Na maanden zoeken, heb je dan eindelijk je droomhuis gevonden en wil je graag een huis kopen zonder voorbehoud. Je bent financieel stabiel en klaar om de volgende stap voor het kopen van een huis te zetten. Maar als je op zoek bent naar een huis op een verkopersmarkt, staat er één ding tussen jou en het huis van jouw dromen: andere kopers.

In een verkopersmarkt worden de huizenprijzen opgedreven omdat vele consumenten interesse hebben in het kopen van een huis. Biedingsoorlogen zijn het kenmerk van een verkopersmarkt. Wij zullen een paar strategieën bekijken, die je kunt gebruiken in een biedingsoorlog om teleurstelling achteraf te voorkomen en een overwinning te verzekeren.

Houd je pre-goedkeuringsbrief bij de hand

Verkopers zijn op zoek naar kopers, die een contract tot het einde toe willen doorzetten. Om hen te laten weten hoe serieus je bent, helpt het om een pre-goedkeuring van je hypotheekverstrekker te hebben waarin duidelijk staat dat je in staat zult zijn om genoeg geld te lenen om het huis te kopen.

Zorg ervoor dat het document, dat je laat zien, specifiek voor het huis in kwestie is opgesteld. Je hypotheekverstrekker kan op basis van je bankafschriften, de kredietscore en meer officiële documentatie een pre-goedkeuringsbrief voor je opstellen. Het is altijd mogelijk dat als je geen pre-goedkeuring hebt, een verkoper jouw bod volledig kan overslaan.

Het hoogste bod uitbrengen

contract-ondertekenen

Traditioneel is de beste manier om een biedingsoorlog te winnen, het bieden van het meeste geld. Hoewel het hoogste bod niet altijd het bod is, dat de verkoper kiest, is het wel zo dat je met een hoog bod het verste komt.

Je mag in geen geval onvoorzichtig zijn en je budget negeren. Emoties kunnen bij biedingsoorlogen hoog oplopen, maar je moet in staat zijn om weg te lopen in de wetenschap dat er ergens een huis op je wacht, dat bij je budget past.

Hoe kun je zien hoeveel concurrentie je op een huis hebt? Vraag je makelaar om contact op te nemen met de makelaar van de verkoper, die een aantal belangrijke inzichten zou moeten hebben. Als je tegen een andere koper of kopers, kan het ongelooflijk nuttig zijn om je bod te verhogen.

Een escalatie clausule inzetten

Eén van de strategieën, die kopers gebruiken om op deze hypercompetitieve markt te winnen, is een escalatie clausule. Kort gezegd: “Ik zal de prijs x voor dit huis betalen, maar als de verkoper een ander hoger bod krijgt dan het mijne, ben ik bereid om mijn bod tot de prijs y te verhogen.” Hierdoor krijgen serieuze kopers een voorsprong op de concurrentie door al hun kaarten op tafel te leggen.

Zo werkt het: stel je voor dat je een bod op het huis wilt doen van €150,000. Je denkt dat je concurrentie voor het huis zult krijgen, maar je weet niet zeker hoeveel je concurrenten zullen gaan bieden. Je makelaar kan dan een escalatie clausule in je aanbiedingsbrief opnemen waarin staat dat je een bepaald bedrag boven elke bod tot je budgetlimiet in euro’s betaalt.

In dit voorbeeld kun je aanbieden om concurrerende biedingen met € 1.000 tot € 155.000 te overbieden. Op deze manier kun je andere kopers nog steeds overbieden met je beste bod zonder vooraf te veel geld te bieden. Als je het bij het verkeerde eind hebt – en er zijn geen andere kopers, die geïnteresseerd zijn in de woning – geef je niet voor niets extra geld uit.

Word persoonlijk

business-man-laptop

Als je verliefd bent geworden op een woning, laat het de verkoper dan in een brief weten. Wees open en eerlijk over waarom je zo dol bent op hun huis en waarom jij denkt dat jij de juiste koper voor het huis bent. Wees niet bang om het een beetje aan te dikken. De meeste verkopers houden van het idee om hun huis door te geven aan een koper, die er net zoveel van zal houden als zij.

Je kunt je kansen op het winnen van een biedingsoorlog vergroten door een persoonlijke brief aan de verkoper bij je bod te voegen. Dit kost niets maar kan wel een blijvende indruk achterlaten op de verkoper. Gebruik deze tips om een geweldige persoonlijke brief te schrijven:

  • Voeg een paar details over jezelf toe. Eén van de grootste voordelen van het opnemen van een persoonlijke brief bij je bod is dat je de verkoper een idee kunt geven van wie jij als persoon bent. Stel jezelf en je gezin in de openingstekst van je brief voor. Dit maakt je bod persoonlijker dan alleen een reeks cijfers en kan de verkoper helpen je te onthouden wanneer het tijd is om een bod te kiezen.
  • Schrijf over de details van de woning waar je van houdt. Ben je op slag verliefd geworden op de vorm van het zwembad? Zie je jezelf al een kerstdiner serveren in de grote eetkamer? Werd je geraakt door de initialen, die in de voorgevel waren geëtst? Laat de verkoper precies weten waarom je zijn huis wilt kopen.
  • Leg het uit als je bod aan de lage kant is. Gebruik je persoonlijke brief om uit te leggen waarom je mogelijk een bod doet, dat aan de onderkant of onder de vraagprijs van de verkoper ligt. Op deze manier weet je verkoper dat je niet alleen probeert ze te bagatelliseren. Je weet nooit welke verkoper sympathiseert met de stress van kinderopvangkosten of medische rekeningen.

Contant betalen

Kun je het huis contant betalen? Als je geen hypotheek hoeft aan te vragen, komt je bod meestal bovenaan de stapel. De verkoper hoeft zich dan geen zorgen te maken dat je met de financiering in de problemen komt. Dit komt alleen niet vaak voor, aangezien de huizenprijzen enorm zijn gestegen. Maar gelukkig kan je op zoek gaan naar een hypotheek met de laagste hypotheekrente.

Een contante verkoop bespaart iedereen tijd en kan veel eerder worden afgesloten omdat er geen acceptatieproces is om op te wachten. Als de verkoper zijn huis zo snel mogelijk wil verkopen, is een bod in contanten zeer krachtig. 

Afzien van je onvoorziene uitgaven

creditcard betalen

Verkopers willen niet dat hun huizen voor altijd op de markt blijven staan. Ze willen ook niet dat ze hun huis opnieuw in de verkoop moeten gooien omdat een onvoorziene gebeurtenis ertoe heeft geleid dat de verkoop is mislukt. Je kunt je aanbod sterker maken door je onvoorziene omstandigheden te laten vallen. Onvoorziene omstandigheden zijn specifieke voorwaarden waaraan moet worden voldaan voordat de verkoop kan worden afgerond.

Je kunt bijvoorbeeld een onvoorziene omstandigheid in je aanbiedingsbrief hebben waarin staat dat het huis tijdens de taxatie aan jouw aangeboden prijs moet voldoen of deze moet overschrijden. Dit komt omdat hypotheekverstrekkers niet meer geld lenen dan het huis waard is. Je hebt de taxatie nog steeds nodig omdat je hypotheekverstrekker deze vereist.

Door de onvoorziene situatie te laten vallen, vertel je de verkoper dat je bereid en in staat bent om bij het sluiten van de overeenkomst een extra bedrag contant te betalen als het huis minder dan de overeengekomen aankoopprijs taxeert.

Je bent bijvoorbeeld bereid om tot € 5.000 extra te betalen bij het sluiten van de overeenkomst om de lage taxatie goed te maken. Hiermee vul je het gat tussen de getaxeerde waarde en de aankoopprijs.

Maar pas op. Je moet nog steeds voldoende contant geld hebben om je aanbetaling en afsluitkosten te kunnen betalen. Bij een taxatie tekort moet je met dat geld op de proppen komen.

Anders zul je ofwel moeten weglopen zonder je zuur verdiende geld of minder op het huis te betalen, waardoor je misschien gedwongen wordt om een particuliere hypotheekverzekering (PMI) te kopen. 

De inspectie overslaan

schulden betalen

De meeste aanbiedingsbrieven bevatten een onvoorziene omstandigheid waarin staat dat je de verkoop kunt annuleren als een huisinspectie verborgen gebreken aan het onroerend goed aan het licht brengt. Hoewel je je aanbod sterker kunt maken door ermee in te stemmen de verborgen gebreken over te slaan, neem je wel een enorm risico.

Tenzij je zeker weet dat het onroerend uitstekend is onderhouden – wat het geval kan zijn als je van een familielid of goede vriend koopt – koop je misschien een huis waarvan het geweldige uiterlijk enkele dringende en dure reparaties verbergt.

Maar als je je in staat voelt om het potentiële risico te dragen en een zo zuiver mogelijk bod wilt doen, doe dan zelf een grondige inspectie van het huis. Hier zijn enkele dingen die je op je lijstje kunt afvinken, voordat je je bod uitbrengt:

  • Alle lichten en stopcontacten in elke kamer werken
  • Toiletten, douches en kranen lekken niet en verspreiden geen vieze geuren
  • Alle huishoudelijke apparaten werken zoals het hoort
  • Dakgoten zijn schoon, veilig en leiden het water weg van het huis
  • Garagedeur sluit en opent correct
  • Huisbeveiligingssysteem in- en uitgeschakeld zoals het hoort
  • Geen scheuren of andere problemen met de fundering

Je kunt de huiseigenaar ook om reparatie- en renovatie gegevens vragen, evenals eventuele garanties voor voltooid werk. Deze documenten geven je een beter beeld van de staat van het huis en hoe goed de eigenaren ervoor hebben gezorgd.

Wees beschikbaar

De laatste factor om bij de verkoop van een huis concurrerend te blijven, is om jezelf beschikbaar te houden. Laat jouw gegevens bij de verkoper achter en nodig hen uit om contact met jou of je makelaar op te nemen met eventuele vragen over je bod.

Reageer snel op vragen en laat je makelaar regelmatig met de makelaar van de verkoper contact opnemen om de voortgang te volgen. Wees zo flexibel mogelijk en blijf op de radar van de verkoper. Wanneer ze beslissen, wil jij de eerste zijn die het weet.

Laat een reactie achter