De meningen over wat een luxe interieur is, zijn nogal verdeeld. Wat de één als luxe ziet, ziet de ander misschien wel als kitsch of overdaad. Als jij een luxe interieur wil, waar moet je interieur dan aan voldoen? Is dit een bepaalde interieurstijl of moet je daarvoor groot wonen? Daarom enkele kenmerken van een luxe interieur.

Kwaliteit is de basis

led verlichting woonkamer

Er wordt wel eens gedacht dat een luxe interieur een antiek interieur is, dat je alleen in paleizen en grote landhuizen tegenkomt. Dit is een misvatting. Iedereen kan zijn of haar woning luxe inrichten. Daarbij maakt het in het geheel niet uit welke interieurstijl je aanhoudt. Dit kan een klassieke interieurstijl zijn, maar ook een moderne of landelijke interieurstijl. De basis van een luxe interieur is kwaliteit. Daarbij geldt dat alle materialen die je gebruikt van hoge kwaliteit zijn. Voor een vloer gebruik je geen laminaat of linoleum, maar stijlvol houten parket. Ook voor wanden en alle betimmeringen van hout gebruik je goede kwaliteit hout. Wanden werk je af met behang van hoge kwaliteit en qua meubels kies je voor echt leer. Welke interieurstijl je ook hebt, het gebruik van hoogwaardig materiaal geeft je interieur juist een luxe uitstraling.

Kleurgebruik

woonkamer blauw

De gedachte is vaak dat je voor een luxe interieur groot moet wonen. Uiteraard, met een grote woonkamer zal het luxe inrichten misschien wat makkelijker gaan. Maar een grote ruimte is niet noodzakelijk. Ook een kleine ruimte is goed van een luxe uitstraling te voorzien. Bepalend hierbij is het kleurgebruik. Het is wel zo dat felle kleuren meestal niet een luxe uitstraling vertegenwoordigen, tenzij de kleur sporadisch als contrastkleur wordt gebruikt. Als basiskleur is wit de beste kleur. Hiermee wordt een kleine ruimte ook optisch groter gemaakt. Verder wordt er gebruik gemaakt van vooral neutrale en sobere kleuren, zoals grijs, bruin, beige, donkerblauw en donkergroen. Dit zijn typische kleuren die stijlvol en luxe overkomen.

Details maken het af

verlichting woonkamer

Een luxe uitstraling kan al in hele kleine dingen zitten. Daarom zijn details in het interieur heel belangrijk. Maar laat dit nu juist iets zijn dat vaak over het hoofd wordt gezien. Het gaat hierbij om plinten, sierlijsten, binnendeuren, deurbeslag en verlichting. Omdat niet iedereen het budget heeft om de duurste meubels aan te schaffen, zijn deze details juist essentieel om toch een luxe uitstraling te creëren. Vergeet ook niet bepaalde accessoires, zoals een opvallende vaas, kunst aan de muur of een bijzondere plant.

Retro

grote woonkamer

Ook zeer geschikte om je luxe interieur meer body te geven: een opvallend retro-element. Bijvoorbeeld een ouderwetse telefoon met draaischijf aan de muur. Omdat je daar natuurlijk geen sim only abonnement voor kan afsluiten, kun je ook voor functionele retro kiezen. Denk daarbij aan een Smeg koelkast of poef. Bedenk je wel dat het retro-element goed moet passen bij de rest van je luxe interieur.

Laat een reactie achter