Het is moeilijk om definitief te zeggen dat koffie goed of slecht voor je is, omdat iedereen verschillend op dingen reageert. De cafeïne in koffie is al op veel forums negatief besproken en dit heeft geleid tot een verscheidenheid aan cafeïnevrije koffie voor degenen, die geen cafeïne kunnen verdragen. Koffie heeft enkele voordelen en om het te beperken tot drie redenen om koffie te drinken, zouden we zeggen dat koffie mentaal, fysiek en emotioneel goed voor je is. Dus een paar Dolce Gusto Capsules van Koffiecupster.nl kan helemaal geen kwaad!

Eerst een kopje koffie, alsjeblieft!

beste-koffiemachine

Dit is de eerste gedachte, die velen van ons ‘s ochtends als eerste hebben en vooral wanneer ze een lange dag tegemoet gaan. Je favoriete kopje koffie voor onderweg kan of het nu de goede smaak van een dubbele espresso is om je hersenen wakker te schudden of langzaam te nippen aan een grote Frappé Caffé verschillende vormen hebben.

Met meer dan 25 miljoen koffieboeren, die wereldwijd voor 400 miljard koppen koffie zorgen, is het geen verrassing dat deze diverse drank gesprekken over zijn voor- en nadelen zou veroorzaken.

De discussie dat koffie goed of slecht voor je is, is niet recentelijk begonnen. Mensen kibbelen over de effecten van koffie drinken al sinds de 15e eeuw, toen volksverhalen de ronde deden dat het werd ontdekt in de hooglanden van Ethiopië.

Koffie was om religieuze redenen verboden in Italië en Mekka omdat de gevolgen ervan te seculier waren, terwijl het drinken van koffie in 1746 in Zweden werd verboden en alleen aan gevangenen werd gegeven om te zien hoe snel het hun leven zou verkorten.

Redenen om koffie te drinken

Mentale gezondheid

Koffie heeft bewezen een aantal significante positieve effecten op onze hersenen te hebben. Oostenrijkse onderzoekers deden een onderzoek van zes maanden waarbij verschillende groepen mensen elke dag 100 milligram koffie kregen. Hun onderzoek wees uit dat er een toename was van de hersenactiviteit en een half uur na het drinken van koffie een korte geheugenboost, die werd gemeten op de Functional Magnetic Resonance Imagery (fMRI).

De cafeïne in koffie richt zich op de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het geheugen en de concentratie, door het voorkomen van de opbouw van β-amyloïdplaques, die een hoofdoorzaak vormen van de cognitieve achteruitgang. Het drinken van een matige hoeveelheid koffie wordt in verband gebracht met het voorkomen van aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, Parkinson en andere soorten van dementie.

Afgezien van de hersenen wordt het drinken van koffie ook in verband gebracht met verbeterde leverfuncties en een lager risico op diabetes Type 2. Mannelijke koffiedrinkers hebben minder risico op het ontwikkelen van prostaatkanker. Dit is nog een reden om koffie te drinken.

Voedingswaarde

dure koffiebonen

Wist je dat koffie en espresso in vergelijking met andere dranken na rode wijn het hoogste gehalte aan antioxidanten hebben? Koffie is uitzonderlijk rijk aan antioxidanten zoals polyfenolen en hydrocinnaminezuren, die jouw lichaam reinigen en het op zijn best laten functioneren.

Volgens het European Journal of Neurology bieden de antioxidanten in koffie anti-carcinogene eigenschappen die giftige, vrije radicalen verwijderen. Vrije radicalen kunnen, indien niet gecontroleerd, escaleren en oxidatieve stress veroorzaken, wat uiteindelijk leidt tot chronische ontstekingen en tumoren. Het chlorogeenzuur dat aanwezig is in koffie, is een belangrijke speler gebleken bij het voorkomen van diabetes, omdat het de insulinefuncties verbetert.

Als koffieliefhebbers hebben we allemaal dagen gehad dat koffie de belangrijkste voedselgroep was en op de een of andere manier hebben we het overleefd. Normale zwarte koffie bevat essentiële voedingsstoffen zoals riboflavine (vitamine B2), pantotheenzuur (vitamine B5), magnesium, niacine, kalium en mangaan, waardoor deze drank bijna gelijkwaardig is aan een kom gezonde granen, groenten en fruit.

Positiviteit

Mensen over de hele wereld kampen met depressie, een ernstige psychische stoornis die een verminderde kwaliteit van leven en een hoog risico op zelfmoord veroorzaakt. Koffie heeft aanzienlijke positieve verbeteringen aangetoond voor de emotionele gezondheid van mensen, die aan depressie lijden.

De cafeïne in koffie blokkeert remmende neurotransmitters zoals adenosine die de neiging hebben om ons depressief te laten voelen. Het helpt in plaats daarvan om dopamine en noradrenaline vrij te maken die de algemene mentale functie, waakzaamheid, reactietijd, stemming en geheugen verbetert.

Cafeïne is een natuurlijke vetverbrander

koffie-beker

Koffiedrinken mobiliseert de oxidatie van vetzuren en verhoogt de stofwisseling met 3 – 11%, waardoor het lichaam hogere energieniveaus kan produceren. De cafeïne in koffie verhoogt ook het epinefrine-niveau in het bloed, verbetert de fysieke prestaties en geeft je die go-go-go adrenaline. Daarom raden sommige fitnessinstructeurs aan om een half uur voordat je gaat sporten een kopje koffie of espresso te drinken.

Matigheid

Overdaad schaadt. Zoals het spreekwoord al zegt en dat geldt ook voor koffie. Artsen en voedingsdeskundigen hebben gewaarschuwd voor de effecten van koffie op mensen met hartaandoeningen en een gevoelig spijsverteringsstelsel.

Wetenschappers, artsen en voedingsdeskundigen zijn het er allemaal over eens dat we moeten proberen om niet meer dan 400 milligram cafeïne of 5 koppen koffie per dag te drinken. Houd er rekening mee dat de methode die je gebruikt om jouw koffie te zetten, evenals het soort koffieboon, het cafeïnegehalte beïnvloedt.

Slapeloosheid, maagklachten, kriebels of een snelle hartslag na het drinken van koffie kunnen een teken zijn dat jouw lichaam niet goed op cafeïne reageert.

Cafeïnevrije koffie

Koffie waarbij het grootste deel van de cafeïne uit de boon is verwijderd, is een uitstekende vervanging voor degenen die geen cafeïne kunnen verdragen. Zwangere vrouwen en mensen die medicijnen gebruiken of mensen met angstproblemen, die hunkeren naar het brouwsel, neigen naar cafeïnevrije koffie, die nog steeds de voedingsstoffen en de oppepper van gewone koffie heeft.

De voordelen van koffie

Met voordelen zoals het emotioneel verheffend zijn, een vitaminebooster en een beperking van mentale achteruitgang, is het geen wonder dat koffie het op één na meest verhandelde handelsartikel ter wereld is. Er zijn veel redenen om koffie te drinken, maar drie goede redenen zijn dat het je jong en actief kan houden en tegelijkertijd je kan helpen om met je collega’s om te kunnen gaan.

Laat een reactie achter