De muren in huis verven, is best wel een tijdrovende klus. Maar je zult merken dat het verven beter gaat en de bewerkingen soepeler verlopen als je van tevoren tijd vrijmaakt om de kamer goed voor te bereiden. De drie belangrijkste stappen zijn om te beginnen met een schone kamer, voldoende bewegingsruimte hebben en perfect voorbereide oppervlakken te creëren. Deze tips voor het verven helpen je om elke kamer efficiënt voor te bereiden, zodat jij elke verfklus in huis met succes kunt voltooien. Je zult versteld staan van de resultaten van jouw schilderwerk.

1. Maak de ruimte vrij om te kunnen verven

minimalist photography of open door

Voordat je je kamer gaat verven, moet je zoveel mogelijk meubels uit de ruimte halen. Duw de overige meubelstukken naar het midden van de kamer. Bedek de meubels met doeken of lakens om ze te beschermen tegen verfspatten van bijvoorbeeld grijze verf. Als je in de verleiding komt om in de buurt van stopcontacten of lampen te gaan verven, doe dat dan niet – kleine druppels en morsen zijn, hoe stabiel je hand ook is, echt onvermijdelijk. Als je die niet meteen verwijdert, wordt het werk alleen maar moeilijker en tijdrovender. Schakel eerst de stroom naar de stopcontacten of de elektrische armaturen uit. Verwijder schilderijen en accessoires, verlichtingsarmaturen, de bladen van plafondventilator, schakelaars, afdekplaatjes, handdoekstangen, raambekleding en karpetten. Dit omvat dus ook de gordijnen en gordijnrails. (Dit is eigenlijk het perfecte moment om ze, terwijl ze van de muur zijn, eens goed schoon te maken!) Maak indien nodig foto’s of nummer de gordijnen, zodat je ze weer correct kunt terughangen wanneer je klaar bent met het verven.

Maak de sierstukken van aan het plafond bevestigde armaturen los en schuif ze langs de armatuur weg van het plafond. Wikkel ze in plastic. Laat een armatuur nooit aan de bedrading hangen – de draden zijn niet ontworpen om gewicht te dragen en hierdoor kunnen ze later defect raken.

Als je deuren gaat verven, verwijder dan de klinken en het sluitwerk. Plak de juiste schroeven op de achterkant van afdekplaatjes en de stopcontacten of bewaar ze in een afgedekt plastic container of een hersluitbare zak. Laat de afdekplaatjes niet voor de stopcontacten liggen. Dit lijkt misschien een slimme methode, maar je trapt er tijdens het verven wel sneller op. Label alle andere ijzerwaren, die bij andere items horen en die uit de ruimte zijn verwijderd, zodat ze tijdens het verven niet verloren gaan. Doe de ijzerwaren van elk raam, elke deur en elk gordijn in een aparte zak. Als je meerdere kamers gaat verven, label de zakken dan ook per kamer. Als je plafondarmaturen of wandkandelaars moet laten zitten, bescherm deze dan met een plastic zak, die met plakband is vastgezet.

2. Maak de oppervlakken glad

De meeste tips voor het verven van een kamer gaan over de tijd voordat je de kwast in de verf doopt. Schraap om te beginnen afbladderende of losse verf met een plastic plamuurmes af. Gebruik schuurpapier met korrelgrootte 220 om de geschraapte delen zo te schuren, dat ze even glad zijn als de omliggende oppervlakken. Gebruik een tandenborstel of een kleine staalborstel om het vuil uit spijkergaatjes, scheurtjes en grotere kieren te verwijderen. Repareer kleinere scheurtjes en gaten met een lichtgewicht plamuur. Druk de plamuur met een plamuurmes over de oneffenheden in het oppervlak en zorg ervoor dat plamuur de gaten of scheurtjes vult. Laten het goed drogen en schuur het glad. Gebruik voor grotere gaten reparatiesets voor gipsplaten. Moet je ook houtwerk verven? Maak de kiertjes tussen de sierlijsten en de muren dicht en vul spijkergaten met houtplamuur. Laat drogen en schuren als dat nodig is. Als je zijdeglansverf op hoogglanzende oppervlakken aanbrengt, schuur dan de muren en de plafonds om de oude verf op te schuren zodat de nieuwe verf beter hecht. Little Greene verf en behang is overigens een aanrader als je op zoek bent naar goede kwaliteit.

3. Veeg alles goed schoon

brown wooden brush on white wall

Of je nu een slaapkamer of een badkamer verft, maak de kamer stofvrij en goed schoon, zodat er geen stofballen, hondenhaar of spinnenwebben aan de pas aangebrachte verf blijft hangen. Bevestig met een elastiekje een handdoek over het uiteinde van de bezem of gebruik een stofzwabber om het stof, de webben en de schuurresten van de muren, het plafond, de plinten en de raambekleding te verwijderen. Maak een sopje met een mild schoonmaakmiddel of trinatriumfosfaat en water om olieachtige vlekken van de muren te verwijderen. Bereid ruimtes die veel worden gebruikt, zoals keukens en badkamers, voor door de plafonds en de muren te reinigen om vet, olieresten en schimmel te verwijderen. Spoel alle gereinigde oppervlakken met water af. Laat het goed drogen alvorens te gaan verven. Stofzuig ook het tapijt en de vloeren.

4. Verzamel alle werkmaterialen op één plek

De beste tips voor het verven helpen je om stressvrij te blijven door een schone omgeving te behouden. Houd zoveel mogelijk verfspullen in één gebied om ervoor te zorgen dat de natte verf niet in de aangrenzende kamers terechtkomt. Zoek een plek in de kamer die je gaat verven (of in een nabije ruimte) om een stevige tafel neer te zetten voor verf, rolbakken, rollers en kwasten (vergeet niet om voldoende droge en vochtige lappen klaar te leggen zodat je snel gemorste verf kunt verwijderen). Je kunt een ook werktafel maken door een stuk triplex of een vlakke houten deur over twee schragen te leggen. Plaats een trapje of ladder, want die heb je nodig voor het afplakken en het verven. Houd het werkgebied zo schoon mogelijk. Zet een grote afvalbak in de kamer om het vuil weg te kunnen gooien terwijl je werkt. Een rommelige werkruimte houd je op en kan ook veiligheidsrisico’s opleveren.

5. Afplakken en beschermen

muur-schildering

De voorbereiding op het verven omvat ook het afdekken van gebieden en dingen, die je niet wilt verven. Koop afplakband in verschillende breedtes, zodat je klaar bent voor alles wat er afgeplakt moet worden. Plaats brede stroken afplakband over schakelaars en stopcontacten zonder afdekplaatje. Bedek de inbouwverlichting met stukjes afplakband. Als je het plafond in een andere kleur dan de muur gaat verven of het gewoon laat zoals het is, breng dan afplakband rond de randen van het plafond aan. Bedek de raambekleding, plinten, schoorsteenmantels en ingebouwde boekenkasten. Druk het afplakband met je vingers of een plastic plamuurmes stevig op het oppervlak en druk de randen goed aan om te voorkomen dat er verf onder het afplakband sijpelt.

6. Zorg voor de laatste voorzorgsmaatregelen

Tips voor het verven van muren zullen je ook vertellen dat je voldoende afdekfolie en druppeldoeken moet hebben om de hele vloer en alle meubels, die in de ruimte zijn achtergelaten, te kunnen bedekken. Idealiter wil je geen druppeldoeken verplaatsen terwijl je je een weg door een kamer verft. Elke keer dat je een druppeldoek verplaatst, loop je het risico om natte verfspatten van de druppeldoek op de vloerbedekking, de vloeren of nabijgelegen oppervlakken over te brengen. Kies bij het kiezen van druppeldoeken, die bedoeld zijn om vloerbedekking of tapijten te beschermen, voor zwaar canvas of doeken die zijn gevoerd of zijn voorzien van een plastic coating. Gevoerde druppeldoeken laten geen verf doorlekken naar onderliggende oppervlakken. Hoewel ze glad zijn onder de voeten, zijn plastic druppeldoeken een goede en goedkope optie om ramen en ingebouwde onderdelen te beschermen tegen verf, die naar beneden kan spatten als je verf over een plafond rolt.

Als je eenmaal hebt schoongemaakt, geplamuurd, afgedekt en de juiste voorbereidingen hebt getroffen, ben je klaar om het gemakkelijkste deel van de klus aan te pakken: het verven. Nou ja, bijna klaar. Het is ook belangrijk om de verf voor de muren goed voor te bereiden. Er zijn een paar dingen die je aan jouw verf kunt toevoegen om ervoor te zorgen dat deze het beste presteert in verschillende delen van jouw huis. Deze toevoegingen kunnen helpen bij isolatie, schimmelbestendigheid en brandwering.

Laat een reactie achter