Wie weet hoe de plant waar een koffieboon vandaan komt eruitziet, kan zich best eens afvragen hoe ons kopje koffie nu eigenlijk de smaak krijgt die we allemaal zo goed kennen. En de kleur, want het vertrouwde bruin lijkt in niets op de groene plant waar het allemaal mee begint. Net als de geur, overigens, want ook deze ruik je niet terug in de buurt van de plant.
Waar komt mijn koffie vandaan?
Heb je je wel eens afgevraagd waar je koffie precies vandaan komt? Niet alleen uit welk land of gebied, dat is vaak op de verpakking te vinden, maar ook hoe het hele proces eigenlijk precies verloopt? Hoe komt koffie aan de smaak die we allemaal zo goed kennen?
Koffieplanten groeien in een tropische omgeving. Na het planten van een nieuw plantje duurt het een paar jaar voor er vruchten aan zullen groeien. En deze vruchten, daar draait het om. Niet om het vruchtvlees, zoals we dat in de meeste gevallen gewend zijn. Nee, het is de pit van de vrucht waar de koffieplant zo bekend om is geworden. Min of meer bij toeval is ontdekt dat deze een bijzondere, krachtige smaak af kan geven. Niet meteen, daar moeten wel eerst wat stappen voor worden gezet.
De vruchten die aan de planten groeien die zijn groen en rood van kleur. En ook de pitten die erin zitten hebben nog niet de bruine kleur die wij met koffie associëren. Dat gaat echter snel veranderen nu. De pitten worden namelijk gedroogd en daarna geroosterd. En opeens veranderen ze in de bruine koffiebonen die we allemaal zo goed kennen. Door het roosteren is ook hun smaak veranderd, robuuster geworden, net als hun geur. Deze koffiebonen smaken en ruiken naar wat wij als koffie herkennen.
Van de boon naar een kopje
Nu de koffiebonen de juiste geur en smaak hebben, is het natuurlijk nog zaak om dit om te zetten in een kopje koffie. Dat gaat het makkelijkst door de koffie te vermalen. Gemalen koffie geeft zijn smaak namelijk veel gemakkelijker af aan heet water dan ongemalen koffiebonen dat doen. Natuurlijk wil je voorkomen dat de gemalen koffie zelf ook in je koffie belandt. Daarom wordt er eigenlijk altijd met een bepaalde vorm van filtering gewerkt, die de vaste delen tegenhoudt, en alleen de smaak en geur meegeeft aan het water. Dat is zo bij filterkoffie, en daar zie je het ook duidelijk gebeuren. Maar ook een modern systeem als de Dolce Gusto werkt feitelijk op dezelfde manier. Het gaat allemaal om het afgeven van geur, kleur en smaak, zodat water verandert in het drankje dat we wereldwijd zo graag drinken: koffie.
Laat een reactie achter