We nemen je mee terug naar school en gaan het verleden opnieuw even bekijken. We kunnen blij zijn met de kwaliteit van de luiers, maar er was een tijd dat baby’s het niet zo goed hadden als ze het nu hebben.

Om te erkennen hoe ver babyluiers gekomen zijn, moeten we beginnen bij het allereerste begin! De ontwikkeling van luiers heeft zich, nou ja, ontwikkeld – en wel op een interessante manier. Luiers werden eeuwen geleden voor het eerst gebruikt, dus hebben we besloten hun geschiedenis op een chronologische tijdlijn uit te splitsen, te bespreken wanneer luiers werden uitgevonden, wie luiers uitvond, en alle interessante gebeurtenissen te behandelen die tot de grote, stralende toekomst ervan leidden. Dus voordat je een nieuw online luierabonnementje afsluit, lees deze interessante informatie eerst ;-)!

De geschiedenis van luiers: Het tijdperk vóór de luiers

baby-luier-kijkt-achterom

Oude tijden: Ja, je leest de koptekst goed. Klinkt eng, nietwaar? In de oudheid gebruikten de mensen werkelijk gras, mos, en andere natuurlijke of ruwe materialen om hun kleintjes te luieren. Anderen gebruikten eigenlijk helemaal geen luiers… ja, daar slaan we even een hard pas op de plaats!

Middeleeuwen (tot in de 15e eeuw): Ouders uit de Middeleeuwen wikkelden wikkeldoeken om de ledematen en het lichaam, waarbij ze onderaan een opening lieten voor gemakkelijk verschonen.

18de Eeuw: Veiligheidsspelden deden hun intrede in het midden van de 18de eeuw en ze werden gebruikt om stof op zijn plaats vast te zetten. Alles lukte met de herbruikbare stoffen luiers-voor een tijdje. Er was echter een grote red flag; tot dan toe werden luiers maar om de paar dagen verschoond. DAT is nu een recept voor een ramp. Ziektes hadden gemakkelijk voorkomen kunnen worden… als ze maar een wegwerp-optie hadden gehad in plaats van hun herbruikbare luiers.

Vóór de 1900’s wilden sommige ouders geen gedoe met luiers en hielden ze hun kinderen boven een toilet als ze naar het toilet moesten. Een beetje gek, niet? Vader of moeder moest anticiperen op het moment dat ze naar het toilet moesten gaan. Er was behoefte aan een betere oplossing, iets dat zoveel eenvoudiger zou zijn voor alle betrokkenen. Dit keerpunt is wat leidde tot de uitvinding van wegwerp-babyluiers.

Het begin van de wegwerpluier

In het begin van de vorige eeuw gebruikten ouders tal van luiermethoden. Van rubberen babybroekjes tot meelzakken, de ontwikkelingen gingen in deze tijd door omdat er behoefte aan was. Om het allemaal nog wat aan te vullen waren er ook luierdiensten, die vuile luiers ophaalden en schone leverden. Mama’s hadden hun luiers nodig en ze hadden ze zo snel mogelijk nodig.

wegwerpluiers-mand

Veel van de beschikbare opties irriteerden de babybillen en lieten vreselijke uitslag achter. Plus, in de eerste decennia van de eeuw moesten ouders van de bacteriën op hun stoffen luiers af. Er moest een manier zijn om huidziekten te voorkomen behalve het koken van luiers, wat zoveel tijd kostte – en gedoe met spelden en gespen moest behoorlijk vervelend zijn. Je vraagt je dus waarschijnlijk af: “Wanneer werden wegwerpluiers uitgevonden?”

De opkomst van wegwerpluiers

Serieus, het heeft lang geduurd, maar de wegwerpluier deed eindelijk zijn intrede in het begin tot het midden van de vorige eeuw. Benieuwd wie wegwerpluiers uitvond? In 1946 loste een vrouw met de naam Marion Donovan eindelijk het luier-dilemma op. Tijdens het heetst van de babyboom knutselde Marion Donovan een waterdichte bekleding voor stoffen luiers in elkaar. Ze gebruikte plastic van een douchegordijn om een model te maken dat lijkt op een moderne wegwerpluier. Bovendien wist ze dat als ze een papieren voering aan het model kon toevoegen, het wegwerp en absorberend zou worden. Hoewel fantasierijk, waren Donovan’s plastic luiers in die tijd super ongewoon, zodat winkels aanvankelijk niet in haar product investeerden. Bovendien waren luiers een luxe die alleen de rijken zich konden veroorloven, wat nogal gek is als je bedenkt hoe toegankelijk ze nu zijn!

Pas bijna tien jaar later besloten bedrijven hun, op Donovan’s idee meeliftende, luiers te maken. “The Boater” werd echt een moderne uitvinding, en verschillende luiermerken (zoals P&G, de maker van Pampers en Luvs) brachten hun eigen producten op de markt.

Natuurlijk was het niet alleen Amerika die met luiers experimenteerde. Rond deze tijd deden verschillende landen in de wereld pogingen om de perfecte luier te construeren. Dat was beslist een proces op zich!

De vroege wegwerpluiers waren echter erg problematisch. Ze hielden weinig vocht vast, en ze waren niet erg stevig – maar ouders waren er dol op! Gedurende de jaren zestig waren wegwerpluiers erg populair. In deze tijd wist de industrie eindelijk waar moeders naar op zoek waren. Dat werd tijd, nietwaar?

Verfijning van wegwerpluiers

luier-op-kind-hoofd

De jaren ’70, ’80, en ’90 zagen grote verbeteringen. De hele aardbol vroeg om luiers, dus moest er snel verandering komen! Met elastische taillebanden, sluitbandjes, meer maten, superabsorberende polymeren en een dunnere, gelaagde constructie, begonnen luiers baby’s beter te passen dan ooit tevoren. Yep, geen veiligheidsspelden meer, ruwe materialen, of lompe vormen. Bovendien begonnen de fabrikanten gewaagde ontwerpen in te voeren, die zowel de kleintjes als hun ouders aangenaam verrasten. Sommige fabrikanten creëerden zelfs stoffen luiers en indicatoren voor de natheid, wat ieders leven veel gemakkelijker maakte!

Veel bedrijven wedijverden met elkaar om de beste te zijn, wat resulteerde in de beroemde Luieroorlogen tussen P&G (Pampers en Luvs) en Kimberly-Clark (Huggies). De wereld zag verschillende verbeteringen tegelijk terwijl deze twee bedrijven tegen elkaar streden. Er was niet noodzakelijk een overwinning tussen de twee – en uiteindelijk waren de klanten de echte winnaars. Maar er was een onmiskenbaar mooie toekomst voor luiers, en de luiers werden absorberender, met een comfortabele pasvorm en een betere bescherming.

Luiers vandaag en daarna

ghazoo-wegwerp-luier

Na het ingaan van het nieuwe millennium werden luiers een totale gamechanger. Nu is het de beste tijd om luiers te kopen; er zijn zoveel verschillende luiermerken om uit te kiezen, en er zijn ook zoveel verschillende soorten producten, waaronder luiers voor de gevoelige huid. Keuze hebben is enorm, als je bedenkt dat enkele decennia geleden ouders beperkte keuzemogelijkheden hadden. Je vindt er meer dan alleen de grote namen; in feite maken kleine bedrijven en ondernemers enorme vorderingen, of ze nu stoffen of wegwerpopties bieden!

Ook al hebben luiers sinds hun ontstaan een lange weg afgelegd, toch is het algemeen bekend dat de meeste moderne ontwerpen chemische stoffen en geurstoffen bevatten waaraan kleintjes beslist niet mogen worden blootgesteld. Vandaag de dag hebben bedrijven de overstap gemaakt naar duurzame moderne luiers, en dat is een enorme prestatie.

Laat een reactie achter