Vraag je jezelf af: “haat ik mijn ex?” Het kan moeilijk zijn om te zeggen of je pijn hebt of dat je hem of haar echt haat. Lees deze tips om erachter te komen hoe je je voelt.

Boos zijn op of een hekel hebben aan je ex is volkomen natuurlijk. Je relatie eindigde, misschien door ongunstige omstandigheden. Maar er zijn productievere dingen die je kunt doen in plaats van alleen maar te zeggen: “Ik haat mijn ex.”

Het is begrijpelijk dat je je zo voelt over iemand die je in een relatie onrecht heeft aangedaan. Of ze je nu bedrogen hebben, je niet echt gelukkig maakten, of gewoon helemaal een waardeloze partner waren, je haat is geldig. Maar hen haten is geen manier om je leven te leiden.

Redenen waarom je je ex zou kunnen haten

Soms kan het vrij duidelijk zijn waarom je je ex haat. Als ze je bijvoorbeeld bedrogen hebben, ja, dan ga je ze haten.

Maar voor sommigen zijn de redenen waarom ze hun ex haten minder gemakkelijk vast te stellen. Misschien hebben ze nooit één groot slecht ding tegen je gedaan, maar deden ze kleine dingen die er uiteindelijk toe leidden dat je van streek raakte.

Hier zijn enkele veel voorkomende, en 100% redelijke, redenen om je ex te haten:

1. Ze hebben je verraden

Vreemdgaan, een belofte breken en je verlaten voor iemand anders zijn allemaal vormen van verraad die een zeer diepe wond kunnen achterlaten.

Je moet iemand haten die je verraden heeft, anders, wat kun je doen? Al die gekwetste gevoelens moeten ergens heen.

2. Ze hebben je tot het uiterste gedreven

Door emotionele manipulatie, misbruik, of zelfs door je gewoon hun vuile was achter zich te laten oprapen, kan je ex je tot je grens hebben gedreven.

En nu zijn ze weg, en je hebt nog steeds al die frustratie opgekropt. Die frustratie kun je nergens anders kwijt dan in haat.

3. Je ex is al verder gegaan

Maar hoe zit het dan met alles wat je hebt meegemaakt? Heeft dat niets betekend? Als je ex na de breuk te snel verder gaat, kan dat je een verraden, gekwetst en hatelijk gevoel geven.

4. Je houdt nog steeds van je ex

Ah, misschien niet het antwoord dat je verwachtte. Maar je haat kan gewoon je liefde voor die persoon zijn die een stiekeme vermomming draagt.

Haat is immers een sterke emotie, en we wijden doorgaans geen sterke emoties aan mensen waar we niet op een bepaald niveau om geven. Soms is het gemakkelijker om iemand van wie we houden te haten dan hem te missen.

Waarom is dit van belang? Nou, met haat kun je niet leven, dat is gewoon een feit. Dus, als je wat soul-searching doet en uitzoekt waarom je je ex precies haat, zul je merken dat het veel gemakkelijker is om aan je gevoelens te werken en die haat uiteindelijk los te laten.

Negatieve effecten van iemand haten

Hoewel haat voelen voor iemand natuurlijk kan zijn na een groot voorval, mag dat gevoel nooit lang blijven hangen. Het blijkt dat het hebben van zulke negatieve gevoelens tegenover iemand eigenlijk je eigen gezondheid op vele manieren schaadt.

Door zoveel haat voor je ex te voelen, breng je jezelf in gevaar voor hoge bloeddruk, overmatige stress, angst en een slechte bloedsomloop. Het veroorzaakt zelfs frequente hoofdpijn. Al deze symptomen veranderen in ernstige aandoeningen als ze te lang aanhouden.

Manieren om met het haten van je ex om te gaan

Je hebt je eigen redenen om je ex te haten die volledig te rechtvaardigen zijn. Het voelen van haat brengt je echter in een vreselijke stemming.

Als je je voorbije relatie niet kunt beschrijven zonder te zeggen: “Ik haat mijn ex,” dan heb je hulp nodig bij het omgaan met die emoties. Dit zijn alle manieren om de worsteling van het haten van je ex met gratie en volwassenheid aan te pakken.

gefrustreerde-man

1. Zorg voor afsluiting

Zoek afsluiting over wat het ook is waar je zo boos over bent. Als ze zijn vreemdgegaan, zoek dan uit waarom of met wie. Als ze je gewoon verkeerd behandeld hebben, zoek dan een reden.

Het vinden van afsluiting helpt je hersenen om te begrijpen waarom je zo boos bent, waardoor je wat van die haat kunt loslaten.

Misschien wil je de antwoorden op sommige van deze vragen niet weten, omdat het je eigenlijk pijn kan doen. Maar het is de eerste stap naar het omgaan met hoeveel je je ex haat.

2. Ontdek je ware emoties

Sommige mensen besluiten haat te voelen omdat dat gemakkelijker is dan hun ware emoties onder ogen te zien. Meestal voelen ze zich echt gekwetst. Ze slaan uit in haat als een vorm van bescherming van zichzelf.

Ontcijfer hoe je je werkelijk voelt om je emoties onder controle te krijgen. Als je verdrietig bent en pijn hebt, wentel je dan in je pijn en ga met die gevoelens om in plaats van ze te verhullen met haat.

3. Erken dat je haat schadelijk is

Je hebt al gelezen hoe slecht iemand haten is, maar als iemand haat voelt, zal hij alle waarschuwingssignalen over hoe erg het kan zijn negeren.

Erken dat je door je ex te haten niet alleen hen kwetst, maar ook jezelf schade toebrengt.

4. Bespreek de dingen met je vrienden en familie

Je vrienden en familie zijn er om je door de moeilijke tijden heen te helpen. Het staat in principe in hun niet-bestaande steunsysteem contracten. Ze zijn er voor jou om te benutten om problemen op te lossen en gelukkig te zijn.

Dus neem je vrienden en familie in vertrouwen. Stel je voor hen open en vertel hen wat er aan de hand is en hoe je je daarbij voelt. Zij hebben misschien een redelijk standpunt omdat ze niet vertroebeld zijn door haat tegen iemand.

5. Wees boos op het juiste ding

Het is heel gemakkelijk om iemand te haten, specifiek in plaats van een situatie te haten, omdat er tenminste iemand is die de verantwoordelijkheid neemt.

Een ding dat veel mensen doen is hun haat op iemand anders richten, terwijl ze eigenlijk alleen maar haten wat er van een bepaalde situatie geworden is.

Graaf diep en wees eerlijk tegen jezelf. Haat je je ex echt of haat je de situatie? Dit enorme verschil verandert volledig de manier waarop je je over hen voelt, en het maakt het omgaan met het haten van je ex een stuk gemakkelijker.

6. Oefen kalmerende mechanismen

Haat laat iemand gekke dingen doen als het niet onder controle wordt gehouden. Als je je ex echt haat en niet anders kunt dan krankzinnig en belachelijk boos worden als ze in de buurt zijn, oefen dan kalmerende mechanismen.

Probeer diep te ademen, te mediteren, of zelfs een stressbal bij je te dragen. Alles om te voorkomen dat je een scène maakt of zo boos wordt dat je iets doet waar je spijt van krijgt.

7. Houd afstand van ze

Als je je ex haat, blijf dan gewoon uit zijn buurt! Zo eenvoudig is het.

Als je afstand houdt, zul je merken dat je haat met de tijd afneemt, omdat je niet steeds herinnerd wordt aan de persoon die je zo haat.

Als jullie toevallig dezelfde etablissementen bezoeken, ga dan gewoon niet meer naar die plaatsen – gewoon voor een tijdje. Je hoeft je ex niet permanent te mijden, maar blijf weg totdat je haatgevoelens afnemen.

8. Praat met niemand over hem of haar

Je woede wordt alleen maar aangewakkerd als je ze voortdurend ter sprake brengt. Het lijkt misschien nuttig om te ventileren over waarom je ze zo haat. De waarheid is, dat als je dit doet, het de dingen alleen maar erger maakt.

Natuurlijk kun je je gevoelens bespreken met je steunsysteem, maar doe dat alleen af en toe. Als je je bijzonder lastig voelt praat het dan uit, anders negeer je het onderwerp gewoon helemaal.

9. Besef dat je misschien eenzijdig over de dingen denkt

Plaats jezelf in hun schoenen. Misschien zijn er bepaalde omstandigheden die je niet begrijpt waardoor je gevoelens voor hen kunnen veranderen.

Wees een beetje empathisch en denk na over hoe zij zich moeten voelen over wat er gebeurd is. Dit helpt je zeker om met de haat die je voor hen voelt om te gaan en er zelfs vanaf te komen.

10. Vergeef hen

Vergeving is een heel krachtig middel dat je zult willen gebruiken als je je ex haat. Wat ze ook gedaan hebben, hoe verschrikkelijk het ook is, vergeef ze. Vasthouden aan haat die je pijn doet is gewoon niet gezond.

Vergeef hen en ga verder, zodat je weer gelukkig kunt zijn.

11. Maak het goed – eerlijk

Omdat je je ex haat, nemen we aan dat er een grote, dramatische, vreselijke gebeurtenis was die leidde tot jullie breuk. Als jullie gevochten hebben en elkaar gekwetst hebben met hatelijke woorden, maak het dan goed.

Het goedmaken brengt je oog in oog met je haat. Het zorgt ervoor dat je niet alleen erkent hoe boos je bent, maar het helpt je te genezen.

Ga dus naar hen toe en verzoek om het goed te maken. Je zult verbaasd zijn hoeveel beter je je zult voelen.

12. Doe dingen die je gelukkig maken

Wat is de beste manier om haat uit je leven te verwijderen? Vervang het door geluk!

Als je je richt op het doen van dingen die je gelukkig maken, en je geeft prioriteit aan geluk in je leven, dan zul je niet eens tijd hebben om na te denken over hoeveel je je ex haat.

13. Reik uit naar familie en vrienden

Nu hebben we je al geadviseerd om met je steunsysteem te praten over de bijzonderheden van je breuk, je ex, en waarom je hem of haar haat, maar voordat je dat kunt doen moet je hen de hand reiken.

Als deze breuk recent is, is het volkomen acceptabel dat je je misschien eenzaam voelt. Als ze weg zijn kan het je een heel alleen gevoel geven, vooral als je lange tijd bij deze persoon was.

Maar je bent nooit echt alleen. Soms kan gewoon jezelf daaraan herinneren door je vrienden en familie de hand te reiken je een gelukkig en heel gevoel geven. En wie weet is dat genoeg om je te helpen stoppen met het haten van je ex.

14. Maak gezonde keuzes

Haat is niet gezond voor je, dat hebben we al behandeld. Je zou deze reis om over je haat voor je ex heen te komen dus kunnen zien als een soort gezondheidsreis.

Als je je tijd besteedt aan naar de sportschool gaan, meer groenten eten, en mentaal voor jezelf zorgen, zul je zo’n positieve boost voelen in je energie en je zelfvertrouwen.

En als je je op de top van de wereld voelt, waarom zou je jezelf dan naar beneden halen door iemand te haten?

15. Oefen ademhalingsoefeningen

Haat, en dan bedoelen we pure woede, kan adrenaline reacties oproepen. Je zult rood zien, je handen zullen trillen, en je zult je verergerd voelen voorbij het kalmeren.

Als je deze woedeaanvallen voelt opkomen, in het bijzijn van je ex of zelfs alleen al bij de gedachte eraan, haal dan een paar keer diep adem. Concentreer je gewoon op je ademhaling en het komt goed.

16. Accepteer dat de relatie voorbij is

Je haat kan een neveneffect zijn van aanhoudende gevoelens. Tot op zekere hoogte zijn je sterke gevoelens een teken dat je nog steeds om hen geeft, zelfs als die sterke gevoelens negatief zijn.

Maar als je echt accepteert dat de relatie voorbij is, kun je verder met je leven. Terwijl je naar de toekomst gaat, kan je haat voor je ex in het verleden vallen.

17. Zoek professionele hulp

Niet elk hatelijk gevoel kun je zelf verhelpen. Daarom zijn er professionals die zich inzetten om je te helpen zulke gevoelens voorbij te gaan om jezelf en het geluk weer terug te vinden.

Er is niets mis mee om met hoeveel je je ex haat naar een professional te gaan en die je te laten helpen ermee om te gaan.

Als je haat zo sterk is dat het je dagelijks leven beïnvloedt, is het zoeken van professionele hulp de beste optie.

Het kan normaal zijn om hatelijke gevoelens over je ex te hebben, gewoon omdat hij of zij ooit iemand was van wie je hield, en nu moet je afstand nemen. Maar als je haat uit de hand loopt, heb je deze tips nodig om ermee om te gaan.

Laat een reactie achter