Johan Derksen, wie kent hem niet? De invloedrijke persoonlijkheid – niet alleen in de wereld van voetbal, maar ook in de algemene media-, staat bekend om zijn scherpe tong. Zijn controversiële uitlatingen hebben al meer dan eens iets teweeggebracht bij het grote publiek. Johan Derksen maakt niet alleen zijn eigen televisieprogramma’s, maar wordt ook vaak als gast in andere programma’s uitgenodigd. Hij neemt geen blad voor de mond en dat zorgt ervoor dat Nederlanders hem óf op handen dragen, óf afkeuren. Ook over zijn snor is heel wat te doen.

Wat sommige mensen niet weten, is dat Johan Derksen ook voormalig voetballer en sportjournalist is. Hij heeft op de velden van Go Ahead Eagles, Cambuur, Veendam, HFC Haarlem, SV Meppen en MVV Maastricht gespeeld. Professioneel voetballer was hij van 1966 tot 1978. Na zijn voetbalcarrière maakte hij de overstap naar de journalistiek en focuste zich op voetbal. Hij werd in het jaar 2000 hoofdredacteur van Voetbal Magazine en bekleedde deze functie tot 2013. Gelijktijdig verwierf hij faam als televisieanalist.

Johan Derksen werd geboren op 31 januari 1949. Een snelle rekensom leert ons dat hij inmiddels dus alweer 73 lentes oud is. Maar of hij er over nadenkt om te stoppen? Dat zeer zeker niet. Ondanks dat hij in zijn lange carrière al meer dan genoeg heeft meegemaakt, blijft hij gepassioneerd televisie maken en zijn mening met Nederland delen. Velen vragen zich af waar Johan Derksen woont. In tegenstelling tot de meeste andere bekende Nederlanders woont hij niet in het Gooi. Waar dan wel? Wij vertellen het je!

De woonplaats van Johan Derksen: Grolloo

Zijn televisiecollega’s maken er nogal eens grappen over en noemen Grolloo de ‘rimboe’, maar Johan haalt zijn schouders erover op. Hij vindt het maar een rare opvatting van al die inwoners van de Randstad die denken dat alles daarbuiten achtergesteld gebied is. Grolloo mag voor een groot deel van Nederland een nietszeggende woonplaats zijn, Johan heeft het er samen met zijn vrouw enorm naar zijn zin. Grolloo is een klein dorpje in Drenthe dat op iets meer dan 10 kilometer afstand van de provinciehoofdstad Assen ligt. Zo ver van de bewoonde wereld is dat nu dus ook weer niet! Volop rust heeft Johan er wel. Johan woonde in het verleden ook al eens een tijdje in Grolloo en is nu dus weer terug.

De afstand tussen Grolloo en de televisiestudio’s in Hilversum

En de afstand tussen Grolloo en Hilversum, waar de televisieopnames plaatsvinden? Daar heeft Johan Derksen geen moeite mee. Hij stapt dagelijks zonder problemen in zijn Volvo (vaak met chauffeur) om 175 kilometer heen en vervolgens weer terug af te leggen. Dat zal behoorlijk in de papieren lopen, denk je misschien. Maar ja, over het inkomen van Johan hoef je je geen zorgen te maken. Hij ontvangt een ruim salaris voor het maken van zijn televisieprogramma. Bovendien maakt hij de vergelijking wel eens met de afstand die hij met zijn hond moest afleggen om vanuit Oudewater bij Utrecht (waar hij hiervoor woonde) een mooi bos te vinden. Nu stapt hij naar buiten en staat hij meteen midden in de natuur.

De villa van Johan en zijn vrouw

Het zal je niet verbazen dat Johan Derksen en zijn vrouw niet in de eerste de beste rijtjeswoning wonen. Sinds 2017 zijn ze de trotse bezitters van hun villa in Grolloo. Die plek was hen toen niet onbekend; drie jaar eerder kochten ze er namelijk al een weekendhuisje. Daar betaalde het stel toen € 150.000 voor. Dat huisje staat zo ongeveer recht tegenover de stamkroeg van bluesband Cuby and the Blizzards. Johan Derksen was daar vroeger de manager van. Behalve voetbal heeft hij namelijk nog een andere grote passie: muziek, en dan vooral bluesmuziek.

Maar goed, terug naar de villa van Johan Derksen in Grolloo. Want ondanks dat hij en zijn vrouw daar in 2014 dat heerlijke weekendhuisje op hun naam zetten, keek het stel uit naar een grotere woning om permanent en comfortabel in te kunnen wonen. Omdat Johan en zijn vrouw gek zijn op Grolloo, werd het al gauw duidelijk dat ook het nieuwe optrekje zich daar moest bevinden. In eerste instantie kochten ze een woonboerderij voor een bedrag van € 450.000. Nadat ze de koopovereenkomst al hadden getekend, ontdekte de vrouw van Johan dat ware droomhuis ook in die plaats te koop stond. Johan Derksen en zijn vrouw betaalden 10% van de koopprijs als boete en konden daarna met eigen geld voor € 360.000 hun droomhuis kopen. Sinds 2017 zijn ze daarvan de eigenaar. De villa van Johan Derksen in Grolloo heeft een oppervlakte van 240 vierkante meter.

De vrouw van Johan Derksen

Foto's: Dit is de vrouw van Johan Derksen

Johan Derksen praat altijd met veel liefde over zijn vrouw, ondanks dat hij al eens heeft toegegeven halsoverkop met haar getrouwd te zijn: al na twee maanden. Pas na hun huwelijk kwamen de twee erachter eigenlijk helemaal niet zoveel gemeen te hebben. Toch zijn ze alweer sinds 1996 samen, een hele tijd dus. Johan Derksen trouwde twee keer eerder. Uit deze huwelijken kwam tweemaal een dochter voort. Johans eerste vrouw overleed na een val van de trap en hij scheidde van zijn tweede vrouw, met wie hij geen prettige relatie had.

Hoe ziet de villa van Johan Derksen eruit?

De villa van Johan Derksen en zijn vrouw Isabelle telt vijf kamers: drie slaapkamers en twee badkamers. Deze kamers zijn over twee woonlagen verdeeld. Behalve een ruime keuken heeft de woning ook nog eens een bijkeuken. Bovendien beschikt de woning ook over een ruime schuur. Johan en zijn vrouw hebben hun woning klassiek ingericht. Kom je er binnen, dan krijg je bijna het gevoel een reis terug in de tijd te hebben gemaakt. De waarheid is dat de woning flink onder handen moest worden genomen, maar het resultaat is uiteindelijk daar. De tuin ligt op het zuidwesten, dus dat betekent dat Johan en zijn vrouw lekker veel van de zon kunnen genieten.

Iets meer over Johan

De meeste mensen kennen Johan als voetbalanalist van Voetbal International, het televisieprogramma dat jarenlang op RTL7 werd uitgezonden. Ook in Veronica Inside op Veronica TV was hij te zien. Momenteel draait hij zijn eigen praatprogramma op SBS6: Vandaag Inside. Leuk weetje: zijn vrouw vindt het maar een ordinair programma en zou het liefst zien dat Johan er vandaag nog mee stopt. Waar Johan in het verleden vooral zijn messen sleep om ongezouten commentaar op spelers, clubs, coaches en andere voetbalpersoonlijkheden te geven, voorziet hij nu tal van gebeurtenissen in de samenleving van commentaar. Hij staat bekend om zijn kritische houding en deinst er niet voor terug om zijn programmagasten het vuur aan de schenen te leggen.

De biografie

Johan Derksen deelt normaal gesproken niet zoveel over zijn privéleven, maar zijn biografie was daar een uitzondering op. Deze draagt de titel Derksen: Het spraakmakende leven van Johan Derksen. Het boek werd geschreven voor Antoinette Scheulderman en Michel van Egmond, die een uitgebreid portret van de televisiepersoonlijkheid hebben weten te schetsen. Niet alleen kom je als lezer zo meer te weten over zijn successen als voetballer, voetbalanalist en televisiepersoonlijkheid, maar ook over zijn persoonlijke leven. Zowel de ups als de downs. Een grote down was voor Johan Derksen bijvoorbeeld het huwelijk met zijn tweede vrouw, alhoewel hij daar liever niet al te veel woorden meer aan vuilmaakt. Bovendien kreeg hij met haar ook een dochter.

Andere interessante passages in zijn biografie zijn onder andere die over zijn vriendschappen met Johan Cruijff en Harry Muskee. Ook bespreekt Johan de gevolgen van zijn ongeluk, zijn bijzondere eetgewoonten, het overlijden van zijn eerste vrouw en zijn conflicten met onder andere Van Morrison. De biografie van Johan Derksen werd positief ontvangen en werd vooral geprezen om het eerlijke beeld dat het geeft. Behalve alle aspecten van zijn leven zijn ook tal van interessante anekdotes erin opgenomen. Daarnaast bestaat er in de biografie aandacht voor de muziek en de maatschappij en het huidige klimaat.

Controversiële persoonlijkheid, controversiële uitspraken

Zo stevig als Johan Derksen zijn programmagasten soms ‘aanpakt’, zo pakt hij zichzelf ook aan. Wat we daarmee bedoelen? Johan is in zijn biografie enorm open geweest over zijn verleden, inclusief zijn misdragingen uit de tijd dat hij nog voetballer was. Zo is het dan ook haast niet mogelijk dat de ophef in 2022 rondom het ‘kaarsincident’ je is ontgaan. Johan ‘bekende’ op televisie ooit eens een kaars tussen de benen van een slapende of bewusteloze vrouw te hebben gestopt en haar daarmee ook te hebben gepenetreerd. Daar zou hij behoorlijk veel spijt van hebben gehad. Het gebeurde in de jaren ’70 en hij was toen 24 jaar.

Van penetratie was echter toch geen sprake, liet Johan achteraf -na een hele hoop commotie- weten. Hij zei de draad tijdens het vertellen van zijn verhaal te zijn kwijtgeraakt en het eind te hebben verzonnen.

Akwasi

Dat hij het bovenstaande met zijn tafelpartners deelde op televisie, daarvan kreeg Johan spijt als haren op zijn hoofd. Hij kreeg een hoop ellende over zich heen. Na een tijdje ging de storm liggen. Maar het had al eens eerder flink gestormd. Zo werd de grap over rapper Akwasi, die hij in 2020 maakte, hem ook niet in dank afgenomen. Johan grapte bij een foto van iemand die als Zwarte Piet verkleed was of dat misschien niet gewoon Akwasi was. Ook daarvan gaf hij toe dat hij misschien wat te ver was gegaan, maar hij was niet van plan om publiekelijk spijt te betuigen. Hij kon echter niet voorkomen dat tal van bekende Nederlanders hun kritiek uitten. Ook stopten verschillende bedrijven met het adverteren rondom het programma.

Sylvana Simons

Ook politica Sylvana Simons moest het in 2016 al eens ontgelden, nadat de directie van televisiezender RTL had besloten om voor een veegpiet in plaats van voor Zwarte Piet te kiezen. Johan betichtte Sylvana Simons ervan een “hysterisch juffrouwtje” te zijn dat “trots als een aapje door het land rent”. Een opmerking die voor velen pijnlijk was en te ver ging. Behalve tot kritiek leidde dat ook deze keer weer tot veel discussie in de samenleving.

Een jaar later gaf Johan toe dat hij zich in het programma Voetbal Inside af en toe wat vrouwonvriendelijk gedroeg. Toch verdedigde hij zichzelf door zich te beroepen op de vrijheid van meningsuiting. Ook zei hij dat het programma satirisch was bedoeld en dat kijkers aan dat soort uitspraken dus niet zo zwaar moesten tillen.

De LHBTQ+ gemeenschap

En als je denkt dat de bekende uitspraken daarmee ophouden, heb je het mis. In 2018 volgde namelijk de volgende. Deze keer waren het de homo’s die het onderwerp van zijn kritiek waren. Johan Derksen was van mening dat je met een beetje karakter gewoon uit de kast kunt komen. Daarmee bagatelliseerde hij de problemen die veel mensen met een andere seksuele geaardheid ervaren wanneer ze hiervoor uitkomen. Deze keer was het dus de LHBTQ+ gemeenschap waarmee Johan het aan de spreekwoordelijke stok kreeg.

Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp

Wanneer je de programma’s van Johan Derksen kent, dan weet je vast wel dat ook zijn tafelgenoot René van der Gijp er wat van kan. In 2018 maakte die in een van de uitzendingen van Voetbal Inside zijn opwachting als vrouw. Johan zei toen het prima te vinden als René dat graag wilde, maar het zelf niet normaal te vinden dat iemand naar een ander geslacht kan transformeren.

Er is ook een tijdje onenigheid geweest tussen Johan en René, alhoewel beiden daar nooit écht iets over uit de doeken hebben gedaan. Gelukkig lijkt alles inmiddels weer koek en ei en kunnen kijkers elke werkdag genieten van de ongezouten uitspraken van de twee.

Behalve met René van der Gijp heeft Johan ook met Wilfred Genee al jarenlang een interessante relatie. Eéntje met ups en downs, zo kun je wel zeggen. Want de laatste keer dat er sprake was van onenigheid tussen de collega’s, leek Wilfred daar voor een groot deel aan te hebben bijgedragen. Toch is het ze altijd gelukt om een professionele verstandhouding te behouden. Wilfred speelt daarbij meer de rol van presentator en Johan die van analist.

Vandaag Inside

Het trio is sinds 2022 iedere werkdag te zien in het programma Vandaag Inside, waarin ze hun kijk op het nieuws en de actualiteiten geven. Het trio bespreekt alle zaken die de Nederlander bezighoudt en ontvangt ook elke dag weer een andere tafelgast. Na dit enige tijd onder de vlag van omroep Talpa te hebben gedaan, besloten Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee met hun programma te stoppen. Ze hadden het gevoel te weinig steun te krijgen. De publieke omroep wilde het programma overnemen, maar uiteindelijk stak Talpa daar toch een stokje voor. Twee weken na de openbaring van Johan en zijn collega’s gingen de partijen toch weer samen verder.

De initiële ophef was ontstaan door diverse uitspraken die aan tafel waren gedaan en bij verschillende personen in het verkeerde keelgat waren geschoten. Johan Derksen is echter van mening dat iedereen vandaag de dag veel te snel op zijn teentjes is getrapt. Zelf zegt hij dan ook zich te willen blijven verzetten tegen al die politieke correctheid. Volgens Johan is Vandaag Inside hét platform waar de waarheid wordt gesproken.

Eerdere televisieprogramma’s van Johan Derksen

Eerder deed Johan dus al veel stof opwaaien in het programma Voetbal Inside, waar hij enkele van zijn meest geruchtmakende opmerkingen maakte. Dat programma werd uitgezonden op RTL7. Vooral de actualiteiten in de voetbalwereld stonden daarin centraal. Ook van het programma Veronica Inside werd gezegd dat het daar vooral ging over het belachelijk maken van anderen. Aan voetbal zou het nog maar weinig toevoegen. Johan werd altijd als de grootste veroorzaker daarvan gezien.

De politieke opvattingen van Johan Derksen

Terug naar de opvattingen van Johan Derksen. Inmiddels weet je behalve over zijn villa in Grolloo al heel veel meer over deze televisiepersoonlijkheid. Het laatste wat we met je willen delen, zijn zijn politieke opvattingen. Johan heeft namelijk al meer dan eens zijn kritiek geuit op de standpunten van verschillende partijen. Vooral met D66 is Johan het vaak niet eens. Hij vindt dat deze partij te weinig nadenkt over échte oplossingen voor de alsmaar voortdurende instroom van vluchtelingen. Ook bekritiseert hij partijen als Volt en ChristenUnie, die volgens hem veel te weinig aandacht hebben voor de wensen van hun eigen kiezers.

Johan Derksen noemde de situatie in Nederland “zwaar kut”. Die uitspraak deed hij toen hij Rutger Castricum als gast aan tafel had. Ook hij is het met Johan Derksen eens en vindt dat politici meer in oplossingen moeten denken in plaats van elkaar te bekritiseren. Ook over het op een verantwoorde wijze beperken van de instroom van asielzoekers waren de twee het eens. Daarmee deelt Johan tegelijkertijd de mening van oud-minister Henk Kamp, die meermaals heeft aangegeven dat Nederland niet tegen deze toestroom is opgewassen.

Zo, je bent helemaal op de hoogte van alle ins en outs rondom deze persoonlijkheid, inclusief de woning van Johan Derksen in Grolloo. Beelden zien van de villa van Johan en zijn vrouw? Klik dan hier om een kort fragment uit het programma Shownieuws te bekijken.

Laat een reactie achter