Op het vlak van kunst en cultuur heeft Nederland veel te bieden. In dit artikel geven we middels een aantal aanbevelingen een overzicht van wat er zoal te bezoeken en te zien is op het gebied van musea, kunstgaleries en evenementen in de categorie kunst en cultuur.

Musea: van Rijksmuseum en Kröller-Müller tot Escher

Het bekendste museum van Nederland is het Rijksmuseum. In dit prominent gelegen museum aan het Museumplein in Amsterdam, met onderdoor de iconische fietstunnel, vind je nationale kunstschatten, zoals het schilderij De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn en Het melkmeisje van Johannes Vermeer. Ook werken van andere meesters uit de Gouden Eeuw zijn hier te bewonderen, onder wie Frans Hals, Jan Steen en Jacob van Ruisdael.
Het museum stelt verder vele andere soorten kunst uit de Nederlandse geschiedenis tentoon, waaronder keramiek, beeldhouwwerken, wapens, prenten, kostuums en foto’s.

Het is lang niet bij iedereen bekend dat ‘Het Rijks’ niet het enige Rijksmuseum van Nederland is. Op slechts een paar minuten lopen ligt er bijvoorbeeld nog een: het Van Gogh Museum. Dit museum herbergt de grootste collectie van de 19e-eeuwse Nederlandse kunstschilder die internationaal grote bekendheid geniet, waaronder topstukken als De aardappeleters, Zonnebloemen en Het gele huis.

De op één na grootste Van Gogh-collectie is ook in Nederland te vinden, in het Kröller-Müllermuseum, dat een unieke ligging midden in Nationaal Park de Hoge Veluwe heeft. Verder vind je hier werken van Piet Mondriaan, Pierre-Auguste Renoir en Claude Monet. Ook de beeldentuin van het museum met moderne beeldhouwkunst is zeer de moeite waard.

Nederland kent nog tal van andere bekende musea, zoals het Mauritshuis in Den Haag, waar het wereldberoemde Meisje met de parel van Vermeer hangt? Het gemeentemuseum in Den Haag herbergt Vicotory Boogie Woogie, het laatste en onvoltooide werk van Mondriaan. Boymans van Beuniningen in Rotterdam heeft een zeer gevarieerd aanbod, met werken van onder anderen Rembrandt,Van Gogh, Steen, Jeroen Bosch, Salvador Dali en Peter Paul Rubens.

Ook zeer boeiend is het werk van M.C. Escher, met zijn op wiskunde geïnspireerde kunst die de hersenen soms doet kraken. Museum Escher in het Paleis in Den Haag is volledig aan het werk en leven van de graficus gewijd.

Nederlandse musea draaien lang niet alleen maar om kunst, maar tonen ook andere onderdelen van onze cultuur. Zo geeft het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem een inkijk in de geschiedenis van ons land via allerlei soorten gebouwen en de weergave van oude ambachten. Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is een ander mooi voorbeeld van een plek waar de geschiedenis beeldend tot leven wordt gebracht.

Of bezoek eens Museum Speelklok in Utrecht voor een kijkje in de geschiedenis van wonderlijke zelfspelende muziekautomaten, speelklokken en draaiorgels. Ook het AgraGames CoinopMuseum in Venlo is de moeite waard, met z’n vele, gevarieerde automaten die na inworp van een muntje gaan draaien. Tegenwoordig zijn de technieken geavanceerder en wordt er bijvoorbeeld online gespeeld op de gokkasten op BetMGM, een moderne variant van automaten in het Nederlandse cultuurlandschap.

Bekende kunstgaleries in Nederland

binnenkant-museum.jpg

Er is in Nederland een levendige cultuur van kunstgaleries. Op deze locaties wordt kunst op een passende manier tentoongesteld en kunnen geïnteresseerden de stukken doorgaans ook kopen. We lichten een drietal van dit soort galeries uit.

MPV Gallery van Mark Peet Visser in het Brabantse Oisterwijk richt zich op opkomende en al meer gevestigde hedendaagse artiesten in verschillende kunstdisciplines. Deze galerie heeft ook een eigen beeldentuin in het dorp Haarsteeg, die je op afspraak kunt bezoeken. Er is kunst te koop tot en met een waarde van ongeveer een kwart miljoen euro.

In Amsterdam kun je veel kunstgaleries vinden. Een bekende is Galerie Fons Welters, gevestigd in een oude garage in de Jordaan, onmisbaar omwille van de kenmerkende voordeur. De uitbater selecteert nieuw talent dat pioniert en wiens werk hem fascineert: kunstenaars die hun eigen weg gaan. Er worden zowel solo- als groepstentoonstellingen georganiseerd, waarbij kunstinstallaties een specialisme vormen.

Als laatste lichten we Galerie Ramakers in Den Haag uit, gelegen tegenover de Koninklijke Stallen. Via verschillende exposities worden jaarlijks bekende en minder bekende moderne kunstenaars onder de aandacht gebracht. Ingetogen werk en het thema natuur zijn enkele kenmerken van de galerie, die ook over een sculpturentuin beschikt.

Kunst- en cultuurevenementen in Nederland

Op verschillende evenementen komen liefhebbers van kunst en cultuur in Nederland bij elkaar. Zo zijn er op het gebied van kunst enkele grote beurzen. PAN Amsterdam zich op kunst, design en antiek. Ook ART Eindhoven en de Nationale Kunstdagen trekken de nodige bezoekers. Naarden The Art Fair richt zich op hedendaagse kunst en antiek, en heeft met de grote kerk in Naarden een mooie locatie. Op de Affordable Art Fair in Amsterdam is het mogelijk om kunst voor een enigszins schappelijke prijs te scoren.

Een bekend cultuurevenement in Nederland is Oerol, dat jaarlijks in juni neerstrijkt op het Waddeneiland Terschelling en waar beeldende kunst, muziek en straattheater op eigenzinnige wijze samenkomen. Op het vlak van muziek zijn de bekende festivals Lowlands en Pinkpop haast niet meer weg te denken uit het culturele landschap van Nederland, terwijl ook evenementen als Down the Rabbit Hole en North Sea Jazz op veel publiek kunnen rekenen.

Laat een reactie achter