aan een motorpeilstok trekt en vuile zwarte smurrie ziet, nou, wat zou jij dan van de toestand van de motor vinden?

Ik weet dat als ik een jacht zie, die een drijvend getto is, er twee dingen in me opkomen. Ten eerste ga ik er automatisch van uit dat het onderhoud dan op alle systemen even slecht is. Ten tweede denk ik er dan aan om een heel laag bod uit te brengen.

Ga je gang, vertel ons maar welke je liever hebt.

Elke jachtmakelaar zal je vertellen dat de eerste 30 seconden aan boord het belangrijkste is en als jouw koper een sprankelende boot ziet, is deze al voor de helft verkocht. Bij onroerend goed zijn de drie belangrijkste woorden voor een huis ‘locatie, locatie, locatie’. Voor boten geldt ‘uitstraling, uitstraling, uitstraling’.

Het is nu tijd om de romp in de was te zetten, het metaal glanzend te polijsten en een laag verse vernis aan te brengen. Teakhouten dekken mogen niet grijs zijn en antislip oppervlakken mogen ook geen vlekken vertonen. Een kleine investering in het onderhoud kan je duizenden euro’s bij de inruilwaarde opleveren.

Geef jouw jacht van binnen een goede voorjaarsschoonmaak. Als je tapijt hebt, verwijdert een goede shampoo het vuil en de vlekken, die je daarna niet eens meer ziet. De gordijnen en de stoffering moeten, vooral als je huisdieren of rokers aan boord hebt, ook worden schoongemaakt.

In de kombuis is het vooral belangrijk om het fornuis en de oven schoon te maken om de vlekken en de kruimels van het vorig seizoen kwijt te raken omdat veel vrouwen naar het fornuis kijken om te bekijken hoe goed de jacht wordt onderhouden. Maak de koelkast leeg, maak hem grondig schoon en zet er een open doos met zuiveringszout in om de geur van de uien te verwijderen, die je maanden geleden bent vergeten.

Maak alle kasten en schotten schoon met een huishoudelijk schoonmaakmiddel en ik garandeer je dat je daarna geschokt zult zijn door de kleur van het schoonmaakdoekje. Tip: laat vellen geparfumeerde wasverzachter in de lades en kastjes liggen, zodat ze de geur van vers wasgoed hebben wanneer een koper ze opent.

Denk bij het schoonmaken niet alleen aan de grote lijnen, zoals de romp of het dek. Ga ook naar de details. Niets maakt een slechtere eerste indruk dan eens een geel kustkoord dat een plakkerige, zwartachtige kleur heeft.

En ja, schoonmaken betekent ook het ruim. Als het echt grimmig is, schakel dan een paar professionals in, die het kunnen stomen of onder druk kunnen wassen tot het weer schoon is.

2. Zorg ervoor dat het lekker ruikt

Schoon is nog maar het begin, want jouw jacht moet ook schoon en fris ruiken. Hoe vaak ben je naar beneden gestapt in een funky aroma van olie, meeldauw en een vuil ruim, een geur die gegarandeerd de verkoop zal tenietdoen.

Als het tijd is om jouw jacht te laten zien, vergeet dan niet om al die schoonmaakproducten, die je liefdevol hebt verwaarloosd, te verwijderen.

Het grondig schoonmaken van jouw jacht is een goed begin, maar let vooral op de boeg, waar het eruit moet zien en moet ruiken als op de dag dat de jacht te water werd gelaten. Maak de vuilwatertank leeg en voeg chemicaliën toe om eventuele geuren te neutraliseren. Zorg ervoor dat je de poorten of de luiken open laat om de boot grondig te luchten. Bedenk hoe uitnodigend het voelt als je tijdens een botenshow naar boten kijkt en zorg dat die van jou hetzelfde gevoel geeft.

3. Ruim de troep op

boot varen

De oude grap is dat een boot niets meer dan een gat in het water waar we geld in gooien, maar de waarheid is dat we er rotzooi in gooien en geen geld. Als je vandaag elk kastje zou openen, zou je versteld staan van de nutteloze spullen, die je aan boord hebt: lege WD-40-blikken, verbogen sluitingen, pakkingen die nergens in passen, al het spul dat moest worden weggegooid maar in plaats daarvan permanent aan boord bleef. Waarom vullen we kombuisladen met verdwaalde kurken? Niemand verliest ooit kurken. Archeologen zouden aan boord van elk modern jacht een velddag hebben.

Lege kastjes zien er veel groter uit en je zult merken dat veel van de geuren, waar je tegen vecht, afkomstig zijn van die smerige dingen binnenin. Maak de kastjes goed schoon en het aroma zal verdwijnen. Als je ze leegt, gooi er dan ook een laag witte verf in. Je wilt dat jouw koper denkt dat je over enorm veel opbergruimte beschikt, want zoals je weet, is er nooit genoeg.

4. Verwijder persoonlijke spullen

Haal al jouw persoonlijke spullen van de jacht, want je wilt dat potentiële kopers aan jouw boot gaan denken als hun boot. Persoonlijke foto’s: opgeruimd. Lippenstift en scheerschuim in het toilet: opgeruimd. Hierdoor worden niet alleen persoonlijke items verwijderd, maar lijkt de boot ook een stuk groter.

Vergeet de hangende kastjes niet terwijl je jouw spullen opruimt. Een kastje vol met meurende jassen of laarzen voor slecht weer van iemand anders is niet bevorderlijk voor de verkoop.

Dit is ook het moment om alles te verwijderen, dat niet bij de verkoop hoort. Te veel verkopen van miljoenen euro’s worden op het elfde uur gekweld door de vraag ‘wie de barometer van € 100 krijgt’. Plunder de jacht niet, maar verwijder alles waar je een persoonlijk gevoel bij hebt en laat de rest achter. Tip: neem de broodrooster en de blender uit de kombuis. Ze voegen niets toe aan de boot, laten het aanrecht er vol uitzien en zijn waarschijnlijk ook vies.

5. Renoveer de jacht

varend boot

Geen enkele jacht, die groter dan een bijboot is, wordt tegenwoordig zonder een inspectie verkocht. Het is dus beter om dingen eerst te repareren. Dit is het moment om die grillige ruitenwisser te verwisselen, want een koper gaat die ene schakelaar echt omdraaien. Tuurlijk, je leefde ermee, maar de koper ziet alleen een voorbeeld van slecht onderhoud. Zorg ervoor dat de brandblussers actueel zijn, dat de reddingsvesten legaal zijn en dat de fakkels binnen de vervaldatum vallen.

Als het gaat om het canvas aan boord heb je drie keuzes: verwijderen, repareren of vervangen. Om jouw vervangingskosten te verlagen, verwijder je alles dat niet voor de verkoop nodig is. Er wordt een biminitop verwacht, dus repareer de niet-werkende drukknopen of vervang deze als de bovenkant marginaal is.

Zorg ervoor dat de motoren snel starten. Veel verkopen zijn verloren gegaan omdat een accu leeg was en de motor niet wilde starten. Stem de motoren af en laad de accu’s op, want je wilt de koper imponeren met motoren die direct vuren.

Door de romp en het dek te behandelen, glanst het oude glasvezel als nieuw!

Over motoren gesproken, dit is het moment om na te denken over het laten stomen van jouw motor om alle olie kwijt te raken. De keerzijde is dat hierdoor de kale plekken, die gaan roesten, zichtbaar worden. Je moet ze met een draadborstel schoonmaken en met verf de scheepsmotor bijwerken. Verf niet – nooit – gewoon maar alles over. Dat is voor zowel kopers als landmeters een aandachtspunt. Ze gaan er allebei van uit dat je iets verbergt.

Als het om bestaande elektronica gaat, kun je ze waarschijnlijk het beste laten staan, in plaats van ze te upgraden. Iedereen heeft verschillende smaken voor merken en soorten, dus als je elektronica oud of versleten is, wil je misschien duidelijk maken dat je de koper een korting van X-duizend euro geeft voor nieuwe elektronica naar keuze. Dat verandert een negatief punt in een positief punt en de kopers zullen gaan dromen over alle nieuwe zwarte dozen, die ze voor jouw voormalige jacht, kunnen kopen.

Als je de motoren of de uitrusting professioneel hebt laten herbouwen, vraag dan de bonnetjes en stel ze beschikbaar. Je moet kunnen aantonen dat jouw motoren of generator een bepaald aantal draaiuren hebben of dat de airconditioning op een bepaalde datum opnieuw is geïnstalleerd. Nogmaals, dit is voor de koper echt geruststellend.

6. Deel de geschiedenis

Natuurlijk kan een jacht zichzelf verkopen, maar met een beetje werk kun je enorm veel aan de verkoopprijs toevoegen. Enkele van de slimste kopers, die ik heb gezien, hebben een notitieboek samengesteld met alle details van de geschiedenis van de boot: upgrades, inventaris, systemen. Sommige hebben pagina’s van positieve tijdschriftrecensies van hun merk en model van de boot bijgevoegd, anderen hebben een overzicht van gemaakte reizen gemaakt. Dit is, duidelijk en eenvoudig, een verkoopinstrument. Tip: je zou enkele advertenties voor vergelijkbare boten kunnen toevoegen, die natuurlijk duurder zijn! Dat spreekt voor zich.

Hetzelfde geldt voor fotografie. Ik ben altijd verbaasd dat, in dit tijdperk van digitale camera’s, zoveel foto’s van makelaars eruit zien alsof ze zijn gemaakt met een polaroid uit de jaren ’60. Maak uitstekende, goed verlichte foto’s van elk deel van jouw jacht. Dit betekent de machinekamer, de cockpit, het voordek en, als die er is, de flybridge. Maak gedetailleerde foto’s van het elektrische paneel en de elektronica en vergeet ook de tender niet.

7. Vraag een inspectie aan

zeilboot-klein-spanje

Velen zeggen dat het laten uitvoeren van een inspectie, voordat je jouw jacht verkoopt, onnodige kosten zijn maar ik denk dat het elke cent waard is. Ten eerste komt er een uiteindelijk rapport omdat jouw koper slim is en bovendien dit voor de verzekering en de financiering nodig is.

Belangrijker is echter dat het jou de kans geeft om voor een paar euro dingen op te lossen, die duizenden van de verkoopprijs zouden kunnen kosten. Je krijgt een voorbeeld van wat de landmeter van de koper verkeerd zal vinden en je kunt die dingen dan rechtzetten.

Dit is niet het moment om stil te staan bij het oplossen van dingen, die in het rapport zijn gevonden. Natuurlijk kan het je € 100 kosten om het kompaslicht te repareren, maar de landmeter van de koper kan voorstellen om duizend dollar van de prijs af te halen omdat het kompas ook slecht kan zijn. Het is beter om het nu op jouw voorwaarden aan te pakken.

8. Zorg voor de juiste prijs

De meeste mensen realiseren het zich niet, maar er zijn natuurlijk drie prijzen: de prijs van de verkoper, de prijs van de koper en de eerlijke marktwaarde. Jouw uitgangspunt moet de marktwaarde zijn, want eigenaren waarderen hun boten steevast te hoog. Kijk waar soortgelijke boten met een vergelijkbare uitrusting voor verkopen en prijs die van jou vervolgens agressief. Je wilt niet maandenlang op de markt zijn, want je wilt op jouw nieuwe boot zitten.

Je kunt niets doen aan het idee dat de koper heeft over de prijs, maar als hij of zij een bod doet dat redelijk in de buurt komt van wat jij vraagt, pak dan het geld en knijp in je handen. Je kunt het verschil maken wanneer jij jouw volgende jacht koopt. Ervaren bootmakelaars schudden hun hoofd met verhalen van klanten die voor een paar dollar meer volhielden en een verkoop verloren zagen gaan en hun boten maanden langer op de markt moesten houden. Nee, je moet niet overvragen, maar het slim spelen.

9. Zet een paar rekwisieten op

white and brown leather office rolling chair

Als je eenmaal items 1 tot en met 8 van jouw lijst hebt aangevinkt, stel je jouw boot voor als een podium en voeg je rekwisieten toe om het overtuigend te maken. Ga niet te ver, maar een paar dingen kunnen echt het verschil maken.

De eettafel moet bijvoorbeeld worden gedekt voor een lekker diner – placemats, borden, wijnglazen. Als je je borden aan boord laat liggen, des te beter. Heb je ooit een brochure gezien voor een nieuwe boot waarbij de eettafel niet uitnodigend was gedecoreerd?

Hetzelfde geldt voor de passagiershutten. Laat de matrassen niet onbedekt: een vrolijk en goedkoop dekbed met een paar bijpassende kussens kan een gevangeniscel veranderen in een uitnodigend toevluchtsoord. Hang een handdoek aan de stang in het hoofd, anders ziet het er te grimmig uit.

Ga niet overboord met vazen en decor: dat is wat je hebt verwijderd om de boot groter te laten lijken. Misschien een paar boeken op een plank, een tijdschrift op de salontafel. Bewoond maar niet overbelast is het doel.

10. Geniet

Dit is een boot waarvan je hebt genoten en nu is het tijd voor haar om naar een nieuwe eigenaar te gaan. Het zou een goed moment moeten zijn wanneer je serieus over jouw volgende boot kunt nadenken.

Afscheid nemen van een oude vriend is altijd moeilijk, maar dat wordt gecompenseerd door een een leuk bedrag te krijgen, dat je kunt besteden aan een nieuwe droomboot. Onthoud: er is altijd iemand die jouw boot wil.

Laat een reactie achter