Het maken van je eigen kaarten voor je vrienden en familie kan een leuke hobby zijn. Wanneer je zelf je wenskaarten ontwerpt, heb je de controle over hoe ze eruit komen te zien en over wat de boodschap is, die op de kaart komt te staan, zodat je voor elke gelegenheid de perfecte kaart kunt versturen. De tijd die je in het maken van een persoonlijke wenskaart steekt, laat de ontvanger weten hoe speciaal ze voor je zijn. Iedereen kan naar de winkel gaan, een kaart uit het schap pakken en deze op de post doen, maar als je zelf een kaart maakt, laat dat zien hoeveel je om de persoon, die de kaart ontvangt, geeft. Er zijn voor elke hobbyist kaarten te maken, variërend van eenvoudig tot heel complex.

Als je net begint met het maken van kaarten zouden de volgende tips en trucs voor het maken van kaarten je zeker een eind op weg kunnen helpen. De tips in dit artikel zullen je helpen om veel van de fouten, die hobbyisten maken, te voorkomen waardoor je kaartontwerpen net een beetje beter worden. Als je op zoek bent voor materialen, dan ben je bij Vaessen-Creative bij het juiste adres.

1. Bepaal de achtergrondkleur van de kaart

Vaak hebben beginners geen idee welke kleuren ze moeten gebruiken. Een eenvoudige manier om uitstekende resultaten te behalen, is door een kleur te kiezen uit de afbeelding die je gebruikt en die kleur dan als achtergrond te gebruiken. Gebruik één of twee kleuren uit de foto of de afbeelding om soortgelijke gekleurde versieringen en accenten aan je kaart toe te voegen.

2. Hergebruik de overgebleven restjes papier 

kerstkaarten

Mooi papier is niet goedkoop. Zorg ervoor dat je je restjes papier daarom opnieuw gebruikt. Je kunt altijd stansen en andere hulpmiddelen gebruiken om eenvoudige vormen uit de overgebleven stukjes papier te knippen. Gebruik die papieren vormpjes dan om je kaarten te verfraaien. Wie wil er nu geen geld besparen?

3. Gebruik eens andere materialen voor je papiervoorraad

kerstkaarten-maken

Ben je ooit weleens naar het inpakgedeelte van een winkel geweest en heb je daar de prachtige geschenktasjes en de soorten inpakpapier bekeken? Wie zegt dat je niet ook eens andere soorten papier of materialen kunt gebruiken voor het maken van kaarten? Geschenktasjes worden vaak gemaakt van een zwaardere kwaliteit papier dat precies het juiste gewicht heeft voor het maken van kaarten. Het enige wat je hoeft te doen is de tasjes uit te vouwen en de vormen, die je nodig hebt, uit te snijden. Zorg er alleen wel voor dat je de vouwlijnen niet terugziet in de kaart.

Inpakpapier is een beetje dunner, dus je moet het misschien dan wel versterken met wat zwaarder papier. Misschien is dit wat extra werk, maar deze techniek zal een mooie aanvulling zijn op je kaartontwerp. Gebruik alleen papierlijm om het cadeaupapier mee op het karton te plakken. Zorg er ook voor dat je het inpakpapier voorzichtig op het met lijm besmeerde karton legt en vervolgens met je vinger of een ander stuk karton of liniaal het rechtstrijkt zodat je geen vouwen of luchtbellen in het pakpapier krijgt.

4. Gebruik een witte gum

Bij het leggen van vormen van gesneden of geknipte stukken papier op een kaart zullen mensen vaak een potlood gebruiken om lichte markeringen te maken. Na het aanbrengen van je versieringen moeten de potloodstrepen wel weer worden uitgegumd. Zorg ervoor dat je alleen een witte polymeergum gebruikt. Roze gummen zullen donkere vlekken en vegen op je kaart achterlaten.

5. Kies voor ronde in plaats van vierkante hoeken

kaart-zwart-wit

Gebruik een rond hoekje om je kaart zo een interessante en een professionele uitstraling te geven. Een eenvoudige hoek met een ronding van ongeveer 10mm geeft geweldige resultaten. Je kunt ook een stempel of een sjabloon gebruiken om zo je foto’s en kaartjes een bijgewerkte uitstraling te geven.

6. Gebruik ronde en vierkante stukjes schuimtape om je kaarten een extra dimensie te geven

Een deel van het plezier van het maken van je eigen kaarten is dat je ze door elementen, die dimensie toevoegen, al snel bijzonderder kunt maken dan de kaarten die je in de winkel ziet liggen. Schuimtape geeft net voldoende ruimte tussen de items om diepte in de kaart te brengen.

7. Maak permanente tape minder permanent

Soms wil je bepaalde elementen aan je kaarten vastmaken maar is het moeilijk om de plaatsing te bepalen. Misschien wil je wel eerst verschillende ontwerpen testen voordat je voor het definitieve ontwerp kiest. De tape kan door deze op een doek te leggen en deze een aantal keren vast te plakken en los te trekken minder klevend worden gemaakt. De achtergrond van je kaart wordt dan niet beschadigd als je de tape misschien weer moet losmaken.

8. Houd je stempels schoon

Als je in water oplosbare inkt gebruikt, spuit dan een beetje koud water (zonder zeep) op je stempel en dep het droog met een stukje keukenrol of een schone doek. Borstel je stempel niet af want dan kun je het oppervlak van de stempel beschadigen en kun je hem niet meer gebruiken. Als je zorgvuldig met je stempels omgaat zullen ze langer meegaan.

9. Houd enkele standaard kaarten bij de hand 

Maak enkele kaarten met een eenvoudig ontwerp en gebruik deze voor meerdere gelegenheden. Wanneer je dan snel een kaart nodig hebt, maar weinig tijd hebt om iets te maken, hoef je alleen maar de juiste boodschap op de kaart te stempelen en ben je klaar. Makkelijk, toch!

10. Koop een doos om je kaarten in te bewaren

Koop een opbergdoos met genoeg vakken voor elke maand van het jaar. Maak je kaarten van tevoren en bewaar ze dan in de juiste map van de juiste maand. Aan het begin van elke maand trek je dan de kaarten die die maand moeten worden verzonden uit de dood en doe je ze op de post. Zo heb je nooit geen tijd om een kaart te maken!

11. Een truc voor als je lint gebruikt

Linten maken het ontwerp van je kaart vaak helemaal af, maar soms zul je merken dat de uiteinden zullen gaan rafelen. Een eenvoudige oplossing voor dit probleem is het aanbrengen van een beetje kleurloze nagellak aan de uiteinden van het lint. Het zal dan niet meer gaan rafelen!

12. Een truc voor als je foamtape op is

Ben je bezig met het maken van een kaart en kom je erachter dat je geen foamtape of foamrondjes meer in huis hebt? Je hoeft je niet druk te maken. Een snelle oplossing is om dan een stukje foamkaart in de gewenste vorm te snijden en wat lijm te gebruiken om het dan zo aan de achtergrond van de kaart te bevestigen. Je krijgt meteen meer dimensie!

13. Kaartvouwtechnieken

Leer kaarten maken met verschillende vouwtechnieken. Je kaarten worden zo spannend en leuk.

Dit is nog maar het begin!

Deze 13 tips en trucs voor het maken van kaarten zijn nog maar het begin. Als je merkt dat je het kaart maak virus eenmaal te pakken hebt, zul je het handig vinden om tijdschriften, boeken en het web als inspiratie te gebruiken. Neem bij een hobbywinkel bij jou in de buurt een aantal lessen voor het maken van kaarten in om zo je kennis en ontwerptechnieken verder te vergroten. De lessen zijn ook een uitstekende plek om gelijkgestemde mensen te ontmoeten die graag hun kennis en hun enthousiasme met je delen!

Laat een reactie achter