Een auto kopen is iets wat de meeste mensen niet heel vaak doen. Immers het is een dure aankoop en je wilt dan ook wel een tijdje van een auto genieten. Hoe kun je het beste een auto onderhouden en hoe zorg je ervoor dat de levensduur van een auto wordt verlengd? Je kunt ervoor kiezen om het onderhoud uitbesteden en alleen naar de garage te gaan als de auto een kleine of grote beurt nodige heeft, maar je kunt ook zelf zorgen voor goed onderhoud van de auto. Wanneer je zorgt dat de auto in goede staat is én blijft kan je jarenlang plezier hebben van jouw auto.

Controleer het peil en de spanning

Rohana RFX5-auto-grijs

Eén van de dingen die de meeste mensen vergeten is het controleren van het oliepeil. Toch is dit van groot belang voor een goed onderhouden auto. Het oliepeil dient eigenlijk altijd voor iedere rit te worden gecontroleerd. Als je met een te laag oliepeil komt te zitten zijn de kosten namelijk erg hoog en de gevolgen voor je auto zijn ook niet mals. In diezelfde categorie valt ook de bandenspanning. Zo dienen autobanden een optimale druk te hebben zodat ze  goed op de weg liggen en het meest efficiënt brandstof verbruiken. Het testen van de bandenspanning kun je heel gemakkelijk zelf doen bij een benzinestation. Hier staat een bandenmeter waardoor je precies kunt zien hoe je banden ervoor staan. Ook kun je zelf een bandenspanningsmeter aanschaffen om de banden thuis te meten.

Klaar voor de winter

auto-rijden-volkswagen

Van andere orde is de zomer- en wintercheck. Veel garages bieden in de zomer een zomercheck aan. Ga jij in de zomer op auto vakantie? Dan wil je ook zeker weten dat je veilig op reis kunt. Een garage controleert dan niet alleen het oliepeil, maar ook de remmen, koelvloeistof, airco, accu en bandenspanning. In de winter is het tijd om de zomerbanden te vervangen voor de winterbanden. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat je de auto vult met antivries om bevriezing te voorkomen. Ook is het slim om de accu te controleren. Kou  en lage temperaturen hebben namelijk een negatief effect op de accu. Misschien pak je voor korte ritjes snel even de auto om kou te vermijden, wanneer je veel korte ritjes maakt kost dit voor een accu veel meer energie en krijgt hij niet volledig tijd om op te laden. Dit heeft dus een nadelige invloed op de accu. En het laatste wat je wilt is in de kou langs de weg staan. Zorg dus goed voor je auto, de kans op ongelukken is kleiner en je hebt er langer plezier van!

Laat een reactie achter