Kunst is een universele taal. Duizenden jaren geleden vertelden mensen verhalen door tekeningen te maken op de wanden van grotten. Kunstenaars hebben verhalen over het verleden verteld door middel van tekeningen, schilderijen, gebouwen en beeldhouwwerken. Vreugde, verdriet, woede en vrede: kunstenaars delen hun gevoelens en ervaringen door middel van een geschetste lijn of een spetterende kleur.

Effecten van kunst op geestelijke gezondheid

landelijk-stijlvol-interieur-groot-kunstwerk

Kunst kan heel goed zijn voor je gezondheid en je helpen je gelukkiger en gezonder te voelen in het algemeen. Iedereen kan een leuke dag besteden aan iets creatiefs dat goed is voor zijn gezondheid en levenskwaliteit door naar een van de plaatselijke kunstmusea in de buurt te gaan, kunstgalerijen te bezoeken of schilder- of pottenbakles te nemen.

Verlaag je stress met kunst!

mensen-bekijken-kunst-museum

Stress kan verlicht worden door kunsttherapie voor zowel volwassenen als kinderen. Studies tonen aan dat kunst goed is voor je geestelijke gezondheid. Beeldhouwen, schilderen, tekenen of zelfs alleen maar naar kunst kijken staat er bijvoorbeeld om bekend dat het stress vermindert en je meer ontspannen laat voelen. Als je kunst maakt of echt naar een kunstwerk kijkt, haalt dat je gedachten uit je dagelijkse leven en voel je je beter. Als je je concentreert op de details van de kunst die je maakt of bekijkt, vergeet je je zorgen. Kunstzinnige therapie wordt deels gebruikt om PTSS te behandelen omdat het mensen helpt om zich mentaal beter te voelen. Kleurboeken voor volwassenen zijn een geweldige manier voor mensen van alle leeftijden om te ontspannen en plezier te hebben.

Creatief zijn is goed voor je.

Graffiti-kunstwerk-school-1-1280x720

Kunst helpt kinderen en volwassenen creatiever te denken en hun verbeelding te gebruiken. Het verbetert ook het probleemoplossend vermogen. Bij kunst worden mensen aangemoedigd om hun eigen oplossingen te bedenken omdat er geen fout antwoord is. Dit soort flexibel denken is als het leren van een nieuwe taal in die zin dat het je hersenen actief houdt en klaarstoomt voor ingewikkelder taken.

Kunst kopen of creëren: Deelnemen aan kunst

Ken je het gevoel van vreugde dat je kunt krijgen van dingen als muziek, musea, dansgroepen en naar het theater gaan? Deelnemen aan kunst kan grote en langdurige effecten hebben op je gezondheid. Het kan helpen om een aantal geestelijke gezondheidsproblemen te voorkomen, geestelijke ziekten te beheersen en mensen beter te maken.

Er zijn veel manieren om kunst te gebruiken om je geestelijke gezondheid te verbeteren. Je kunt kunst maken, leren schilderen en je kunt kunst bekijken in musea, galeries of zelfs op een online kunstuitleen. Kunstenaars en muzikanten kunnen kunst- en gezondheidsprogramma’s leiden die mensen helpen zich beter te voelen. Andere manieren zijn participatieve kunstprogramma’s en het gebruik van kunst in het dagelijks leven. Als we het over kunst hebben, bedoelen we zowel beeldende als uitvoerende kunsten, zoals traditioneel handwerk, beeldhouwen, digitale kunst, tekst, dans, film, literatuur, muziek, zang, tuinieren en culinaire kunsten.

Kunst en creativiteit zijn belangrijke onderdelen van de programma’s in instellingen voor geestelijke gezondheidszorg. Kunst kan een andere en leuke manier zijn om gevoelens uit te drukken en erover te praten.

Kunst kan een grote invloed hebben op onze geestelijke gezondheid.

rijksmuseum kunst

Mensen raken steeds meer geïnteresseerd in kunst als een manier om hun gezondheid te verbeteren. Mensen kunnen omgaan met een breed scala aan geestelijke gezondheidsproblemen en emotionele stress door deel te nemen aan de kunsten.

Het beste hieraan is dat het mensen helpt hun geestelijke gezondheid te verbeteren door ze aan te moedigen creatief te zijn. Kunst maken is voor veel mensen een manier om te zeggen wat ze willen zonder woorden te gebruiken.

Kunst kan mensen samenbrengen.

Kunst is ook goed voor de gemeenschap als geheel. Als we ouder worden, kunnen we ons eenzamer voelen omdat we sociale banden zoals vrienden, familie en ons werk verliezen. We kunnen ook op andere manieren beperkt zijn, bijvoorbeeld door onze gezondheid.

Mensen op latere leeftijd kunnen hun sociale connecties weer opbouwen en meer hulp krijgen in hun gemeenschap door deel te nemen aan kunstprogramma’s. In contact komen met andere mensen kan helpen om je minder alleen te voelen. Dit geldt ook voor verzorgingshuizen, waar kunstactiviteiten bewoners kunnen helpen om meer met elkaar en het personeel te praten, wat hun stemming en gezondheid kan verbeteren.

Zorgt voor een gevoel van voldoening.

kleur contrast met kunst

Kunst geeft volwassenen en kinderen een goed gevoel over zichzelf en een gevoel van voldoening. Als je klaar bent met een creatief project, zoals het maken van een nieuw kunstwerk of het zorgvuldig verzamelen van stukken die je mooi vindt, kun je een stoot dopamine voelen, wat je meer drive kan geven, je kan helpen concentreren en je gewoon een goed gevoel kan geven.

Dit geldt voor elke ambacht of hobby. Je hoeft geen meesterwerk te maken om er de vruchten van te plukken. Kunst is goed voor je geestelijke gezondheid als je je geest of je handen gebruikt om iets te maken en er plezier in hebt. Het proces zorgt ervoor dat je hersenen nieuwe neurale paden maken, waardoor je je over het algemeen beter voelt, je niet depressief wordt en zelfs het verouderingsproces vertraagt.

Gebruik kunst om herinneringen te maken

Dit is misschien wel de meest overtuigende reden om je senioren mee te nemen naar een kunstklas of museum. Kunst kan mensen met Alzheimer en dementie helpen om helderder te denken en dingen beter te onthouden. Beeldende kunst helpt mensen met deze aandoeningen beter te leven door ze iets te geven om naar uit te kijken, het makkelijker voor ze te maken om met elkaar te praten en nieuwe hersencellen aan te moedigen om te groeien.

Pijn vergeten door kunst

hersenen-kunst-blauw-gezicht

Depressie, pijn, angst en stress zijn vaak symptomen van langdurige gezondheidsproblemen. Neem mensen waar je om geeft en die langdurige gezondheidsproblemen hebben mee naar mooie kunst om ze zich een tijdje beter te laten voelen.

Musea en kunstwandelingen zijn leuk, creatief en goed voor kinderen, volwassenen en senioren van alle leeftijden. Jezelf en je dierbaren onderdompelen in kunst heeft veel voordelen voor de gezondheid, of je nu iets nieuws leert, een passie herontdekt of gewoon een leuke tijd hebt. Breng een dag door met het gebruiken van je verbeelding en je zult je beter voelen.

Laat een reactie achter