Toen EA op 10 mei 2022 de rechten op de FIFA-naam kwijtraakte, ging het bedrijf zonder aarzeling door. Vanaf FIFA 23 schakelde het moeiteloos over naar EA Sports FC 24, met behoud van dezelfde spelengine en alle FIFPro-licenties. Het verschil tussen de twee games is nauwelijks merkbaar. Veel mensen noemen het nog steeds ‘FIFA’, een gewoonte die in drie decennia is ontwikkeld. Maar misschien staat er een verandering voor de deur.

2K en de FIFA-licentie

2K voegt de FIFA-licentie toe te voegen aan zijn andere sporttitels zoals NBA 2K, Top Spin 2K, WWE 2K en Lego 2K Drive. NBA 2K wordt algemeen beschouwd als een van de beste sportgames op de markt, vooral vanwege de realistische en vermakelijke weergave van basketbal. Ook Top Spin 2K doet het goed op het gebied van tennis, en WWE 2K heeft de laatste tijd verbeteringen laten zien. Over het algemeen is 2K behoorlijk bedreven in het maken van sportgames.

Toch zijn er kanttekeningen. Top Spin 2K kreeg kritiek vanwege het ontbreken van diverse speelmodi, terwijl NBA 2K soms te ver gaat met verhaallijnen en commerciële inhoud. 2K heeft vaak gekeken naar EA’s FIFA voor inspiratie, zoals te zien is in de overeenkomsten tussen MyTeam en Ultimate Team. Online sportgames van 2K worden vaak bekritiseerd vanwege gokelementen en microtransacties, maar hetzelfde geldt voor EA. Zij hebben al meerdere rechtszaken gehad wat betreft gokken.

De lat ligt hoog voor FIFA 2K, en fans zullen geen geduld hebben voor een lange opstartperiode. Het moet direct een sterke concurrent zijn.neFootball, voorheen bekend als Pro Evolution Soccer (Pro Evo), was ooit een geduchte concurrent van FIFA, maar is de laatste jaren sterk achterop geraakt. De rebranding naar eFootball werd een van de slechtste sportgames ooit. De vraag die opspeelt: wordt dit een top of een flop?

Innovatie is de sleutel

De grootste zorg is de content rondom de gameplay. NBA 2K biedt creativiteit met oude legendarische teams en een career mode die persoonlijker is dan de traditionele career modus van EA Sports. FIFA 2K moet vooral alternatieven bieden voor de vele spelmodi van EAFC. Als 2K daarin slaagt, kan EA gedwongen worden om ook te vernieuwen.

De potentiële intrede van 2K in de wereld van voetbalgames zou een spannende ontwikkeling kunnen zijn. Fans kunnen uitkijken naar nieuwe innovaties en verbeteringen in sportgames, en de concurrentie zou zowel 2K als EA kunnen pushen om het beste uit hun games te halen.

We gaan zien wat de toekomst brengt. Je moet in ieder geval wel weer goed op je woorden gaan letten, want een FIFA toernooi krijgt door 2K weer een andere betekenis.

Youtuber AA9skillz (2 miljoen abonnees) vertelt in onderstaande video over de grootste fout die FIFA 2K al heeft gemaakt:

Laat een reactie achter