Elke bestuurder weet dat, als het gaat om de veiligheid en de functionaliteit van de auto, de remmen cruciaal zijn. Slechte remmen zijn het recept voor een ramp! Maar velen realiseren zich niet dat hun rijgedrag impact heeft op de levensduur van de remmen.

De meeste voertuigen rijden 20.000 tot 70.000 kilometer voordat de rem moeten worden vervangen. Meerdere factoren beïnvloeden echter de levensduur van remmen, waardoor deze per auto sterk kunnen verschillen. Als je in een gebied woont met fileverkeer, moet je vaker remmen dan iemand die in een landelijk gebied met weinig verkeer woont. De kwaliteit van jouw remblokken en remschijven heeft ook invloed op de levensduur van jouw remmen. Nieuwe remschijven kopen is daarom soms super belangrijk.

Hoewel je over een aantal factoren geen controle hebt, kun je door een paar kleine wijzigingen in jouw rijstijl aan te brengen niet alleen een veiligere bestuurder worden, maar zullen ook jouw remmen langer meegaan!

1. Wees geen snelheidsduivel

auto-rijden-volkswagen

De grootste vijand van remmen is een hoge snelheid. Hoe hoger jouw snelheid, hoe meer energie (en remmateriaal) het remsysteem nodig heeft om jouw auto te laten stoppen.

2. Laat de auto uitrollen 

Uitrollen is een techniek waarbij je jouw voet van het gaspedaal haalt en de auto op natuurlijke wijze laat vertragen voordat je de remmen intrapt. Uitrollen is niet voor elke situatie op de weg geschikt, maar het werkt meestal goed wanneer je je voorbereidt om af te slaan, als je een stopbord ziet of het verkeer voor jou langzamer gaat rijden.

3. Slechts één voet, alstublieft

Misschien heb je wel eens een auto zien accelereren met verlichte remlichten. Dit is een direct gevolg van het feit dat de bestuurder het rempedaal met zijn linkervoet indrukt en tegelijkertijd het gaspedaal met zijn rechtervoet indrukt. Sommige automobilisten denken dat ze hun reactietijd zullen verbeteren door met beide voeten op de rem en op het gaspedaal te drukken. Dit is echter geen veilige praktijk voor gewone automobilisten en je loopt het risico dat je tijdens het rijden een lichte, continue druk op de rem uitoefent. Na verloop van tijd verslijt deze oefening de pads en vervormt het de remschijven. Houd dus je linkervoet op de grond en gebruik alléén je rechtervoet om te versnellen en te remmen! Hierdoor voorkom je kromme remschijven.

4. Probeer op de motor te remmen

rijden-auto-mercedes

Eén van de meest verleidelijke momenten om op de rem te rijden, is wanneer je een lange steile heuvel of een berg afdaalt. In plaats van het rempedaal helemaal in te trappen, moet je proberen om op de motor af te remmen en de motor al het werk te laten doen!

Afremmen op de motor is het proces waarbij je jouw auto vertraagt door de versnellingen terug te schakelen. Het is effectiever in auto’s met een handgeschakelde versnellingsbak, maar je kunt het ook doen met een automatische versnellingsbak. Door jouw auto in een lagere versnelling te schakelen, zal de motor van jouw voertuig vertragen, waardoor jouw remmen even rust krijgen. (Wees voorzichtig bij het afremmen op de motor. Het schakelen op een te hoge of te lage versnelling kan de transmissie en motor beschadigen.)

5. Vergroot de afstand

Niemand houdt van een bumperklever en jouw remmen ook niet! Als je te dichtbij volgt, druk je het rempedaal harder en vaker in, waardoor het remsysteem verslijt.

Geef jezelf voldoende volgafstand om het uitrollen gemakkelijker te maken en de slijtage van de rem te verminderen. En zorg ervoor dat je de volgafstand ‘s avonds, bij slecht weer of onder andere rijomstandigheden met een hoger risico vergroot.

6. Neem geen onnodige bagage mee

auto-rijden-vs

Overbelasting van jouw auto kan de levensduur van jouw remmen aanzienlijk verkorten. Dit komt omdat hoe zwaarder jouw voertuig is, hoe harder de remmen moeten werken om het voertuig tot stilstand te brengen. Probeer onnodige items te verwijderen en voorkom dat je meer gewicht meeneemt, dan jouw auto veilig aankan.

Houd ook rekening met het gewicht van de aftermarket-producten, voordat je ze op jouw voertuig installeert, aangezien deze mogelijk zwaarder zijn dan hun oorspronkelijke tegenhangers.

Hoe lichter het voertuig, hoe gemakkelijker het voor jouw remmen, banden, benzinetank en uiteindelijk jouw portemonnee zal zijn!

7. Spoel de remvloeistof regelmatig door

Remvloeistof trekt van nature vocht aan, wat het kookpunt van de remvloeistof verlaagt en de remprestaties vermindert. Het toegevoegde vocht kan ook leiden tot inwendige corrosie, waardoor delen van het remsysteem wegrotten. Om dit te voorkomen raden wij je aan om jouw remvloeistof regelmatig te vervangen en/of door te spoelen.

Laat een reactie achter