De grote verscheidenheid aan LED-lampen, die er verkrijgbaar is, kan ervoor zorgen dat het kiezen van de juiste lamp best lastig kan zijn. Deze handleiding kan je helpen. Onze handleiding voor het kopen van LED-lampen vertelt je alles wat je moet weten om de juiste LED-lampen voor in de juiste ruimtes te kunnen vinden. Ondertussen kan je ook even kijken naar lampdirect’s LED aanbiedingen.
Fitting/kap
Het soort fitting is het belangrijkste deel van een gloeilamp. Je kunt geen lamp met een grote fitting in een armatuur voor een kleine fitting draaien. Gelukkig zijn LED-lampen in dit opzicht eenvoudiger omdat ze zo zijn ontworpen dat ze achteraf in al bestaande armaturen kunnen worden ingebouwd. Als je een upgrade van gloeilampen naar LED-lampen uitvoert, hoef je je armaturen niet te vervangen om de nieuwe lampen te kunnen plaatsen. Je hoeft alleen maar te controleren of je wel voor het juiste soort kap hebt gekozen.
Lumen en wattage
Het vergelijken van de lumen output van een gloeilamp ten opzichte van zijn wattage is de eenvoudigste manier om te bepalen hoe efficiënt de lamp licht kan geven. Lumen is een maat om aan te geven hoe helder het licht is, terwijl het wattage aangeeft hoeveel stroom het verbruikt.
Hoe lager het wattage en hoe hoger de lumen output, hoe efficiënter de lamp kan schijnen. De meeste LED-lampen stralen ongeveer 80-100 lumen per watt uit, terwijl een gloeilamp je slechts 40-50 lumen per watt geeft.
Nominale levensduur
Een van de grootste voordelen van LED-lampen is hun levensduur. Ze hebben doorgaans een gemiddelde nominale levensduur van tussen de 15.000 en 30.000 uur en sommige soorten gaan wel 50.000 uur mee. Dit is 10-20 keer langer dan een gloeilamp, die slechts een levensduur van tussen de 1.000 tot 2.000 uur heeft.
De lange levensduur van LED-lampen kan een echt voordeel zijn.
Kleurtemperatuur
De kleurtemperatuur van een gloeilamp verwijst naar het soort wit licht dat het uitstraalt. Een ‘warme’ witte lamp geeft bijvoorbeeld een zachter, geler licht af dat geschikt is voor in woonkamers of slaapkamers, terwijl een ‘koele’ witte lamp een blauwer, intenser licht afgeeft dat geschikter is voor in keukens en werkruimtes.
De kleurtemperatuur van een lamp wordt gemeten in Kelvin (K) en varieert meestal in een schaal van 2.000K tot 6.500K. Hoe lager het getal, hoe warmer het licht is dat de lamp uitstraalt.
Kleurweergave
De kleurweergave-index (CRI) van een lamp vertelt je hoe nauwkeurig dat licht natuurlijke kleuren reproduceert. Dit is niet iets wat heel erg belangrijk is voor een lamp voor dagelijks gebruik, maar het is wel erg belangrijk wanneer de lamp moet worden gebruikt voor fotografisch of display-gebruik, zoals in winkeldisplays of galerijen. Het CRI-getal varieert van 1-100 en hoe hoger het getal, hoe beter de lamp kleur geeft. Alles boven de 90 wordt als uitstekend beschouwd.
Stralingshoek
Dit is alleen van toepassing op directionele lampen, zoals GU10’s en sommige wandmontage armaturen of armaturen die naar beneden schijnen. De stralingshoek geeft de breedte aan van de lichtstraal, die een lamp afgeeft. Hoe lager de stralingshoek, hoe smaller de strook licht is dat het uitzendt.
Een stralingshoek van 20° geeft een smalle strook licht en is geschikt voor het markeren van specifieke objecten in een kamer, terwijl een stralingshoek van 120° een zeer brede strook licht geeft wat perfect is voor in gangen en voor in grotere gebieden.
Dimbaar versus niet-dimbaar
Dimbare LED-lampen zie je steeds vaker maar voordat je die koopt, is het de moeite waard om de compatibiliteit van een lamp te controleren als je van plan bent deze te gaan gebruiken met een bestaande dimmer. De overgrote meerderheid van dimbare LED-lampen werkt niet correct als ze zonder een LED-specifieke dimmer worden gebruikt. Ze kunnen nog steeds dimmen, maar ze kunnen dan een zichtbare – en afleidende – flikkering veroorzaken.
Laat een reactie achter