Zoals de meesten houden wij ook van kunst in huis. Het is een instinctieve en creatieve manier geworden om en jezelf op een muur uit te drukken met hulpmiddelen zoals kleur of een speciaal kunstwerk.
Maar wat is dan het probleem? Kunst die niet goed is opgehangen, is als iemand die in een film een foute pruik draagt: het leidt nogal af… Daarom schreven wij dit artikel als antwoord op de vele vragen, die over het ophangen van kunst aan de muur binnenkwamen.
1. Kies voor de juiste hoogte
Mensen hebben van nature de neiging om een kunstwerk te hoog op te hangen. Als er iets is dat je uit dit artikel moet onthouden, is het dit: 150cm in het midden van de grond. Dit betekent dat het midden van je kunstwerk (en dus niet het haakje) 150cm van de grond moet hangen. Deze standaard vertegenwoordigt de gemiddelde menselijke ooghoogte en wordt regelmatig als standaard in veel galeries en musea gebruikt. Het zorgt ook voor balans in huis omdat al je kunst dan een visuele middellijn zal delen. Bij Stas kan je ophangsystemen vinden die de juiste hoogte bieden.
Er zijn een paar uitzonderingen op deze regel: als je echt lage plafonds hebt (lager dan 250cm), verdeel dan de verticale lengte van je muur in vieren en hang je kunst in het derde kwadrant vanaf de vloer op. En als je kunst boven een bank hangt, houd dan rekening met 25cm boven de rugleuning van de bank, zelfs als dit de 150cm-regel overtreedt. Houd ook rekening met de ruimte tussen de kunst en waar de muur het plafond raakt.
2. Denk aan de verhouding tussen de muur en de wanddecoratie
Als je met een aantal kunstwerken werkt, is het belangrijk om een evenwichtige look te krijgen en om die collectie als één stuk te behandelen. Zorg er allereerst voor dat je collectie niet te groot of niet te klein in verhouding tot je bank of dressoir is. We willen hier het juiste effect: het kunstwerk moet tweederde van de grootte van de bank of het dressoir omvatten. Als je meerdere stukken in een groep samen ophangt, zorg er dan voor dat de grotere stukken linksonder hangen en de kleinere stukken rechtsboven met de middelgrote stukken ertussen.
Of, als je een groot stuk en een paar kleinere stukken hebt, hang je het grote stuk in het midden als een brandpunt en ga je vanaf daar aan de slag. Laat 7cm tussen elk frame voor de juiste afstand.
Tip van een expert: gebruik een stukje plakband om de afstand tussen de frames consistent te houden. Dat maakt het stukken gemakkelijker!
3. Combineer de kunst aan de wand met de rest van het interieur
De look in salonstijl voor kunst aan de muur zou één van de meest aanbeden en bewonderde kenmerken van een ruimte kunnen zijn… als het niet zo intimiderend was! Hoe creëer je een look, die je mooi vindt, zonder een hoop extra gaten in je muur te maken? Het arrangement moet echt naar je persoonlijke smaak (of die van je klant) zijn, maar vergeet niet om de algemene richtlijnen te volgen die worden beschreven in tip nummer 2 voor meerdere stukken. Salonstijl werkt ook het beste wanneer je meerdere soorten wandkunst zoals schilderijen, prints, foto’s en wandsculpturen combineert!
Ons laatste advies voor salonstijl: gebruik een vel papier en weinig plakband om de opstelling op de muur te plannen en om de plaatsing van de spijker te bepalen. En ben je geobsedeerd door het hierboven afgebeelde vloerkleed?
4. Beperk je niet alleen tot de muur
Heb je geen tijd of het geduld voor een fotowand in salonstijl? Ontwerp dan wat anders en plaats wanddecoratie op onverwachte plekken. Beperk je niet tot de muren! Zwevende wandplanken zijn de nieuwe fotowand! Probeer meerdere stukken in lagen te leggen voor een interessante en multidimensionale benadering. En als je een heel groot kunstwerk hebt, overweeg dan om het tegen de muur te zetten in plaats van het op te hangen voor een meer ontspannen en eigentijdse look.
5. Vind de vorm van de muur
Een andere veelgemaakte fout, die we vaak zien, is dat de kunst gewoon veel te klein voor de ruimte is. Te grote kunst kan intimiderend overkomen. Over het algemeen moet de kunst, die je ophangt, dezelfde vorm en richting hebben als de muur, die je probeert te vullen.
6. Vermijd kitsch in de keuken
We weten niet hoe het met jou zit, maar als wij in de keuken koken, is het laatste wat we aan onze muur willen zien een kunstzinnige vertolking van verse, bedauwde asperges bestrooid met Parmezaanse kaas. Het is een beetje veel en laten we eerlijk zijn, het kunstwerk zal er waarschijnlijk beter uitzien dan onze thuisgerechten (leuk weetje: fruit en groenten die worden gebruikt voor voedselfotografie zijn meestal bedekt met haarlak om wat extra glans te geven).
Dus wat voor soort kunst verdient een plek in de keuken dan? Wij houden van vintage of moderne stukken, afhankelijk van het keukenontwerp. Een extra tip: als je kunstwerken in de keuken wilt hebben, pas dan op dat je deze niet ergens ophangt die door water of de warmte kunnen worden beschadigd.
7. Gebruik de kracht van een mooie lijst
Verwaarloos de lijst niet wanneer je, vooral in de woonkamer, aan jouw belangrijkste kunstwerk denkt. Bedenk altijd dat de kunst als een muuranker zal dienen. Of je nu kiest voor modern met monochrome lijsten of combineert met verschillende lijsten en fotohangers in vintage-stijl, de lijsten kunnen net zoveel stijl en persoonlijkheid aan een ruimte geven als het kunstwerk zelf.
Laat een reactie achter