Met AC, zachte stoelen en aanpassingen voor een prettige werkomgeving, denk je vast dat er op een kantoor minder gevaren op de loer liggen dan op bijvoorbeeld een bouwplaats.

Het klopt dat kantoormedewerkers minder risico lopen op het krijgen van letsel op de werkplek, maar het is nog steeds belangrijk om met kantoormedewerkers over de veiligheid op de werkvloer te praten.

In dit artikel bespreken we zeven veiligheidstips voor kantoormedewerkers om het oplopen van letsel op de werkplek te kunnen voorkomen.

Zorg voor een ergonomische opstelling van het bureau

man op kantoor

Om een goede houding te kunnen aannemen, moet je hoofd gecentreerd zijn boven je nek en schouders, moeten je polsen plat kunnen liggen en je ellebogen comfortabel op je zij kunnen rusten. Als je voeten de grond niet kunnen raken, tenzij je voorover leunt, moet je een voetensteun gebruiken. Bekijk voor meer informatie over het maken van een ergonomische werkplek onze post over ergonomie op de werkplek en een neutrale houding.

Ken de noodprocedures, die op kantoor worden gehandhaafd

Zorg ervoor dat je weet wat je moet doen bij brand, storm, een gewelddadige indringer, een medisch probleem of een ander noodgeval. Een kooiladder kopen kan ook verstandig zijn want bij calamiteiten is het van groot belang dat een gebouw snel en veilig kan worden verlaten.

Neem regelmatig een pauze om even op te staan en te bewegen

modern-kantoor

De hele dag zitten, stelt het kantoorpersoneel bloot aan tal van gezondheidsproblemen. Onze handleiding over het opwarmen en het strekken toont je eenvoudige oefeningen, die je op het werk kunt doen en op onze pagina over opstaan en bewegen kun je meer informatie over dit onderwerp vinden.

Pas op bij ijs

Uitglijden in de winter en vallen op het parkeerterrein kan iedereen overkomen. Maar om dit te vermijden, kun je het beste als een soort pinguïn plat met korte, langzame stappen lopen. Het is ook belangrijk om goede stevige schoenen te dragen, waarmee je goed kunt lopen.

Gebruik een headset als je lang of vaak belt

headset

Als je de hoorn tussen je schouder en oor klemt, kan dit nek- en rugpijn veroorzaken.

Houd je werkplek opgeruimd

bureau-computer-pc

Ruim gemorste koffie of thee onmiddellijk op, houd de gangpaden vrij van rommel en bind snoeren vast zodat ze geen struikelgevaar opleveren.

Laat elektrische snoeren geen brandgevaar vormen

Vermijd het neerleggen van elektrische snoeren onder het tapijt of het ophangen in de buurt van ramen en deuropeningen. Maak ze ook niet vast met niet-goedgekeurde hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld nietjes.

Laat een reactie achter