Het dragen van goede schoenen kan je helpen je op je best te voelen en blessures te voorkomen. De keuze van de schoenen kan niet alleen jouw voeten maar jouw hele lichaam beïnvloeden.

Zoek naar schoenen die:

  • Een stevige achterkant hebben. Pak de hiel in één hand vast en de schoen boven de hiel in de andere hand. Je zou de schoen niet naast de hak moeten kunnen bewegen.
  • Licht kunnen draaien. Houd de schoen aan beide uiteinden vast. Je zou het licht moeten kunnen draaien.
  • Buigen waar jouw tenen buigen.
  • Zorgen voor ondersteuning van de voetboog. Als de schoen geen steun geeft, voeg dan een extra steunzool toe. Controleer of de steunzool in de schoen past zonder de tenen samen te knijpen of ervoor te zorgen dat de schoenen van de hiel glijden. De schoenen van Rieker zijn bijvoorbeeld gemaakt voor de extra steun die zij bieden.
  • Breed genoeg zijn en lang genoeg bij de tenen. Het moet de tenen niet naar binnen duwen of ze doen krullen.
  • Je meteen gemakkelijk aanvoelen.

bruine timberland schoenen hoog

Wanneer moet je schoenen vervangen?

  • Kijk naar de hiel. De meeste mensen zullen na verloop van tijd de zijkant van de hiel verslijten. Wanneer de hiel schuin wordt, verandert deze elke stap die je zet en dat kan pijn in het been of in de rug veroorzaken. Schoenmakerijen kunnen mogelijk de hiel repareren. Zo niet, vervang dan de schoen.
  • Loopschoenen kunnen pijn veroorzaken voordat ze er versleten uitzien. Dit komt omdat ze het vermogen om schokken te absorberen verliezen. De richtlijn voor het vervangen van hardloopschoenen is elke 350 tot 800km. Loopschoenen die ouder dan één jaar zijn, kunnen ook pijn veroorzaken door veranderingen aan de zool bij blootstelling aan vocht of hitte. Gebruik loopschoenen alleen voor het hardlopen want dat zal de levensduur van de schoen verlengen. Oude loopschoenen kunnen wel worden gebruikt om te wandelen.

witte puma schoenen water

Overweeg verschillende factoren voor verschillende schoenen:

Atletische schoenen: er zijn vier soorten hardloopschoenen: bewegingscontrole, stabiliteit, neutraal/demping en minimalistisch. De juiste schoen voor jou is gebaseerd op het boogtype en de biomechanica. Een manier om de schoen te testen, is ermee te lopen en te joggen. Je kunt ook op één been balanceren of een eenbenige squat doen. De schoen moet meteen comfortabel aanvoelen en deze testen zullen in de juiste schoen gemakkelijker aanvoelen.

Voor baansporten: een sportspecifieke schoen is beter dan een hardloopschoen omdat het meer zijwaartse ondersteuning biedt. Voor schoenen met noppen kan het handig zijn om een schoen te kiezen waar je een steunzool in kunt dragen.

Minimalistische schoenen worden gebruikt voor het lopen op de voorvoet tijdens het lopen op blote voeten te simuleren. Om letsel te voorkomen, is het het beste om dit langzaam op te bouwen en begeleiding te krijgen voor de juiste vorm.

Sandalen: slippers zijn alleen geschikt voor korte wandelingen. Kies sandalen met bandjes die meer van de voet bedekken en/of om de enkel wikkelen.

Laarzen kunnen losjes passen en onvoldoende voetsteun bieden. Het gebruik van steunzolen kan het comfort verbeteren. Het merk Nero Giardini biedt een ruime keuze aan goed ondersteunde laarzen.

Geklede schoenen voor dames zijn vaak schadelijk voor de voeten, de knieën en de ruggenwervel. Hoge hakken veranderen de lichaamshouding en kunnen pijn veroorzaken. Als je hoge hakken draagt, kies dan een schoen met een wat lagere hak, een bredere hiel of een sleehak en een hiel die niet buigt. Draag alleen hogere hakken als dat moet en wissel van schoen als je een afstand moet lopen.

Neem de tijd om je schoenen vast- en los te maken: je schoen werkt het beste als hij goed past en werkt als een verlengstuk van je voet, zonder te verschuiven. Als je je schoen uittrekt zonder het los te maken, zal de ondersteuning die de schoen geeft veel sneller verdwijnen.

Laat een reactie achter