Interieurdesign is een speciaal soort vaardigheid die niet iedereen bezit. Mooie huizen en kantoren ontstaan niet toevallig. Interieurontwerpers zijn verantwoordelijk voor het maken van die stijlkeuzes die mensen uitnodigen in een huis en ervoor zorgen dat ze er willen wonen. Kunst, hoewel slechts een kleine toevoeging aan het hele ontwerp van een kamer, kan een grote invloed hebben op de sfeer en de beleving van het totale interieur. Ongeacht de interieurstijl, of die nu minimalistisch is of aan de kust, er is een kunstwerk dat daarbij past.

Er zijn veel verschillende stijlen waaruit een binnenhuisarchitect kan kiezen bij het ontwerpen van een huis. Hier zijn de meest populaire stijlen van dit moment met daarbij tips over welke kunst van AlleKunst.nl bijvoorbeeld er het beste bij past!

Feng Shui

Feng Shui interieur

Ook bekend als Chinese geomantie, betekent de letterlijke vertaling van Feng Shui “wind-water”. Feng Shui is meer dan alleen je meubels op een bepaalde manier indelen. De oude Chinezen geloofden dat het energiekrachten gebruikte om harmonie en evenwicht in iemands omgeving te brengen, en zo rust te brengen in iemands dagelijks leven.

Omdat Feng Shui draait om harmonie en rust, moeten de kunstwerken die je kiest voor deze interieurstijl in overeenstemming zijn met die waarden. Deze stijl vereist kalmerende kleuren die stress verlichten en evenwicht brengen in iemands leven. Zoek naar blauw, blauw-grijs, lavendel en zacht roze.

Traditioneel

woonkamer-kantoor

Denk aan Europese stijlen uit de 18e en 19e eeuw. Dat is wat traditionele interieurontwerpen inspireert. Traditionele interieurontwerpen bevatten sierlijke details, donker hout en dure stoffen. De stoffen kunnen allerlei patronen hebben, zoals bloemen, strepen of ruiten. Je hebt de mogelijkheid om deze stijl te verkennen, dus wees avontuurlijk en heb plezier met je interieurdecoratie.

Het is moeilijk om een specifieke kunststijl te definiëren die het beste past bij traditionele interieurstijlen, omdat elk huis zo uniek is. Kleurenschema’s kunnen variëren, maar donkere, warme tinten bepalen het kleurenpalet samen met rijke juweeltinten en donker hout. Zoek naar simplistische, misschien zelfs symmetrische, muurkunstwerken die passen bij het kleurenschema van het interieur.

Rustiek

keuken-rustiek

Rustieke interieurontwerpen zijn waarschijnlijk een van de gemakkelijkste om te herkennen. Het combineert elementen van de natuurlijke buitenlucht, industriële accenten en boerderij charme in één. Verwacht bij deze stijl veel hout. Vaak zijn rustieke interieurs gecentreerd rond een open haard. Koeienhuiden en schapenvachten verzachten het gebruik van hout, en industriële hangers of armaturen geven een gevoel van verfijning aan dit verder huiselijke ontwerp.

Voor een rustiek interieur moet de kunst gericht zijn op elementen uit de natuur, zoals een bos of een sereen meer, of houtachtige texturen en patronen bevatten. De kleuren mogen niet te fel zijn, want rustieke ontwerpen hebben de neiging een neutraal kleurenschema te volgen.

Contemporary

moderne-woonkamer-warm

Contemporary interieur is interessant omdat het helemaal van deze tijd is, wat betekent dat het steeds verandert als de tijden veranderen. In hedendaagse termen lijken contemporary interieurstijlen op die van minimalistisch design. Hedendaagse ruimtes zijn strak en modern met gedetailleerd lijstwerk en open ruimtes. Materialen, zoals metaal en glas, duiken in deze ruimtes vaak op vanwege hun lichtreflecterende eigenschappen.

In tegenstelling tot minimalistische ontwerpen hebben hedendaagse ruimtes meer vrijheid in de kleurkeuze en patronen voor hun interieur wandkunst. Een vleugje kleur kan worden toegevoegd aan de mix van neutrale tinten. Meestal zal de kunststijl die het beste past bij een eigentijdse inrichting grafische lijnen of patronen bevatten die eenvoud omarmen.

Minimalistisch

Minimalistisch design omarmt de uitdrukking “minder is meer”. Minimalisme creëert een zeer moderne sfeer en is in populariteit aan het toenemen, niet alleen voor woningen maar ook voor kantoren. Het ontbreken van complicaties en een veelkleurige inrichting creëert een ruimte van functionaliteit. De sleutel tot deze stijl is om kamers open, eenvoudig en verfijnd te houden.

Omdat minimalistisch design per definitie niet veel kunst inhoudt, is het essentieel het juiste stuk te kiezen dat als brandpunt voor de rest van de kamer fungeert. Interieur muurkunst die het beste werkt voor de minimalistische stijl zal dezelfde kenmerken hebben als de kamer. Het moet een eenvoudig kleurenschema hebben met een select aantal gedempte kleuren en een ongecompliceerd ontwerp met weinig rommel. Kunst met een contrasterend zwart-wit kleurenschema is ideaal voor minimalistische interieurstijlen.

Boheems

boheems-interieur

Boheemse interieurstijlen bestaan uit enkele van de meest eclectische stijlen die er zijn. Deze stijl staat bekend om een vrijgevochten, lichtvoetig gevoel dat esthetiek en culturen mengt. Het is heel gewoon om in een bohemien huishouden exotische snuisterijen, vintage of antieke meubels en rommelmarktvondsten te vinden. Het bij elkaar gooien van patronen en kleuren die ogenschijnlijk zouden botsen, maar dat op de een of andere manier niet doen omdat het hele interieur een nomadische mix is, wordt aangemoedigd.

Omdat bohemien zo’n zorgeloze stijl is, heb je veel vrijheid met de kunst die je kiest om het interieur van je huis te versieren. Wees niet bang om te gaan voor stukken met veel kleur of wilde ontwerpen. Zowel abstracte als uiterst simplistische kunstwerken kunnen goed passen bij de algehele vibe van bohemian ontwerpen.

Art Deco

brown spiral staircase with brown steel railings

De belichaming van 1920 chic, art deco omvat sierlijke en juweelachtige decoraties, metalen versieringen en te grote meubels. Deze interieurstijl roept glamour en elegantie op. Alles is groter bij art deco – vazen, stoelen, verlichtingsarmaturen, decoraties, noem maar op.

Bij art deco moet je veel kunst verwachten. Het zit letterlijk in de naam. Kies interieur wandkunst die rijk is aan kleur, decadent in de details, en waarin gedurfde geometrie is verwerkt. Deze stukken kunnen abstracter zijn, maar ze moeten een gevoel van glamour en luxe oproepen als ze in huis worden geplaatst.

Industrieel

industrieel interieur

De naam van deze stijl mag geen ruimte laten voor verrassing. Stedelijk, met een mix van magazijn- en fabrieksvibes, creëert industriële inrichting een slanke, enigszins mannelijke, minimalistische sfeer. Verwacht veel metaal, neutrale kleuren, ruwe houtsoorten en open ruimtes. Baksteen en beton kunnen geweldige toevoegingen zijn aan deze stijl om de magazijnelementen van het ontwerp echt te benadrukken.

Net als bij minimalistische en eigentijdse ontwerpen moet het gekozen kunstwerk voor een industrieel interieur simplistisch en gedempt of neutraal van toon zijn. Vermijd “zachte” of “intieme” kunstwerken, want die botsen met de mannelijke ruimte. In plaats daarvan zijn metalen kunst of muurkunst met donkere tinten ideaal voor industriële interieurontwerpen.

Eclectisch

Eclectisch wonen: hoe creëer je een Eclectisch interieur?

Net als bohemien zijn eclectische interieurstijlen rijk aan cultuur en energiek. Gedurfde kleuren, texturen en patronen worden samengebracht om meerdere aandachtspunten en lagen te creëren. Eclectisch design moet echter niet verward worden met een free-for-all waar alles kan. Accentkleuren en aandachtspunten worden zorgvuldig gekozen om een levendige omgeving te creëren die rijk en levendig is, maar niet overgaat in druk en rommelig.

Ook in een eclectisch huishouden heeft interieurdecoratie veel vrijheid. Kies kunstwerken die gedurfd van kleur zijn, maar toch passen bij het geaccentueerde kleurenschema van je interieur. Eclectische interieurontwerpen zijn bij uitstek geschikt om een galerie van interieurkunst te herbergen, omdat er bij deze stijl geen lege muurruimte nodig is.

Landelijk

hout-wit-interieur-landelijk

Zoals de naam al aangeeft, lijkt landelijk interieur op een kust- of strandhuis. Neutrale kleuren, zoals wit en beige, zijn ingesteld om op zand te lijken. Natuurlijk worden er lichte blauwen en groenen in verwerkt om dat zee-achtige aan het interieur toe te voegen. De omgeving produceert een lichte, luchtige en ontspannen sfeer, net alsof je je ontspant op een zandstrand, geniet van de zonnestralen en besprenkeld wordt door de zeewind.

De perfecte interieurdecoratie voor kuststijlen zal onvermijdelijk oceaanelementen bevatten. Kies muurkunst die vol is gespat met tinten lichtblauw en groen om die pop of color toe te voegen die lijkt op de branding. Deze interieurstijl kan meer kunst bevatten door het hele huis heen om de kust uitstraling te benadrukken, zelfs als je nergens in de buurt van de oceaan woont.

Conclusie

Het aantal interieurstijlen is eindeloos, en elk ontwerp is op zijn eigen manier uniek. In dit artikel zijn echter 10 van de meest voorkomende en populaire stijlen van dit decennium behandeld. Het maakt niet uit of je interieur minimalistisch, eclectisch, bohemien, of iets heel eigens is – er is kunstwerk dat je interieur perfect aanvult en de finishing touch geeft die je huis of kantoor nodig heeft.

Laat een reactie achter