Overwaarde is geld dat in de stenen van je huis zit. Je kunt er dus niet zomaar bij, het wordt namelijk pas vrijgemaakt op het moment dat het huis verkocht wordt. Toch is het mogelijk om overwaarde eerder op te nemen zonder dat je het huis verkoopt. Hiervoor zijn drie opties:

  1. Je hypotheek ophogen of een verzilverhypotheek afsluiten
  2. Het afsluiten van een krediethypotheek
  3. Je huis, of alleen de grond, verkopen en terug gaan huren

Wanneer je ervoor kiest de woning wel te verkopen mag je doen en laten wat je met je overwaarde wil, mits je binnen 3 jaar geen nieuwe woning koopt. Wanneer je dit wel doet krijg je te maken met de bijleenregeling van de Belastingdienst.

Wat is mogelijk om je (klein)kinderen te helpen?

moderne-villa-huis

1. Overwaarde opnemen om een (belastingvrije) schenking

In 2022 kun je nog maximaal 106.671 (jubel) belastingvrij schenken voor de eigen woning aan personen tot 40 jaar, in 2023 is dit nog €27.231 en per 2024 vervalt deze vrijstelling helemaal. Daarna moet er wel belasting betaald worden. Een familieband is overigens niet verplicht.

2. Overwaarde voor een familiehypotheek

Wanneer je de overwaarde wilt gebruiken om je (klein)kinderen financieel te ondersteunen kun je zelf een extra bedrag op je woning lenen. Dit bedrag, wat je ontvangt van je bank kun je dan weer doorlenen aan je kinderen.

Hoe zit het met hypotheekrenteaftrek en een familiehypotheek?

Gebruik maken van hypotheekrenteaftrek is mogelijk wanneer de rente niet veel lager of hoger is dan wat een bank zou vragen voor dezelfde lening. De lening die het kind heeft bij de ouders moet dus zowel qua looptijd als rente moet te vergelijken zijn met een lening bij de bank. Wanneer de lening voldoet aan deze en de andere voorwaarde voor hypotheekrenteaftrek, mag het kind de hypotheekrente aftrekken in de aangifte van de inkomstenbelasting.

3. Garant staan

Dit houdt in dat je ouders, maar dit kunnen ook andere familieleden zijn (zoals een opa, broer of nicht) ook een handtekening onder de hypotheekakte zetten. Hiermee nemen zij ook de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de hypotheek op zich. Wanneer jij in de toekomst je hypotheek niet meer kunt betalen zal de bank beroep doen op die persoon. Hierin zijn twee opties:

  1. Je ouders/ andere familieleden tekenen voor het hypotheekdeel dat jij op basis van je inkomen niet kunt betalen. Zij zijn voor dat deel van de hypotheek aansprakelijk wanneer jij in de knoop komt met de betaling van de hypotheeklasten. Voor het andere deel ben jij nog steeds aansprakelijk.
  2. De tweede optie is dat je ouders garant staan voor de gehele hypotheek. Dit betekent dan ook dat zij de gehele maandlasten moeten betalen wanneer jou dat niet meer lukt.

4. Een huis kopen voor je kind

Als laatste is het ook nog mogelijk om als ouder een huis te kopen (tweede hypotheek) en te verhuren aan je kind. Hiervoor kan een huurcontract opgesteld worden voor een bepaalde tijd. Voor zelfstandige woningen (eigen toegang en eigen keuken en toilet) mag dit voor maximaal 2 jaar. Voor onzelfstandige woningen (kamers) mag dit voor maximaal vijf jaar.

Laat een reactie achter