Huiseigenaren geven de voorkeur aan kunstgras omdat het ondanks zijn geringe onderhoudsbehoefte toch gezond en toonbaar blijft.

Met dat gezegd hebbende, moet je je gazon nog steeds in de gaten houden om te zorgen dat het de volle lengte van zijn levensduur meegaat. Vandaag willen we wat dieper ingaan op de verzorging en het onderhoud die bij het bezit van een kunstgras gazon komen kijken.

Als je een van die mensen bent die hoge waterkosten, allergenen en uren zweten tijdens de warmere maanden om echt gras te verzorgen heeft ingeruild voor het gemak en de constante schoonheid van kunstgras? Dan is de realiteit dat je kunstgras nog steeds enige zorg en onderhoud nodig heeft om het er fris te laten uitzien. Maar gelukkig genoeg is het vrij makkelijk om het zelf te doen.

Mooi kunstgras in de tuin heeft niet te maken met dezelfde bedreigingen als echt gras – en het vereist ook niet dezelfde onderhoudsprocedures. Een kunstgras gazon is niet vatbaar voor onkruid of ziekten, maar het riskeert andere slijtage op druk belopen plaatsen. Dat het kunstmatig is, wil niet zeggen dat het geen tijd en aandacht zal vragen als het eenmaal geïnstalleerd is.

Kunstgras onderhoud

De zorg voor kunstgras omvat het dagelijkse beheer van wat er met je gazon gebeurt. In tegenstelling tot echt gras, waar vlekken van voedsel, huisdieren of olie er uiteindelijk uitgroeien of weggemaaid worden, moeten gemorste vloeistoffen en vlekken in kunstgras opgelost worden om de kwaliteitsuitstraling en het gevoel van je kunstgras te behouden.

1. Voor milde vlekken

kunstgras-dichtbij-close-up

Vroeg of laat valt er bij een barbecue in de achtertuin een bord op de grond, wordt er een alcoholische drank omgestoten, of laat een huisdier ergens in de tuin zijn sporen achter. Voor vlekken van o.a. cola, alcohol, urine, bloed, koffie, thee en andere eenvoudige alledaagse stoffen, zijn reiniging en onderhoud betrekkelijk eenvoudig.

Om milde vlekken uit kunstgras te krijgen moet je:

  1. Snel zijn. Een gemorste vloeistof snel opruimen is de beste manier om te voorkomen dat hij een langdurige, hardnekkige vlek achterlaat.
  2. Dep de gemorste vloeistof op met een handdoek of met een droog absorberend middel zoals kattenbakvulling.
  3. Spoel de plek na met een mengsel van water en een mild huishoudelijk afwasmiddel. Dit zal de vezels niet aantasten.
  4. Als je een sterker vlekverwijderingsmiddel nodig hebt, gebruik dan een 3% oplossing van ammoniak in water in plaats van het huishoudelijk afwasmiddel.
  5. Spoel het schoonmaakmiddel grondig uit met schoon, koel water.

2. Voor hardnekkige vlekken

Stoffen als motorolie, vet, peninkt, bakolie, zonnebrandolie en krijt kunnen op je grasmat terechtkomen, en ze blijken vaak wat hardnekkiger te zijn dan de hierboven genoemde alledaagse stoffen. Als een vlek niet reageert op milde huishoudelijke schoonmaakmiddelen of een ammoniakmengsel, probeer dan terpentine te gebruiken om de vlek eruit te trekken. Het schoonmaakproces is vergelijkbaar met minerale spiritus: spoel de plek voorzichtig uit en dep de overtollige vloeistof op.

3. Voor het echt kleverige spul

kunstgras-tuin-gemiddelde-grootte

Boomsap en kauwgom kunnen ook in kunstgras vast komen te zitten, maar gelukkig zijn ze relatief gemakkelijk te verwijderen. Je kunt droog ijs of aërosol koelmiddelen gebruiken om het sap of de kauwgom eraf te vriezen en het kan dan van het gras geschraapt worden.

4. Afval van huisdieren verwijderen

Het hebben van huisdieren betekent niet dat je je kunstgras voortdurend moet schoonmaken en afspoelen – het opruimen van uitwerpselen van huisdieren is vrij eenvoudig. Simpelweg:

  1. Laat vast afval drogen voor je het verwijdert.
  2. Kunstgras zal de meeste vloeistof afvoeren. Dus, desgewenst, om stank te vermijden, dompel je het grasveld op urinevlekken in koel water uit een tuinslang.

De meeste vlekken die op kunstgras vallen zijn te verwijderen – toch is het beter om vlekken en beschadiging van kunstgras in de eerste plaats te voorkomen. Houd bijvoorbeeld niet alleen vloeistoffen die mogelijk vlekken op het gras kunnen maken ver weg of beveiligd, maar houd ook sigaretten en vuurwerk uit de buurt van kunstgras en gebruik ook geen sterke chemicaliën in de buurt van het gras.

5. Je gazon onderhouden voor de toekomst

Behalve de dagelijkse slijtage, scheuren en ongelukjes, moeten kunstgrasbezitters een paar routinematige stappen volgen om de kwaliteit en de levensduur van het kunstgras te handhaven. Kunstgras gaat over het algemeen ergens tussen 15 en 25 jaar mee, afhankelijk van het gebruik. Het volgen van een routine van het gras vrijmaken van afval, regelmatig spoelen en kruislings borstelen zal kunstgras helpen een lange, nuttige levensduur te bereiken.

Kunstgras gaat meestal ergens tussen 15 en 25 jaar mee, afhankelijk van het gebruik. Het volgen van een routine van het gras van vuil ontdoen, regelmatig spoelen, en kruislings borstelen zal kunstgras helpen een lange, nuttige levensduur te bereiken.

6. Benodigdheden die je nodig hebt

losse-kunstgras-mat

Om je kunstgras routinematig te onderhouden en te verzorgen, zul je zeker willen zijn dat je een paar essentiële gereedschappen hebt. Je hebt in de eerste plaats een tuinslang nodig – als het in de streek waar je woont vaak regent, is dit minder noodzakelijk, maar nog steeds nuttig om het gras naar believen af te spoelen. Een bladblazer is ook nuttig, of een gazonstofzuiger, om gevallen bladeren weg te werken voor ze in het kunstgras gemalen worden. Een hark helpt ook om de vezels van het gras fris en onbesmeurd te houden – maar vermijd beschadigende metalen borstelharen, en gebruik in plaats daarvan synthetische of plastic borstelharen, die

Een hark helpt ook om de vezels van het gras fris en ongevlekt te houden – maar vermijd beschadiging van metalen borstelharen, en gebruik in plaats daarvan synthetische of plastic borstelharen, die veel zachter zijn voor kunstgrasvezels.

7. Schoonmaken, spoelen, borstelen, herhalen

Er zijn in wezen vier hoofdstappen om je kunstgras regelmatig te verzorgen. Deze stappen moeten maandelijks, zo niet wekelijks worden uitgevoerd. Dat zijn:

Ze zijn:

  1. Verwijder puin van het gras. Dit is vooral belangrijk na harde wind of onweer. Het verwijderen van bladeren, takken en ander afval beschermt je gras tegen beschadiging.
  2. Spoel de grasmat regelmatig. Gebruik een tuinslang met koel, schoon water om stof en pollen te verwijderen. Als je in een gebied woont waar het vaak regent, hoef je het gras lang niet zo vaak met een tuinslang af te spoelen.
  3. Borstel het gras tegen de nerf in op plaatsen waar veel verkeer is. Kruislings borstelen tegen de nerf in zal helpen voorkomen dat het gras mat wordt en het er sterk en fris uit laten zien.

Conclusie

Kunstgras is een waardige investering en zoals alle investeringen heeft het verzorging en onderhoud nodig om het in optimale conditie te houden. Het volgen van eenvoudige aanwijzingen voor het schoonmaken en verwijderen van vlekken en ervoor zorgen dat het vrij is van vuil, regelmatig gespoeld wordt, en vaak geborsteld wordt op plaatsen waar veel verkeer is, zijn belangrijke aspecten van verzorging en onderhoud. Dit zal zeker de vruchten afwerpen bij het beschermen van een mooie tuin met kunstgras.

Laat een reactie achter