Collageen is een lijmvormend eiwit, dat door onze cellen wordt geproduceerd en dat verantwoordelijk is voor de stevigheid en de elasticiteit van onze huid. De huid bevat als we jong zijn een overvloed aan collageen en is glad omdat deze zichzelf constant herstelt. Maar naarmate we ouder worden, vertraagt de productie van collageen en het bestaand collageen kan door blootstelling aan de zon en slechte huidgewoonten beschadigd raken. Wat de resultaten daarvan zijn? Rimpels en een slappe huid. Gelukkig kun je veel doen om je collageen te behouden zoals bijvoorbeeld een Obagi Fierce Men Kit te gebruiken.

Mocht je nog meer tips willen lezen om je huid gezond te houden? Check dan even Alotlikelot.nl.

1. Eet minder suiker

white ceramic mugs on white table

Suiker beschadigt het collageen in de huid enorm. Het veroorzaakt vroegtijdige veroudering van de huid door een proces dat glykation wordt genoemd. Dit is waar het overtollige suiker in het bloed zich aan lipiden, nucleïnezuren en eiwitten (vooral je collageen) hecht om ‘geavanceerde glycatie-eindproducten’ of AGE’s te vormen, die het verouderingsproces versnellen en een rimpelige huid veroorzaken.

2. Massage

Door je gezicht dagelijks te masseren, wordt de productie van collageen gestimuleerd, krijgt de huid een voller uiterlijk en worden de lymfeklieren gestimuleerd om een heldere huid te bevorderen. Gebruik een olie, die het collageen stimuleert.

3. Blijf uit de zon

zon-hand

Blootstelling aan de zon is de belangrijkste oorzaak voor het versnellen van collageenverlies. De UVA-stralen dringen diep in de huid door en beschadigen daar het collageen, de diepe primaire ondersteuningsstructuurvan de huid. Mijn advies zou zijn om het hele jaar door een SPF15 breedspectrum zonnebrandcrème taan te brengen (een crème die beschermt tegen UVA- en UVB-stralen).

4. Gebruik retinol

Van crèmes met retinol – meestal alleen op recept verkrijgbaar – is bewezen dat ze de productie van collageen helpen stimuleren. Retinoïden verminderen stoffen in de huid, die het collageen na blootstelling aan de zon afbreken en richten zich ook op de receptoren in de huid, die de productie van collageen verhogen. Er zijn enkele huidverzorgingsproducten die retinol bevatten en die bij de drogist verkrijgbaar zijn.

5. Stop met roken

esigaret-roken

Roken creëert enzymen, die matrix metalloproteïnases (MMP’s) worden genoemd en die het collageen in je huid beschadigen. Hierdoor raakt de huid zijn elasticiteit kwijt.

6. Voeg antioxidanten aan jouw huidverzorging regime toe

Antioxidanten beschermen weefsels tegen vrije radicalen, die huidveroudering kunnen veroorzaken. De term ‘vrije radicalen’ beschrijft agressieve stoffen, die in ongunstige gevallen schade aan cellen en weefsels kunnen toebrengen. Het heet ‘vrije’ omdat er een elektron ontbreekt (gezonde cellen hebben namelijk twee elektronen en een beschadigde cel heeft er maar één). Vrije radicalen hechten zich vast aan gezonde huidcellen en zuigen in feite de elektronen, die ze nodig hebben, op waardoor gezonde huidcellen beschadigd raken. Dit proces triggert een enzym in de huid dat het collageen afbreekt. Antioxidanten helpen door de vrije radicalen te neutraliseren, zodat zij zich niet hoeven te voeden met onze gezonde huidcellen.

Drink groene thee – het bevat antioxidanten die catechinen worden genoemd – en eet voedsel dat rijk is aan luteïne, een antioxidant die voorkomt in groene bladgroenten zoals bijvoorbeeld spinazie. Zoek ook naar crèmes en serums die antioxidanten bevatten.

7. Exfoliëer

Exfoliëren – het verwijderen van de bovenste, dode huidlaag – helpt het natuurlijke proces van huid- en collageenvernieuwing te versnellen. Een favoriete manier om te exfoliëren is met chemische exfolanten zoals glycolzuur en lactinezuur. Ze lossen de lijmachtige substantie op die de dode huid aan het oppervlak bindt in plaats van het weg te halen zoals scrubs doen en geven een gelijkmatiger resultaat, waardoor de huid er gezonder en stralender uitziet. Check Pure Obagi voor de juiste producten.

8. Plantaardige eiwitten 

gezond-eten-pot

De menopauze kan onze huid dunner en rimpeliger maken omdat naarmate we ouder worden onze oestrogeenspiegels dalen. Omdat oestrogeen essentieel is voor het aanmaken van gezond collageen, kunnen er rimpels in onze huid ontstaan. Veel voedingsmiddelen bevatten plantaardige oestrogenen (fyto-oestrogenen) die de effecten van het verloren oestrogeen kunnen helpen vervangen. Probeer eens hummus, noten, soja en pintobonen en zoek naar gezichtscrèmes die fyto-oestrogenen bevatten.

9. Verhoog de inname van vitamine C

Een onderzoek, gepubliceerd in het American Journal of Nutrition, wees uit dat vrouwen die ouder dan 40 jaar zijn met veel vitamine C in hun dieet minder snel rimpels ontwikkelden dan degenen, die lagere niveaus consumeerden. Vitamine C is cruciaal voor de vorming van collageen. Zonder vitamine C kunnen aminozuren niet worden gekoppeld om het eiwit te vormen. Goede bronnen zijn rode peper, donkergroene bladgroenten zoals broccoli en spruitjes, tomaten, sinaasappels en kiwi’s. Huidverzorgingsproducten, die vitamine C bevatten, zouden ook het herstel van collageen bevorderen (het wordt meestal op het etiket als LA-scorbinezuur, ascorbylpalmitaat of ascorbylfosfaat vermeld).

Laat een reactie achter