De harde waarheid is, dat we te veel spullen kopen. En niet alleen kopen we veel meer spullen dan dat we nodig hebben, we kopen ook de verkeerde spullen. We kopen spullen tegen lage prijzen die onze inlandse textielindustrie niet ondersteunen en die ook niet meer dan een paar keer worden gedragen voordat ze weer worden weggegooid. Vorig jaar werd in Nederland 300.000 ton kleding naar de stortplaatsen gebracht. Dat is heel wat verspilling en tot overmaat van ramp, was veel van die kleding waarschijnlijk ook nog eens gemaakt van kunststoffen, die niet biologisch afbreekbaar zijn en daar over tientallen jaren (zo niet eeuwen) waarschijnlijk nog liggen. Er moet iets veranderen en daarom ontstaan er bedrijven zoals Treeclicks. Dat is een gratis Chrome-extensie die bomen plant wanneer jij bij een van de meer dan 10.000 shops winkelt. De prijs blijft gewoon hetzelfde.

Duurzamer winkelen gaat niet alleen over het milieu, het is ook iets dat ons zal helpen om betere producten te kopen, ons eigen modetalent te ondersteunen en een kledingkast vol met kleding die we bijna nooit dragen te vermijden.

Helaas is er geen eenvoudige oplossing om dit probleem van de ene dag op de andere te laten verdwijnen maar er zijn wel dingen die we kunnen doen om slimmer te winkelen. We moeten ons gaan afvragen waar de kledingstukken vandaan komen, hoe ze worden gemaakt en wat de impact van de materialen is waarvan ze zijn gemaakt op het milieu. In dit artikel bespreken we hoe je slimmer kunt kopen en hoe je ook kleding kunt kopen die je uiteindelijk langer kunt dragen.

Denk na over hoe je je goederen krijgt

winkelcentrum

Voordat je zelfs maar aan de kleding denkt, moet je bedenken hoe je je bestelling zult ontvangen. Is het milieuvriendelijker om online te winkelen of juist bij fysieke winkels? Sommigen mensen zeggen dat online winkelen, rechtstreeks bij de merken, de uitstoot vermindert, omdat je zo leveringen krijgt van het distributiecentrum van het label en dat de kleding zo dus niet eerst naar de winkel zelf hoeft te komen. Anderen mensen zeggen juist dat online winkelen heeft geleid tot meer voertuigen op de wegen, zowel voor de levering als voor het ophalen van retouren, wat weer heeft geleid tot meer uitlaatgassen en ook steeds drukkere binnenwegen.

Er is hier geen duidelijke winnaar, maar op welke manier je ook wilt winkelen, er zijn factoren die jij zelf kunt controleren. Ga met het openbaar vervoer naar de winkels om zo de uitstoot te verminderen, dring aan op milieuvriendelijke verpakkingen (neem contact op met het merk via de sociale media en vraag of ze hier beter op kunnen letten), neem een eigen tas mee en koop al je artikelen tegelijk om zo meerdere ritjes naar de winkel te voorkomen.

En misschien wel het allerbelangrijkste als je dan toch online koopt, probeer dan een verzending op dezelfde dag te vermijden: dit betekent namelijk dat het merk een speciale levering voor jou moet organiseren (hetzij over de weg of door de lucht) die onvermijdelijk minder vracht aan boord zal hebben, omdat het niet zal worden verzonden met hun reguliere leveringen.

Koop de juiste materialen

kledinghangers

Een eenvoudige vuistregel is om artikelen te kopen die zijn gemaakt van stoffen waarvan je hebt gehoord dat ze vriendelijk zijn voor het milieu zoals: wol, zijde, katoen, linnen enz. Veel andere artikelen zijn synthetisch gemaakt door mensen in laboratoria, met behulp van petroleum en/of verschillende chemicaliën (polyester en nylon zijn de twee meest populaire overtreders). Deze producten zijn slecht voor het milieu, omdat ze in principe van plastic zijn, wat betekent dat ze niet biologisch afbreekbaar zijn en ook microvezels loslaten bij het wassen (wat onvermijdelijk ons water zal vervuilen). Ze zijn ook slechter voor jou om te dragen, omdat dit soort materiaal geen lucht rond je lichaam laat circuleren, waardoor je sneller gaat zweten.

Hoewel natuurlijke vezels een goed begin zijn, loont het ook om op zoek te gaan naar biologische versies, omdat deze de chemische pesticiden en herbiciden die in het kweekproces worden gebruikt, zullen vermijden. Nogmaals het water zal zo schoon blijven.

Als je echter van sporten houdt, vind je het misschien moeilijk om synthetische materialen te vermijden. Lycra vind je namelijk in veel sportkleding terug. Ga op zoek naar merken van sportkleding die zich inzetten voor het maken van gerecycleerde versies van polyester, nylon en lycra. Patagonië was bijvoorbeeld één van de eerste merken die gerecycleerd polyester voor zijn fleece producten gebruikten.

Winkel bij modemerken die zich inzetten voor duurzaamheid

Bekijk de milieureferenties van een merk. Goedkope mode heeft misschien nog een lange weg te gaan voordat ze echte duurzaamheid zullen bereiken, maar merken zoals H&M en Marks & Spencer hebben bijvoorbeeld beide al wel speciale programma’s die recycling van kleding bevorderen, de impact op het milieu van hun aanbod verminderen en in het geval van H&M, onderzoek doen naar natuurlijke alternatieven stoffen die vriendelijker zijn voor onze aarde.

Koop minder, koop betere kwaliteit en koop in de buurt

Een recent onderzoek schatte dat elk jaar 100 miljoen ton nieuw textiel wereldwijd op de markt komt en dat vanwege het toenemende besteedbare inkomen in het Westen er slechts een klein percentage kleding is dat 100 tot 200 keer wordt gedragen. We kopen meer en gooien ook steeds meer weg. Dit is niet alleen slecht nieuws voor het milieu, maar het betekent ook dat bedrijven in een poging om goedkopere kleding te maken om ons verlangen naar nieuwheid te kunnen verzadigen, proberen fabrieken te vinden op plaatsen waar arbeidskrachten niets kosten. Dit betekent dat de textiel industrie hier in Nederland erg veel last van heeft.

In plaats van items voor specifieke evenementen te kopen die je daarna waarschijnlijk amper meer zult dragen, kun je ook overwegen om een outfit te kopen die zowel je garderobe ten goede komt en de ambachtslieden hier in Nederland ondersteunen.

Verminder de drang om te gaan winkelen (en te kapitaliseren)

De meeste slechte beslissingen worden genomen als je niet genoeg nadenkt over wat je doet – en als jij items in je kledingkast hebt hangen die je nooit draagt, zullen dat waarschijnlijk impuls aankopen zijn geweest. Dit doen we allemaal. De volgende keer dat jij iets ziet dat je echt graag wilt, is het een goede regel om er een paar dagen over na te denken en het dan pas echt te gaan kopen. Die paar dagen geven je de tijd om echt te overwegen of je het nodig hebt en het geld dat je mogelijk bespaart door het niet te kopen, kan dan weer worden besteed aan artikelen van een betere kwaliteit.

Als je minder koopt zou dat ook moeten betekenen dat je een kledingkast begint te creëren met alleen maar echt mooie items van hoge kwaliteit die kunnen worden gecombineerd en op elkaar kunnen worden afgestemd. Je hebt misschien minder, maar je zult het eigenlijk juist meer dragen. Een goede tip is ook om te proberen je aan een of twee kleuren te houden die goed bij je huidskleur passen. Zo heb je niet alleen kleding die je echt mooi staat, je zult ook minder impuls aankopen doen en minder last hebben van het kopen van mode kleuren die het jaar daarop niet meer te dragen zijn.

Ga voor iets tweedehands

tweedehands winkel

Van vintage winkels tot Markplaats en alles daartussenin, er zijn honderden manieren om tweedehands kleding van hoge kwaliteit te vinden om je garderobe uit te breiden. Je hoeft echt niet altijd je kleding nieuw te kopen. Dit vermindert niet alleen je impact op het milieu, maar het is gewoon ook een heel slimme manier om iets te krijgen dat andere mensen misschien niet hebben. Het goed nieuws is dat je het kunt kopen tegen een fractie van de oorspronkelijke kosten.

Laat een reactie achter