Nog niet zo lang geleden werd kunsteducatie op scholen gezien als een luxe en werden kunstlessen uit het onderwijs geschrapt om plaats te maken voor meer tijd om je voor te bereiden op gestandaardiseerde toetsen. Tegenwoordig is er steeds meer informatie beschikbaar die laat zien hoe cruciaal kunstintegratie is voor het creëren van goed afgeronde, goed voorbereide leerlingen en leiders. Artikelen met titels als “Leraren gebruiken theater en dans om wiskunde te onderwijzen” en “Kunsteducatie zal de creatieve economie aandrijven” bespreken de theorie en het onderzoek achter dergelijke beweringen.

Dit is waarom kunst workshops voor het onderwijs zo belangrijk zijn:

Graffiti-kunstwerk-school-1-1280x720

  1. Werken in de kunst helpt leerlingen om creatieve probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen.
  2. Door kunstonderwijs kunnen moeilijke concepten visueel worden gepresenteerd, waardoor ze makkelijker te begrijpen zijn.
  3. Kunstonderwijs helpt kinderen bij de ontwikkeling van motorische vaardigheden, taalvaardigheden, sociale vaardigheden, besluitvorming, het nemen van risico’s en inventiviteit.
  4. Beeldende kunst leert leerlingen over kleur, lay-out, perspectief en balans: allemaal technieken die nodig zijn bij presentaties (visueel, digitaal) van academisch werk.
  5. Door kunst te integreren met andere disciplines bereik je leerlingen die anders misschien niet betrokken zouden zijn bij het klaswerk.
  6. Kunstervaringen stimuleren kritisch denken en leren leerlingen de tijd te nemen om de wereld zorgvuldiger en grondiger te observeren.
  7. De kunsten bieden uitdagingen voor leerlingen op alle niveaus.
  8. Kunstonderwijs verbindt leerlingen zowel met hun eigen cultuur als met de rest van de wereld.
  9. Dit rapport stelt dat jongeren die regelmatig deelnemen aan kunsteducatie (drie uur per dag op drie dagen per week gedurende een heel jaar) vier keer meer kans hebben om erkend te worden voor academische prestaties, om deel te nemen aan een wiskunde- of wetenschapsbeurs of om een prijs te winnen voor het schrijven van een opstel of gedicht dan kinderen die niet deelnemen.
  10. Uit dit onderzoek bleek dat meer kunsteducatie leidde tot minder disciplinaire overtredingen en hogere aanwezigheid, slagingspercentages en testscores.

Bekijk de workshops voor het onderwijs van Kleinkunstig

Workshop-school-onderwijs-Theatersport-16-1280x720

Laat Kleinkunstig de leerlingen meenemen in een wereld van creatieve expressie! De betoverende reeks workshops, variërend van theater, dans, circus, digitale media, LOB tot muziek, staat klaar om de passie voor kunst en cultuur te ontdekken en te stimuleren. Of de leerlingen nu op het vmbo, havo of vwo zitten, Kleinkunstig zorgt ervoor dat de inhoud en de vorm van onze workshops perfect aansluiten bij het leerniveau en schooljaar. Bovendien worden alle workshops op locatie gegeven door professionele artiesten en kunstdocenten, zodat je de kunstvorm van jouw keuze kunt verkennen onder deskundige begeleiding.

Laat een reactie achter