Mannenkapsels zijn, in tegenstelling tot een pak, een horloge of een paar sneakers, het enige stijlstatement dat je niet zomaar kunt laten schieten. Daarom is het de moeite waard ervoor te zorgen dat jouw haar – of het nu bruin, peper en zout of witblond is – de juiste signalen afgeeft.

In een tijdperk van ‘Brotox’ en wenkbrauw sculpturen voor mannen is de ijdelheid van de man die zijn haar verft vrij oud nieuws. Waarom doen we het dan nog steeds verkeerd, als we het zo graag doen?

Om je te helpen jouw haar te verven als man, is het handig dit eerst even te lezen!


5 dingen die je moet weten voordat je als man je haar verft

HUIDTONEN

De juiste haarkleur kan een groot verschil maken voor hoe je eruit ziet, en daarom is het zo belangrijk de juiste tint voor je huidskleur te vinden. In het algemeen wil je een haarkleur die het tegenovergestelde is van de ondertonen van je huid. Om erachter te komen in welk kamp je valt, kijk je naar de onderkant van je arm. Mensen met een koele huidskleur hebben blauwe of paarse aderen en passen bij warmere kleuren, terwijl warme huidskleuren meer groenige aderen hebben en passen bij koelere kleuren.

HAARTYPE EN -KLEUR

Helaas voor sommigen is het veranderen van je haar geen gelijk speelveld. In het algemeen geldt: hoe donkerder, dikker of krulleriger je haar, hoe moeilijker het te bleken is. Dat wil niet zeggen dat een nieuw kapsel niet mogelijk is. Het kan echter meerdere behandelingen vergen om het gewenste effect te krijgen, wat schade aan je haar kan veroorzaken. Als je niet de eigenaar bent van fijn, licht natuurlijk haar, overweeg dan om dit aan de experts over te laten.

LEEFTIJD

Voor de meeste mannen zijn het de herkenbare tekenen van het ouder worden die hen naar de haarverf doen grijpen. Maar zelfs als je de verandering eerder in je leven wilt doorvoeren, blijft het aantal kaarsjes op je taart belangrijk. Het is niet aan ons om een grens te stellen aan wat mannen moeten doen, maar sommige looks kun je beter aan de jeugd overlaten. Als je eind dertig bent, laat neonroze links liggen en kies voor iets klassiekers.

PERSOONLIJKE STIJL

Je kunt alle ‘welke kleur moet ik mijn haar verven’-quizzen doen die het internet te bieden heeft, maar wat je sterrenbeeld/geestedier/favoriete Disney-prinses je ook brengt tot een antwoord, het zal niet het juiste zijn als het niet past bij je persoonlijke stijl. Houd rekening met factoren als je werk (en de daarbij behorende dresscode) en alles wat al in je kledingkast hangt, voordat je een kleurstaal pakt.

ONDERHOUD

Zoals bij alle onderdelen van je verzorgingsroutine is de grootste belemmering voor effectiviteit complicatie. Als het je ochtendroutine te veel tijd kost, doe je het gewoon niet. Als het gaat om het onderhouden van geverfd haar of geverfde baard, kan dat ernstig slecht nieuws zijn voor je barnet. De chemicaliën die in bleekmiddel worden gebruikt, verwijderen essentiële natuurlijke oliën, wat betekent dat je haar extreem droog en broos kan worden. Als je je niet inzet voor het onderhoud, stap dan weg van de fles.


Haarverf kleuren voor mannen

GRIJS HAAR

grijs-haar-verf-mannen-kapsel-kort

donkere-man-kort-kapsel-grijs-geverfd

Grijs haar is een volkomen natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces, en hoewel een paar stukjes zout in je peper niet per se betekenen dat je je wil moet opstellen, kunnen zilveren haren, net als mannelijke kaalheid, je zelfvertrouwen aantasten.

Als je nog niet klaar bent om het grijs te omarmen, laat het dan verdwijnen. Verven om grijs te verbergen is een vrij eenvoudig proces, dus hoewel een salonbehandeling het veiligst is, kun je dit gemakkelijk thuis doen door een paar eenvoudige stappen te volgen.

Als je kort haar hebt, en je eerste prioriteit is het verbergen van grijze plekken, zoek dan een kleurstof die twee tinten lichter is dan de diepte van je natuurlijke kleur en die een askleur heeft, bijvoorbeeld licht asbruin. Dit gaat eventuele warmte (de rijkdom van de kleur) tegen die tijdens de verwerking van de kleur kan ontstaan.

Hoe verleidelijk het ook is om dit zo snel mogelijk te doen, laat de hele inhoud van de fles niet in één keer op je hoofd vallen. Als je korter haar hebt, heb je misschien maar een derde van het gemengde flesje nodig om het te bedekken. Te veel kleurstof gebruiken kan leiden tot overdekken, waardoor het haar er te donker en verzadigd uitziet.

Knijp in plaats daarvan kleine hoeveelheden van de kleurstof op de tanden van een kleine borstel en breng die met zachte, cirkelvormige bewegingen aan op de grijze plekken. Deze methode vervaagt niet alleen het grijze haar, maar behoudt ook de algemene koele tint en de natuurlijke variatie aan tinten, zodat je er niet uitziet als Tom Hanks.

Volg vooral de instructies op de verpakking. Als dat niet lukt, geef dan een klap op je portemonnee en laat een getrainde professional je haar aanpakken.

GEBLEEKT HAAR

gebleekt-haar-man-kort

gebleekt-haar-man-opgeschoren

Als je nog kwiek genoeg bent om je haar te bleken, doe dan een Lucky Blue (als in het fenomenaal succesvolle platina harige mannelijke model Lucky Blue Smith) en je hoofd zal anderen doen omdraaien.

Je hoeft maar door de haartrends van de afgelopen seizoenen te bladeren om te zien dat platina haar wel degelijk een ‘ding’ is. Maar wees voorzichtig, want a) het past niet bij elke huidskleur (sorry, roodharigen), en b) het is allesbehalve een vrijdagmiddagklusje.

Voorlichten, of bleken, is geen eenvoudig proces, want je ontdoet het haar van zijn pigment.

Als je haar bijzonder donker is, kan het proces zelfs twee oplichtingsbehandelingen vergen. Het is een echte kunst, en de juiste kleur blond krijgen is niet zo eenvoudig als ze het op de verpakking doen voorkomen.

Voor het beste resultaat – en om er niet uit te zien alsof er net een kanarie op je hoofd is gestorven – schakel je de deskundigen in. Er zijn zoveel dingen waar je rekening mee moet houden, zoals je huidskleur, je levensstijl en je gewenste eindtint – dat is allemaal vrij moeilijk vast te stellen zonder de begeleiding van een kapper.

GEKLEURD HAAR

blauw-kapsel-heren

zwart-kapsel-met-blauwe-lok-heren

Wil je het verven van je haar wat opvoeren? Overweeg om een gedurfdere kleur te proberen, zoals roze, groen of blauw.

De eenvoudigste en meest effectieve manier om dit te bereiken is met een toner op waterbasis, die helderder wordt naarmate je het langer laat zitten. Omdat het op waterbasis is en geen schadelijke chemicaliën bevat, beschadigt het de conditie van je haar niet.

Tot slot, tenzij je een indrukwekkende selectie hoeden hebt (of een bijbaan als kinderanimator), is dit een look die je het beste kunt uitvoeren met semi-permanente kleurstoffen.


Gekleurd haar onderhouden

Mannen met kortere lokken die nog groeien hoeven zich niet veel zorgen te maken over kleurbehoud (je grijs zal binnen een paar weken weer te zien zijn), maar mannen met lang haar en regelmatige zwemmers kunnen maatregelen nemen om het vervagen te vertragen.

Gebruik een kleur behoudende conditioner na elke wasbeurt. En als je gebleekt platina haar hebt of een lichte ‘mode’ kleur zoals kunstmatig zilver, grijs of een pastel, probeer dan een blauwe of violette shampoo te gebruiken. Zonder dit kan het haar heel snel een gele of groene tint krijgen als de keratine (het vezelige eiwit dat de structuur van het haar vormt) doorschijnt.

Als je wat vergeling ziet, haal dan wat anti-geel toner tevoorschijn, en blijf dagelijks wassen met een blauwe shampoo om die ijskoude witte tint te herstellen.

Gebruik eens per week een diep conditionerend masker om het vochtgehalte van je haar aan te vullen. Kleuren is een chemisch proces, dus je moet het haar in de best mogelijke conditie houden om het er fris uit te laten zien.


Vragen over het verven van je haar

WELKE KLEUR MOET IK MIJN HAAR VERVEN?

Je zou niet elke dag hetzelfde eten als ontbijt, dus waarom zou je genoegen nemen met dag in dag uit dezelfde haarkleur? Natuurlijk, hete saus over je cornflakes gieten is misschien ‘anders’, maar dat betekent niet dat het beter is. Dat is een langdradige manier om te zeggen dat welke kleur je ook kiest, die toch bij je moet passen, en dat betekent dat je rekening moet houden met alle bovenstaande variabelen, waaronder je huidskleur, leeftijd en haartype.

HOE VAAK MOET IK MIJN HAAR VERVEN?

Of je nu kiest voor een professionele behandeling of een thuisbehandeling, er is een dunne lijn tussen het onderhouden van je wortels en het overdrijven van de verf. Hoe vaak je je haar kunt kleuren hangt af van factoren als je haartype, natuurlijke kleur, en naar welke tint je overgaat. Je bent echter nog steeds chemicaliën op je ‘do’ aan het spuiten, dus de meeste professionals raden aan om minstens twee weken tussen elke behandeling te laten om schade tot een minimum te beperken.

WAT MOET IK DOEN VOORDAT IK MIJN HAAR GA VERVEN?

Als je dit leest, is de kans groot dat je een haarverf maagd bent, of dat het de laatste keer vreselijk mis ging. Om dat laatste te voorkomen moet je een aantal dingen vermijden voordat je een fles opent: vooral styling producten zoals haargel, stijltangen en haardrogers, en chemische relaxers. Al deze dingen vergroten de schade die de bleekchemicaliën veroorzaken of vertragen de snelheid waarmee het bleekmiddel op het haar inwerkt.

HOE KRIJG JE HAARVERF VAN HUID EN HANDEN?

Haarverf heeft een lange weg afgelegd sinds de Elizabethaanse tijd, toen vrouwen urine gebruikten om hun lokken een gele tint te geven (vies). De flesjes van tegenwoordig zijn zelfs zo effectief dat de huid van je gezicht, hals en handen dezelfde gevolgen kan ondervinden als je lokken. Om dit te voorkomen moet je altijd handschoenen dragen, en proberen een dun laagje vaseline of babyolie langs je haarlijn aan te brengen voordat je gaat verven. Om vlekken te verwijderen breng je een kleine hoeveelheid wasmiddel, afwasmiddel of olijfolie aan op een vochtig washandje en wrijf je zachtjes over de huid tot de vlek verdwenen is.

KUN JE NAT HAAR VERVEN?

Of je haarverf moet aanbrengen op nat of droog haar hangt af van een aantal verschillende factoren, zoals het haartype, en er zweeft genoeg tegenstrijdige informatie rond. Terwijl sommigen zeggen dat natte lokken beter beschermd zijn tegen beschadiging, geloven anderen dat het de werking van de verf kan blokkeren. Als je twijfelt, houd je dan aan wat in de gebruiksaanwijzing wordt aanbevolen – het advies staat er meestal niet voor niets.

VERVALT HAARVERF?

Voordat je denkt “wat is het ergste dat er kan gebeuren?” en een fles opsmeert die al zes maanden achter in de kast staat – stop. Ongeopende verf heeft niet altijd een vaste houdbaarheidsdatum (als die er is, staat die op het flesje), maar als de consistentie niet klopt of het product er gescheiden uitziet, gooi het dan in de vuilnisbak en koop een nieuwe.

HOE LANG GAAT HAARVERF MEE?

Het is de moeite waard om semi- of demi-permanente verf te gebruiken, tenzij je 100 procent zeker weet wat je doet. Deze gaan meestal zo’n 28 keer wassen mee, maar om te voorkomen dat je hoofdhuid uitdroogt is het verstandig om af en toe een wasbeurt over te slaan, dus dat kan tussen de vier en zes weken zijn.

Laat een reactie achter