Financiële onafhankelijk worden kan voor iedereen iets anders betekenen, want niet iedereen droomt immers van het hebben van een privéjet en een landhuis. Sommige mensen willen gewoon zorgeloos kunnen leven.

Om dit te kunnen bereiken moet je wel een plan hebben en meer inkomen genereren. Veel mensen – vooral diegenen met een gezonde zelfdiscipline en een duidelijk overzicht over hun financiën – kunnen dit doel bereiken. Zo kan jij je eerste stap zetten naar financiële onafhankelijkheid bereiken – de mogelijkheid om comfortabel te kunnen leven van je spaargeld en beleggingen zonder dat je schulden hebt – kan eenvoudiger zijn dan je denkt. In dit artikel vind je tien ideeën om je een beetje op weg te helpen.

1. Visualiseer eerst je situatie en maak vervolgens een plan

De visie, die je hebt over financiële onafhankelijkheid, kan waarschijnlijk wel een reality check gebruiken. Begin eens te bekijken hoe je situatie er eigenlijk uitziet en vraag vervolgens wat financieel advies aan een expert om je koers echt te kunnen bepalen of om misschien wel bij te kunnen stellen. De weg naar financiële onafhankelijkheid op je 20ste kan aanzienlijk anders zijn dan bijvoorbeeld na je 50ste. Hoe meer tijd je hebt om te sparen en om te beleggen, hoe beter je er later voor zult staan. maar ongeacht je leeftijd moet je een realistisch beeld krijgen van welke opties je hebt. Niettemin heeft ieder plan dezelfde basisstappen. Zo leer je in dit artikel over meer inkomen genereren wat de beste stappen zijn om financiele onafhankelijkheid te bereiken

2. Budget

vrouw met geld

Het effectief bijhouden van je financiën begint met budgetteren: het noteren van de inkomsten, het aftrekken van je uitgaven en het bepalen van het verschil dat je overhoudt, is iets wat in het begin best lastig kan zijn. Het is wel de essentiële eerste taak om financiële onafhankelijkheid te kunnen bereiken.

3. Besteed minder dan dat je verdient

De meesten van ons hebben deze regel zeker wel eens eerder gehoord, maar toch blijft het één van de moeilijkste dingen om te doen. Een vuistregel is om elke week tussen de 10%-15% van je bruto inkomen te sparen of te beleggen. Stellen moeten proberen om, als dat mogelijk is, een aanzienlijk deel van één salaris apart te zetten. In ieder geval zal het in de gaten houden van de uitgaven iedereen helpen om sneller meer geld te kunnen sparen, wat je dan eventueel kunt beleggen.

4. Zorg voor een vangnet

Noodfondsen en verzekeringen maken ook deel uit van een financiële planning, maar toch zien veel mensen dit over het hoofd. De traditionele definitie van een noodfonds of een noodpotje is een afzonderlijke rekening, waarop geld kan worden gestort dat dan kan worden gebruikt in een plotselinge noodsituatie, zoals bijvoorbeeld een onverwachte reparatie van een auto of het moeten vervangen van een apparaat. Maar het kan verstandig zijn om de huidige aftrekbare bedragen voor de opstal-, de auto- en de ziektekostenverzekeringen te evalueren om te bekijken of die bedragen in het noodfonds moeten worden opgenomen. Veel mensen houden het eigen risico redelijk hoog om de premies laag te kunnen houden. Heb je op deze manier contant geld bij de hand om je eigen risico te kunnen dekken als je een plotselinge claim hebt? Zo niet, zet dat geld dan onmiddellijk apart. Hoe effectiever je bent in het omgaan met financiële noodsituaties, hoe sneller je meer geld kunt sparen wat je dan eventueel kunt beleggen.

5. Kom los van schulden

Hoewel de gemiddelde schuldenlast van de consument sinds de financiële crisis van 2008 over het algemeen is gedaald, zo meldde de Federal Reserve Bank of New York in februari, zijn de schulden voor een huis, studentenleningen, auto’s en creditcards in 2014 weer opnieuw is gestegen. Het voorkomen van schulden is één van de meest effectieve dingen, die je kunt doen om geld over te houden om te kunnen sparen en te kunnen beleggen.

6. Denk aan je carrière

geld lenen vergadering

Financiële onafhankelijkheid vereist niet dat je stopt met een carrière waarvan je houdt, maar je kunt echt geen financiële onafhankelijkheid bereiken zonder vaste inkomsten. Het is ook de bedoeling dat je in de loop van de tijd méér gaat verdienen. Als je achterloopt op je financiële doelen, is de kans groot dat je niet kunt stoppen met werken, althans misschien niet zo vroeg als dat je zou willen. Je kunt zelfs overwegen om je werkgerelateerde inkomsten uit te breiden. Overweeg om met gekwalificeerde financiële en fiscale experts om de tafel te gaan zitten en je goed te laten voorlichten over je mogelijkheden. Houd er ook rekening mee dat je boven de leeftijd van 50 jaar met het IRA-pensioen (Internal Revenue Service) kunt meedoen of met de zogenaamde 401(k)-regelingen.

7. Verminder je bezittingen

Of je nu 20 of 50 jaar oud bent, financiële onafhankelijkheid vereist een persoonlijke evaluatie van welk geld, onroerend goed en items je nodig hebt om gelukkig en zorgeloos te kunnen leven. Het kan ook helpen om te stoppen met het bijhouden van blunders die je in het verleden hebt gemaakt en die je uitgaven ten onrechte hebben beïnvloed. Over het algemeen zul je je doel sneller bereiken als je je totale kosten van levensonderhoud kunt verlagen. Voor sommigen betekent dat het verkopen van hun huis en verhuizen naar een kleinere woning of naar een gebied waar de kosten van levensonderhoud lager zijn en waar je minder belastingen hoeft te betalen. Je kunt ook onroerend goed verkopen en deze opbrengst gebruiken om schulden af te lossen of om dat geld te sparen of te beleggen.

8. Investeer zuinig

Bestudeer de investeringskosten en de commissies. Wanneer je geld kunt gaan sparen of kunt gaan beleggen, let dan op kosten, de deadlines of de eventuele boetes. Washington streefde eerder dit jaar naar vergoedingen voor 401(k)-regelingen. Maak een volledige evaluatie van de vergoedingen die je betaalt voor elke beleggingsrekening die je hebt. En als je een gekwalificeerde professional, die een licentie heeft om beleggingsproducten te kunnen verkopen, in de arm neemt, zorg er dan voor dat je precies weet hoeveel je betaalt aan investerings- en advieskosten voor hun diensten.

Investeer ook in crypto via Immediate Edge bijvoorbeeld. Bitcoin is in de laatste 5 jaar wel 5 keer zoveel waard geworden namelijk en daarom is crypto voor de lange termijn een goede investering.

9. Koop activa, die inkomsten genereren

Geen enkele investering – of je nu belegt in aandelen, onroerend goed, verzamelobjecten of geldbeleggingen – geeft 100% zekerheid op winst en als je niet oplet kun je zelfs alles wat je hebt kwijtraken. Het is belangrijk om alles waarin je investeert volledig te begrijpen en je te concentreren op activa die op de lange termijn geld zullen opleveren. Als je veel leest over het onderwerp van elke beleggingscategorie waarin je geïnteresseerd bent, kun je de aandelen kopen wanneer de prijs laag is, zodat je ze op een later tijdstip met winst kunt verkopen. Vergeet niet om de fiscale gevolgen van elke beleggingstransactie die je maakt ook goed te bestuderen.

10. Weet altijd hoe je er financieel voor staat

Een financiële planning stopt nooit en moet altijd worden aangepast. Levens en situaties veranderen en je financiële planning moet flexibel genoeg zijn om zowel positieve als negatieve veranderingen te weerstaan. Als je investeert, neem dan zeker gekwalificeerde experts in dienst die je goed advies kunnen geven en laat ook het aangeven van je belastingen over aan iemand, die weet wat hij doet.

Nog een laatste opmerking. In staat zijn om te betalen voor een levensstijl waarvan je houdt zonder je zorgen te hoeven maken over geld, is een enorme opluchting en het zal je ook zorgeloos laten leven. Als je niet het gevoel hebt dat je die kant opgaat, overweeg dan vandaag nog om een aantal van deze tips op te volgen.

Conclusie: niet iedereen erft een fortuin. Financiële onafhankelijkheid vergt moeite en discipline, maar het maken van kleine stappen en veranderingen kunnen in de loop van de tijd grote beloningen opleveren.

Laat een reactie achter