De leasefiets is in opkomst! Steeds meer mensen kiezen ervoor om via hun werkgever een fiets te leasen, in plaats van er zelf eentje aan te schaffen. Daarbij lijkt te gelden dat hoe duurder de fiets is, des te groter de motivatie om hem te leasen in plaats van te kopen. Waar komt deze toenemende populariteit opeens vandaan?

De regels zijn veranderd

elektrische fiets

De reden dat steeds meer werkgevers de mogelijkheid aanbieden om een fiets te leasen, is de verandering van de regeling op dit gebied. De overheid heeft onlangs de regels rondom de fiets van de zaak ingrijpend veranderd, waardoor deze gemakkelijker en voor veel werkgevers en werknemers ook veel aantrekkelijker zijn geworden.

De nieuwe leaseregeling voor fietsen lijkt erg op die voor auto’s. Een percentage van de aankoopprijs, in geval van een fiets gaat het om 7%, wordt opgeteld bij het salaris van de werknemer, zodat deze er belasting over afdraagt. Een simpele regeling voor werkgevers, die weinig administratieve rompslomp kost, maar ook voor werknemers, die gemakkelijk kunnen berekenen wat een leasefiets hen gaat kosten.

Omdat een fiets, zeker in vergelijking met een auto, lage aanschafkosten heeft, is ook de bijtelling stukken lager dan je bij een auto gewend bent. Over het algemeen gaat het hier om slechts een paar euro, je zal erg je best moeten doen om boven een tientje per maand uit te komen.

Vooral voor dure fietsen

gele-race-fiets-man

Rijd je het liefst op een goedkope fiets, van hooguit een paar honderd euro? Dan is de noodzaak om een fiets te gaan leasen waarschijnlijk niet zo aanwezig. De aanschafprijs van een dergelijke fiets valt tenslotte te overzien, en het is ook best lekker dat je deze gewoon jouw bezit mag noemen, en niet hoeft in te leveren als je van baan wisselt.

Heb je echter je zinnen gezet op een dure fiets, van 1000 of misschien wel 2000 euro of meer? Dan wordt die leaseregeling opeens heel interessant. Je hoeft tenslotte niet het aankoopbedrag in 1 keer op te hoesten, en rijdt voor een schijntje per maand op een dure fiets rond. Om deze reden is vooral een e-bike leasen erg populair. De e-bike staat tenslotte bekend om zijn behoorlijk hoge prijs, eentje die niet iedereen zo maar op kan hoesten. Vergelijk je dat met een paar euro per maand minder op je loonstrook, dan wordt de keuze opeens erg gemakkelijk. De leasefiets zal bij steeds meer bedrijven de normaalste zaak van de wereld worden, waardoor de hoop bestaat dat veel werknemers ook wat vaker de fiets of e-bike naar hun werk zullen pakken. Een stuk beter voor het milieu, de conditie en de filedruk op de Nederlandse wegen.

Laat een reactie achter