Nu er in Nederland diverse ontwikkelingen op het gebied van energieregulering zijn, krijgen consumenten de mogelijkheid om zelf de energieleveranciers te kiezen, die hen van stroom voorzien. Deze keuze van de consument is bedoeld om concurrentie en lagere prijzen aan te moedigen, terwijl huiseigenaren en commerciële bedrijven meer controle over hun energietarieven en besparingen krijgen.

Helaas kan deze keuze voor enige verwarring zorgen. Veel consumenten weten niet goed waarop ze bij een energieleverancier moeten letten en die verwarring kan leiden tot traagheid en besluiteloosheid. Gelukkig kan een energievergelijker je wel helpen om de meest geschikte deal voor je te vinden.

Of je nu nieuw bent in de energiesector of gewoon op zoek bent naar het beste energietarief, gebruik de volgende tips om de beste energieleverancier voor jouw huishouden of commerciële onderneming te vinden.

Weet waar je aan toe bent

finance

Zonder de juiste informatie bij de hand te hebben, is het onmogelijk om uit de vele beschikbare keuzes het juiste energiecontract te kiezen. Om het juiste plan te kunnen kiezen, moet je eerst weten waar je aan toe bent. Je moet weten hoeveel energie je verbruikt en hoeveel je voor elk kilowattuur betaalt. Energie vergelijken wordt dan een stuk makkelijker.

De gemakkelijkste manier om die informatie te verzamelen, is door jouw recente energierekeningen te bekijken. Het is een goed idee om naar verschillende facturen te kijken in plaats van je alleen te focussen op de meest recente. De energierekening kan, afhankelijk van het seizoen en hoeveel jouw huishouden of commerciële onderneming energie vereist, sterk variëren. Het bekijken van verschillende recente facturen is de beste manier om op jouw stroomverbruik grip te krijgen.

Die rekeningen moeten ook de kosten per kilowattuur vermelden – een andere belangrijke factor bij het kiezen van een energieleverancier. Zorg ervoor dat je die informatie bij de hand hebt voordat je doorgaat naar de volgende stap.

Beoordeel het energietarief

geld-munten

Elke keer dat je een offerte van een concurrerende energieleverancier ontvangt, moet die offerte gedetailleerde informatie bevatten over hoeveel je in rekening wordt gebracht voor elk kilowattuur dat je gebruikt.

Het is ook een goed idee om de verschillende plannen voor energieverbruik tijdens de piek- en daluren te bekijken. Het energieverbruik heeft de neiging om overdag te pieken – wanneer zowel bedrijven als huishoudens computers en apparatuur gebruiken, kleding wassen, de afwas doen en anderszins stroom verbruiken. Als gevolg hiervan kunnen sommige energieleveranciers consumenten een korting aanbieden voor het gebruik van energie tijdens de daluren. 

Bekijk de contract- en annuleringsvoorwaarden

man-tablet-business

De kans is groot dat je een contract met jouw nieuwe energieleverancier moet afsluiten, dus lees die contractvoorwaarden zorgvuldig door. Als je van energieleverancier wilt veranderen, kunnen er annuleringskosten en andere kosten in rekening worden gebracht. Deze annuleringskosten kunnen het plan ook minder aantrekkelijk maken.

Het is ook essentieel om te kijken naar de tarieven en de garanties van elk plan dat je overweegt. Sommige energieleveranciers bieden vaste tarieven voor een bepaalde periode aan, terwijl andere maandelijks variabele tarieven aanbieden. Als je kiest voor een variabel tariefplan, zorg er dan voor dat je jouw rekeningen regelmatig controleert. Het is van vitaal belang om jouw variabele tarief te bewaken om er zeker van te zijn dat je nog steeds voor elektriciteit een redelijk tarief per kilowattuur krijgt. 

Een energie-expert raadplegen

windmolens-elektriciteit

Het begrijpen van de complexiteit van energietarieven, plannen en marktfluctuaties kan omslachtig en gecompliceerd zijn. Zakelijk energie vergelijken wanneer jij als consument energie voor jouw commerciële bedrijf koopt is zeker nodig. Je kan hiermee op de lange termijn veel geld besparen.

Een energiemakelaar kan het voordeel bieden dat hij de energietarieven van tientallen energieleveranciers kan vergelijken en hun partnerschappen bij het onderhandelen over het beste energietarief en een plan voor hun klanten kan benutten. Het maakt het kopen van energietarieven, het kiezen van een energiecontract en het wisselen van energieleverancier een moeiteloze en naadloze ervaring.

Laat een reactie achter