Ben je laatst nog op zoek geweest naar gloeilampen? Als dat het geval is, is het je misschien al wel opgevallen dat de meeste lampen, die nu worden verkocht, LED-lampen (light emitting diode) zijn. Ouderwetse gloeilampen zijn bijna allemaal uit de winkelrekken verdwenen en de populariteit van spaarlampen (compact fluorescerend licht) neemt ook af. Dat komt omdat, hoewel ze energiezuiniger zijn dan gloeilampen, ze gewoon niet kunnen concurreren met de energie-efficiëntie en de lichtkwaliteit van LED-lampen. Als je geluk hebt, gaan spaarlampen twee tot vijf jaar mee terwijl LED-lampen wel 20 jaar of langer kunnen meegaan. Maar bepalen welke LED-lampen je nu precies moet kopen, kan best lastig zijn. Voordat je naar de winkel gaat om nieuwe lampen te gaan kopen, is het verstandig om eerst dit artikel door te lezen.

Lees het etiket

De meeste informatie, die je nodig hebt om de juiste LED-lamp te kunnen kiezen, staat op de verpakking of in de beschrijving van Ledloket. Het staat niet aan de voorkant, dus je moet het doosje even omdraaien. Ga op zoek naar het etiket met de feiten over de verlichting. Bij sommige merken staat dit op de achterkant en bij anderen op de zijkant van de verpakking. Let vooral op twee termen: ‘helderheid’ en ‘lichtuitstraling’.

Helderheid: vergeet watt – denk voortaan in lumen

woonkamer-trap

De dagen dat het wattage op een doosje van een gloeilamp stond, zijn nu echt voorbij. Let bij het winkelen naar LED-lampen op het aantal lumen, die op de achterkant van de verpakking staan afgedrukt. De wattage-equivalenten, die meestal op de voorkant van de verpakking staan, zijn alleen bedoeld om je een idee te geven. Als je een gloeilamp van 100 watt wilt vervangen moet je een LED-lamp hebben die ongeveer 1.600 lumen produceert. Voor het vervangen van een gloeilamp van 40 watt moet je ongeveer 450 lumen nemen.

Lichtuitstraling: kies voor warm of koel licht

De ‘lichtuitstraling’ staat ook op het label met daarop de feiten over de verlichting en verwijst naar de kleurtemperatuur, die wordt gemeten als Kelvin (K). Kies voor tafellampen of armaturen in de woonkamer voor een lamp van ongeveer 2.700 tot 3.000 K. Dit zal warm licht geven dat vergelijkbaar is met het licht van oudere gele gloeilampen. Voor taakverlichting op plaatsen zoals boven het aanrecht en in de badkamer kun je het beste kiezen voor een lamp van ongeveer 5.000 K dit geeft koeler, blauwachtig licht, dat meer op natuurlijk daglicht lijkt.

Ingesloten armaturen hebben speciale lampen nodig

kunst in woonkamer

Sommige LED-lampen kunnen tientallen jaren meegaan, maar alleen als de warmte, die ze genereren, kan worden afgevoerd. Als dit niet het geval is, zal de hitte de elektronica in de lamp beschadigen en zal de lamp dus al snel stuk gaan. Als je een lamp voor een volledig gesloten armatuur moet kopen, lees dan de verpakking zorgvuldig om te controleren of deze voor dat gebruik is goedgekeurd. Lampen die zijn gemaakt voor gesloten armaturen hebben een efficiënter thermisch ontwerp en zijn vervaardigd met componenten, die bestand zijn tegen hogere temperaturen.

Kies voor lampen die compatibel zijn met dimmers

Veel LED-lampen zijn dimbaar, maar de oudere dimmers zijn vaak ontworpen voor gebruik met gloeilampen en sommige werken dus niet met LED-lampen. Als je niet zeker weet welke dimmer jij hebt, bezoek dan de website van de fabrikant van de lamp voor lijsten met compatibele dimmers. Of bekijk hoe je een nieuwe dimmer kunt installeren.

Waar zijn deze lampen niet geschikt?

muursticker_woonkamer

Plaats nooit een LED-lamp in een oven. De hitte van een oven kan een LED-lamp niet verdragen en het is ook gevaarlijk. Je kunt wel LED-lampen voor apparaten kopen, die speciaal zijn gemaakt voor koelkasten en diepvriezers maar deze lampen zijn niet overal verkrijgbaar. Een LED-lamp in een koelkast of vriezer bespaart je sowieso niet veel, omdat deze slechts een paar seconden per keer zullen branden (ja, ze gaan echt uit wanneer jij de deur sluit).

LED-lampen kunnen ook interfereren met de afstandsbediening die de garagedeur bedient. Veel fabrikanten van garagedeuren hebben lijsten met compatibele LED-lampen op hun website staan. Kies bij twijfel voor trillingsbestendige lampen of lampen die tegen intensief gebruik kunnen.

Opties voor inbouwlampen

Je hebt een aantal opties voor de inbouw van inbouwarmaturen, die compatibel zijn met LED-lampen. Je kunt natuurlijk ook je bestaande lampen vervangen door LED-lampen. Je kunt de bestaande lampen ook vervangen door LED-retrofit-trimkits (€ 12 tot € 55). Je hoeft bij deze kits geen afzonderlijke lampen meer te kopen want die zijn ingebouwd. Sommige kits kunnen oudere verzonken lampen ook luchtdicht maken, waardoor geconditioneerde lucht in je huis niet naar de zolder kan ontsnappen (als je open gleuven ziet als je in de lamp kijkt is het niet luchtdicht).

Plafondlampen

Als je wilt, kun je ook inbouwverlichting in je plafond installeren, maar dit kan duur of onpraktisch zijn en dan kun je beter overwegen om plafondlampen te installeren. Deze alles-in-één units hebben ingebouwde LED’s en kunnen worden verzonken in een bestaande aansluitdoos, waardoor het armatuur bijna op het plafond komt te liggen.

Laat een reactie achter