Binnenverlichting is een belangrijk onderdeel van het ontwerp van jouw huis. Je kunt met de plaatsing van de verlichting en het soort armaturen dat je gebruikt de sfeer van je huis bepalen. Je moet per kamer het ontwerp van de verlichting overwegen. Wat geschikt is voor in de woonkamer, hoeft niet persé geschikt te zijn voor in de keuken of in de slaapkamer. De verlichting moet passen bij de functies en het gevoel van elke ruimte. Net als elk ander onderdeel van het interieur blijven ook de ontwerpen voor verlichting veranderen. De veranderende technologie is één van de redenen voor deze veranderingen. Als fabrikanten geavanceerde armaturen en lampen op de markt brengen, willen mensen deze graag in hun huizen hebben. Smaken en voorkeuren zijn natuurlijk ook per generatie verschillend. Daarom zijn er trends zoals vintage, art deco, jaren ‘50 enzovoort. Hoewel je in 2019 geen radicale veranderingen in het ontwerp van de verlichting zult zien, zijn er wel verschillende opmerkelijke trends waar iedereen rekening mee moet houden. Op Lampidee kan je alle lampen van hieronder terugvinden en online bestellen!

1. Zacht goud en donker blauw zijn de nieuwe populaire kleuren

Jelle tafellampen

De laatste tijd zijn zachte kleuren erg in. Mensen zijn dol op kleuren zoals grijs en greige (een combinatie van grijs en beige). Zacht goud valt precies in dit spectrum van zachte kleuren. Zacht goud valt ergens in het midden van geborsteld zilver en geborsteld goud. Het heeft de zachte matte afwerking van deze twee tinten terwijl de warmte en zachtheid van het goud goed naar voren komen. Dit betekent ook dat het in bijna elke inrichting, van een modern appartement tot een landelijke stijl, goed te combineren is.

2. Vintage en industriële stijlen zijn nog steeds de trend

De industriële stijl ging altijd over rustieke afwerkingen, neutrale kleuren en de nadruk lag vooral op metaal. Als je naar moderne industriële lampen kijkt, zijn er enkele verschillen met wat je kent van de traditionele industriële stijl. De term die we hiervoor zouden gebruiken is een ‘vernieuwde industriële stijl’. In tegenstelling tot de magazijnachtige stijlen, die veel voorkomen in de industriële stijl, zien we strakkere metalen, rijkere en meer gevarieerde kleuren en alternatieve ontwerpen. Als je overweegt om een aantal industriële aspecten bij jou thuis toe te passen, zou deze nieuwe moderne look je kunnen helpen.

3. Retro lampen

Nixon hanglamp

De retro look blijft maar terugkomen en daarom hebben we nog een nieuwe stijl voor je. Industriële hanglampen dragen bij aan de trend van retro verlichting in 2019 en is geschikt voor mensen die houden van het nostalgische ontwerp van deze armaturen. De ronde kegelvorm maakt de bollen bijzonder huiselijk en perfect voor ruimtes zoals de woonkamer en de keuken. Beter nog, je kunt lampen in Edison-stijl nu ook in moderne LED-verlichting krijgen. Kies als je een armatuur wilt die langer meegaat en minder stroom verbruikt voor de LED-variaties. Maar als je de authentieke retro-ervaring wilt, zijn er ook nog steeds gloeilampen op de markt verkrijgbaar. Het voordeel van de diverse soorten gloeilampen is dat ze goedkoop zijn.

4. De jaren ‘50 en art-deco zijn weer helemaal in

Al jaren zijn de art deco stijl en de jaren ‘50 stijl favoriet bij interieurontwerpers. Maar om de een of andere reden heeft de verlichting deze trends niet gevolgd. Vroeger was het moeilijk om armaturen te vinden in deze nostalgische stijlen uit de vorige eeuw. Maar dat verandert snel omdat er nu steeds meer jaren ‘50 en art deco ontwerpen te vinden zijn. Als het gaat om de jaren ’50 denk je al snel aan de populaire spoetnik-kroonluchter met zijn strakke lijnen en ingetogen vorm. Met art deco en de jaren ‘50 heeft men het over de periode van 1920-1970. Deze stijlen benadrukken allebei strakke lijnen, unieke ontwerpen en een balans tussen vorm en kunst. Art deco verlichting richt zich op scherpe lijnen en aantrekkelijke geometrische ontwerpen. Bij verlichting uit de jaren ‘50 zul je merken dat de functionele vorm wordt gecombineerd met esthetiek.

5. Moderne stijl is minder rommelig en meer strakkere lijnen

Een moderne inrichting is grotendeels gebaseerd op strakke vormen. Of het nu gaat om een moderne bank, een moderne keuken of moderne verlichting, overdreven versieringen zijn niet langer de trend. Oudere verlichtingsarmaturen zijn vaak voorzien van een sierlijke metaalbewerking. Maar in een modern huis zullen de complexe ontwerpen misschien niet meer zo goed in de strak vormgegeven ruimte passen. Dus tegenwoordig kiezen de meeste mensen voor eenvoudigere en strakkere ontwerpen, die perfect passen in moderne interieurs. De minimalistische trend zal in 2019 nog populairder worden naarmate er meer eenvoudige armaturen op de markt komen. Deze armaturen richten zich vooral op eenvoudige geometrische ontwerpen, neutrale zachte kleuren en een prominente vorm in plaats van de extravagante esthetiek.

Laat een reactie achter