Proberen alles te laten passen in de beschikbare ruimte is als het maken van een gigantische kruiswoordpuzzel. De uitdagingen omvatten het inrichten van het toilet en de wastafel volgens de voorschriften, voldoende ruimte laten voor een douche en natuurlijk een plaats vinden voor handdoeken en toiletpapier.

In de meeste gevallen is het echter beter om een extra badkamer in te bouwen waar die hard nodig is, zelfs als die klein moet zijn. Hier zijn 10 tips voor het ontwerpen van een kleine badkamer.

1. Gebruik een wandkraan

Door een kraan aan de muur te monteren kun je een smallere wastafel of badmeubel gebruiken, wat weer ruimte vrijmaakt in de totale badkamer. Wees niet bang om een wandkraan in een traditioneel design te proberen. Hij past overal!

2. Denk aan een ronde wastafel

Krappe ruimtes kunnen scherpe hoeken hip maken. Als de hoeken van de badkamermeubels in de weg zitten, kies dan voor een ronde stijl. Ja, een rond badmeubel kan werken in een vierkante ruimte. Geen gekneusde heupen meer!

3. Laat het badmeubel zweven

badkamer-hout-wit-toilet

Behalve dat het de badkamer optisch groter doet lijken, maakt de montage van een badmeubel boven de vloer wat ruimte vrij voor kleine spullen.

4. Gebruik een grootschalig patroon

Een grootschalig patroon, kan het oog verleiden tot het zien van een grotere ruimte. De vierkante meters blijven misschien hetzelfde, maar de badkamer zal groter aanvoelen.

5. Sla de douchedeur over

white ceramic toilet bowl beside white ceramic toilet bowl

Als je badkamer ongeveer een meter breed is, is dat net genoeg ruimte voor een toilet en een bad. Met zulke krappe omstandigheden kun je een glazen wand overwegen in plaats van een glazen douchedeur. Dat houdt het meeste water in de douche en maakt de nodige elleboogruimte vrij.

6. Vergroot de spiegel

spiegel-met-verlichting-led

In de krapste ruimtes kan een spiegel die zich over de muur uitstrekt in plaats van alleen over het badmeubel, ervoor zorgen dat twee mensen hem tegelijk kunnen gebruiken. Daarnaast zorgt een grote spiegel er ook voor dat de badkamer groter lijkt.

7. Kies een badmeubel met één plank

Zelfs een voetstuk met één plank kan handdoeken of een mandje voor toiletpapier bevatten. Persoonlijk houd ik ervan hoe frisse, schone handdoeken er netjes opgevouwen uitzien in een badkamer.

8. Monteer de handdoekstang op een deur

Als er weinig ruimte is, kan een handdoekstang aan de douchedeur erg handig zijn. Misschien moet je het grootste deel van je handdoeken opbergen in een nabijgelegen linnenkast, maar die ene handdoek in de buurt hebben om je mee af te drogen is essentieel.

9. Installeer een hoekwastafel

Hoekwastafel in Solid Surface TWG70 - wit mat - 50 x 50 x 28 cm : Amazon.nl: Klussen & gereedschap

Soms kan zelfs een wastafel op voet de enige beschikbare rijbaan in een badkamer verstoren. In dit geval werkt een hoekwastafel tegenover het toilet beter dan een wastafel tegenover de douche. Het openen en sluiten van de douchedeur creëert meestal een onhandige situatie.

10. Gebruik een douchegordijn

Een douchegordijn dat heen en weer beweegt bespaart ruimte ten opzichte van een glazen deur die in en uit beweegt. Douche-badcombinaties passen werkelijk in kleine ruimtes, sommige badkuipen zijn maar 60 centimeter lang.

Laat een reactie achter