Je hoort het vaak mensen zeggen dat geld gelukkig maakt, maar er zijn ook vele mensen die denken dat geld juist niet gelukkig maakt. Wie heeft er nou gelijk?! Laatst werd er aan ons uitgelegd dat bijvoorbeeld het drinken van een goede wijn hem erg gelukkig maakte; zozeer zelfs dat hij vond dat zijn wijncollectie meer waard was dan zijn huis!

Geld is voor de meeste mensen een gevoelig en ingewikkeld onderwerp. We hebben allemaal verschillende overtuigingen, motieven, emoties en voorkeuren. Geld beïnvloedt ook hoe we onszelf zien en kan onze gevoelens van eigenwaarde, controle en zekerheid beïnvloeden.

Geld is slechts één meting van succes

Voor sommige mensen, behalve voor de financiering van de basisbehoeften, is geld slechts één meting van het persoonlijke of zakelijke succes. Anderen zien het eerder als een middel om een sociale status te verwerven, waarbij zij materiële rijkdom (huis, auto, kleding) vaak vergelijken met die van hun leeftijdsgenoten. Hun persoonlijke motivatie was in hoge mate gebaseerd op de uiterlijke schijn van succes, ook al waren ze daardoor niet volledig vervuld en gelukkig.

Soms voelen mensen zich gevangen door geld, vooral wanneer de levensstijl kosten na verloop van tijd oplopen en zo gedwongen worden om een baan te hebben waar ze niet alleen voor de financiële beloningen van kunnen genieten.

maakt geld gelukkig

Een hoge mate van controle heeft invloed op geluk

Uit een baanenquête is geconstateerd dat de hoogste mate van arbeidstevredenheid werd ervaren door bloemisten en tuiniers en de laagste tevredenheid werd ondervonden door technici en bankiers. Het lijkt erop dat het hebben van een hoge mate van controle over iemands werkactiviteit en het zien van de resultaten van die inspanningen een grote invloed hebben op het geluk.

Minder werken

Een bedrijfsadviseur besloot samen met zijn vrouw hun leven radicaal te veranderen, nadat ze jarenlang niet meer gelukkig waren door de dagelijkse sleur. Ze verkochten het grootste deel van hun bezittingen en verhuurde hun woning. Ze reizen nu de hele wereld rond en keren om de paar maanden terug naar Engeland om klanten te zien en hun zakelijke activiteiten te organiseren. Ze zijn gelukkiger dan ooit en ze verdienen nu zelfs ook meer geld, terwijl ze minder werken! Ik had natuurlijk wel angst over zo’ n radicale verandering, vooral na 17 jaar aan het roer gewezen te zijn, maar ik was vastbesloten om mijn levensstijl te veranderen om uiteindelijk ultieme geluk te ervaren, vermeldde de bedrijfsadviseur.

minder werken maakt gelukkiger

Meer dan €64.000 per jaar verdienen maakt niet gelukkiger

Onderzoek suggereert dat een hoger inkomen het geluk wel beïnvloedt, maar slechts tot op zekere hoogte. Wat dat punt ook voor je is (een onderzoek vermeld €64.000 per jaar), hangt natuurlijk af van je eigen situatie. Uit het onderzoek blijkt dat je met meer geld niet veel gelukkiger wordt. Maximaal geluk komt voort uit voortdurende en betekenisvolle inkomensverhogingen gedurende het hele leven. Wanneer je nog lang niet bij de €64.000 per jaar bent, check dan onze 50 tips om extra geld te verdienen.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Het vergelijken van jouw financiële situatie met die van je collega’s is ook geen goed idee, want uit onderzoek blijkt dat dit juist ongelukkig maakt. Er zal altijd wel iemand zijn met meer geld dan jij, dus het heeft geen zin om je constant te vergelijken met anderen.

Levenservaringen maakt gelukkiger dan materialistische aankopen

Er is ook genoeg bewijs uit onderzoeken dat wanneer je geld besteed aan levenservaringen, in plaats van materiële bezittingen, je gelukkiger zal worden. Dit komt omdat we de ervaring veel langer herinneren dan de korte opwinding van het kopen van iets materialistisch. We zijn ook minder geneigd om ervaringen van onszelf te vergelijken met andere mensen, in vergelijking met een materialistische aankoop.

levenservaringen maakt gelukkiger

Geld besteden aan persoonlijke relaties

Ook blijkt dat je geluk zal toenemen wanneer je geld aan andere mensen besteedt op een manier die persoonlijke relaties zal versterken, of als je geld geeft aan doelen die overeenkomen met je waarden. Je eigenwaarde wordt uiteindelijk niet bepaald door je nettowaarde, maar door de kwaliteit van persoonlijke relaties, levenservaringen en de betekenis die je aan jouw bestaan ontleent.

Het echte geluk komt niet uit geld maar uit een sterk gevoel van doelgerichtheid, duidelijk zijn over je ideale levensstijl en het maken van werk- en bestedingsbeslissingen die aansluiten bij jouw visie. Het leven is gewoon veel te kort om tijd te verspillen aan dingen waar je niet van geniet!

Wat maakt dus gelukkig?

Je bezit omzetten in levenservaringen en een deel van je rijkdom aan andere besteden die uiteindelijk persoonlijke relaties doen versterken.

persoonlijke relaties maakt gelukkiger

Laat een reactie achter