Eeuwenlang moest iemand, die meer over zijn voorouders wilde weten, het vooral hebben van stambomen en familiestukken, openbare registers en mondelinge verhalen, die generaties lang werden doorgegeven. Ongeveer 17 jaar geleden veranderde dat allemaal toen de vaderschapstesten aan het genealogische arsenaal werden toegevoegd. Nu kan een eenvoudig monster uit de binnenkant van de wang de deur openen naar eeuwenlange informatie die ongevoelig is voor menselijke fouten, onvolledige papieren dossiers en verkeerde informatie. Denk jij erover om door een DNA-test te doen en met jouw familiegeschiedenis aan de slag te gaan? Hier zijn drie tips die je echt kunnen helpen.

1. Denk je echt dat de informatie over jouw voorouders nauwkeurig is? Denk dan nog eens na

Zelfs als je je familiegegevens bijhoudt, wordt hoe verder je teruggaat in jouw familiegeschiedenis, de genealogische informatie onnauwkeuriger en met je ook meer aan de nauwkeurigheid ervan gaan twijfelen. Eeuwen geleden was het bijvoorbeeld gebruikelijk dat mensen adelijke afstammingslijnen lieten opstellen om hun huidige familieleden en voorouders prestigieuser te laten lijken of om zichzelf te beschermen tegen politieke onrust. DNA-testen op voorouders is de enige manier om ervoor te zorgen dat je zonder vooringenomenheid of vooroordelen nauwkeurige informatie krijgt over waar je vandaan komt.

2. Locatie

Vóór de 17e eeuw is de betrouwbaarheid van informatie in het algemeen buitengewoon vaag. Families kunnen bijvoorbeeld aannemen dat ze roots hebben in Schotland als ze daadwerkelijk uit Denemarken kwamen. Denemarken ligt geografisch zeer dicht bij Schotland maar ligt cultureel mijlen van elkaar verwijderd. Wanneer je specifieke locaties waar jouw DNA is ontstaan nauwkeurig kunt aanwijzen ​​en vervolgens 1000 jaar of meer in de tijd teruggaat worden er heel wat nieuwe mogelijkheden voor onderzoek geopend. Dus als je vast bent komen te zitten met het ontdekken van je familiegeschiedenis, gebruik dan DNA-testen om locaties te vinden en van daaruit kun je aan mensen gaan werken.

3. Niet alle DNA-testen zijn hetzelfde

Wanneer je in een test voor het ontdekken van je familiegeschiedenis investeert, doe dan eerst wat onderzoek. Goedkoper betekent niet altijd dat je het beste of het juiste product krijgt om erachter te komen wat jij wilt weten. Denk eens over het volgende na: het aantal geanalyseerde DNA-markeerders (hoe meer, hoe beter), het aantal genenpoelen en referentiepopulaties, die betrokken zijn bij de analyse (nogmaals – hoe meer, hoe beter, omdat grotere aantallen nauwkeurigere resultaten opleveren), de specificiteit van de test (ongeacht of deze exacte locaties of alleen bredere geografische locaties biedt).

Het ontdekken van waardevolle informatie over jouw familiegeschiedenis is van onschatbare waarde en als je op je voorouders een DNA-test uitvoert, is het proces uiterst eenvoudig! Het enige dat je hoeft te doen, is bij jouw thuis door een eenvoudig wangstaafje te gebruiken DNA te verzamelen, het monster naar het lab te sturen en vervolgens op de resultaten te wachten. Wat je ontdekt, kan je misschien verrassen of bevestigen wat er al generaties lang wordt doorgegeven – hoe dan ook, het blijft fascinerend!

Laat een reactie achter