Koudverwerkt staalgereedschap is staal dat gebruikt wordt om materialen te verwerken aan een lage temperatuur. Deze groep staalgereedschap bezit een hoge hardbaarheid en slijtvastheid, en een gemiddelde taaiheid en warmteverwerkingsweerstand. Het wordt voornamelijk gebruikt bij de productie van grotere onderdelen of materialen die minimale vervorming vereisen tijdens het uitharden.

Het gebruik van olie-en luchtverharding helpt vervorming te verminderen bij deze staalsoorten, waardoor hogere spanningen worden vermeden die worden veroorzaakt door het snellere contact met water.

staal-buizen

Eigenschappen van staalsoorten als 1.2379, 1.2363 en 1.2842

Zoals beschreven op de https://virgamet.com/construction-alloy-cold-work-tool-steel, worden binnen deze categorie van koudverwerkt staalgereedschap staalsoorten zoals 1.2379, 1.2363 en 1.2842 gekenmerkt door een hoge weerstand tegen slijtage, een grotere zachtheid, een extreem lage neiging tot vervorming en uithardingsscheuren, een zeer hoge hardbaarheid en een aanzienlijke maatvastheid tijdens het uitharden.

Staalsoorten zoals 1.2510

Staalsoorten zoals 1.2510 gereedschapsstaal zijn vooral geschikt voor koudbewerking bij lage snelheden met een ietwat hogere maar nog steeds lage neiging tot uitharden vergeleken met eerder vermelde staalsoorten. De soort 1.2510 wordt overigens ook gekenmerkt door een lage neiging tot scheuren en dimensionale vervorming tijdens hardings- en ontlaatprocessen.

Staalsoorten zoals 1.2080

1.2080 is dan weer een chroomstaal gereedschap dat een hoog koolstofgehalte bevat, met de toevoeging van wolfraam en een hoger koolstofgehalte. Het wordt gekenmerkt door een lage taaiheid en brosheid, uitstekende slijtvastheid en zeer hoge hardheid. Het wordt voornamelijk gebruikt voor slag-of impactgereedschappen, snijden en vormen van metalen platen.

Staalsoorten zoals 1.2550

1.2550 is uiterst hoogwaardig staal, gebruikt voor de vervaardiging van zowel koude als warme uitrustingsonderdelen die worden blootgesteld aan hoge druk, stoten en schokken. Messen gemaakt van dit staal zijn zeer duurzaam. Het heeft een groot uithardend vermogen en is zeer geschikt voor warmtebehandeling, het is bijvoorbeeld bestand tegen temperen en vervormt of barst niet tijdens het afkoelen en rusten.

Staalsoorten categorie 1.23

Staalsoorten van de 1.23 categorie zijn eveneens koud verwerkte staalgereedschappen. Ze vertonen gemiddelde sterkte, hoge hardheid, zachtheid en hoge slijtvastheid. Deze soort wordt hoofdzakelijk gebruikt voor houtbewerkingsgereedschap, messenbladen en snijgereedschap.

Laat een reactie achter