Echt gras

Echt gras is gras dat gegroeid is door het planten van graszaad of graszoden en op het internet kan je tegenwoordig makkelijk graszaad kopen. Zode is een tapijtachtige rol van gras en een grondlaag, bijeengehouden door netten of afgesneden graswortels, die uitgespreid wordt en uitgroeit tot je gazon.

Kunstgras

Kunstgras is een oppervlak van synthetische grassprieten die gemaakt zijn om op natuurlijk gras te lijken. Kunstgras heeft een paar variaties in zijn naam en wordt soms aangeduid als nepgras, plastic gras, astroturf, astro, en graszoden. Voor het grootste deel beschrijven deze namen allemaal hetzelfde product, kunstgras.

Beide soorten echt gras en kunstgras hebben hun verschillen, de verschillen zijn o.a:

 • Onderhoud
 • Esthetiek
 • Kosten
 • Milieu-impact

Hoe een gazon van echt gras onderhouden

binnentuin-grasveld-palm-planten

Het ergste wat je kunt doen is je gazon verwaarloosd laten, want dan kost het je nog meer om het weer netjes te krijgen. De beste manier om dit te vermijden is door ervoor te zorgen dat je je gazon voortdurend onderhoudt (of door over te schakelen op kunstgras).

 • Geef je gazon diep water, tijdens de zomermaanden.
 • Maai vaak met de grasmaaier
 • Bemest je gazon vaak
 • Belucht je gazon in de herfst of lente

Hoe onderhoud je een kunstgras gazon

kunstgras in tuin

Kunstgras onderhouden is eenvoudig en kost je geen tijd. Geniet van je gras, maai het niet alleen.

 • Verwijder regelmatig bladeren en afval met een bladblazer, stugge borstel of plastic hark.
 • Breng ongeveer twee keer per jaar onkruidverdelger aan
 • Gebruik een kunstgras ontgeurings spray om urine van je huisdieren weg te poetsen (naar behoefte)

De esthetische verschillen tussen kunstgras en natuurlijk gras

Echt gras

Echt gras ziet er minder perfect uit dan kunstgras omdat de kleur, textuur, en de hoogte van de sprieten afhankelijk zijn van externe factoren zoals het seizoen.

Kunstgras

Kunstgras is altijd instagram proof. De sprieten blijven het hele jaar door dezelfde hoogte en kleur houden. Wie het hele jaar door een perfect gazon nodig heeft, kiest vaak voor kunstgras.


Milieu

Echt gras

Afhankelijk van het type maaier dat je gebruikt, wordt gezegd dat een gas grasmaaier vaak tot 40 keer schadelijker voor het milieu kan zijn dan je auto even lang te laten rijden.

Kunstmatig gras

Kunstgras hoeft niet gemaaid te worden en heeft dus niet dit effect op het milieu.

Echt gras is helemaal natuurlijk, terwijl kunstgras gefabriceerd is, waarom veel mensen kunstgras vaak een slechte naam geven. Sommige kunstgrassen worden echter gemaakt van gerecycleerde autobanden, die op zichzelf niet biologisch afbreekbaar zijn. Kunstgras houdt in feite plastic uit de stortplaatsen, en geeft dit anders nutteloze plastic een nieuwe bestemming.

Als het ‘s zomers erg warm wordt, kan echt gras een verkoelend effect creëren, vooral op grotere hoogte. Kunstgras creëert dit effect ook en is in feite koeler van temperatuur dan echt gras.


Conclusie

Zowel kunstgras als een echt gras gazon hebben hun positieve kanten.

Als je je de luxe van kunstgras kunt veroorloven, is het zeker het overwegen waard.

De tijdsbesparing en het extra plezier van je onderhoudsvrije gazon kunnen je net die extra tijd met het gezin opleveren die je hebt gemist.

Laat een reactie achter