Niet iedereen heeft de tijd of het geld voor een volledige make-over van zijn woonkamer. Maar gelukkig zijn er kleine en creatieve manieren waarop je kleur kunt gebruiken om je ruimte op te frissen zodat het bijna aanvoelt als een hele opknapbeurt. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel leuke interieur webshops zoals bijvoorbeeld La Redoute te vinden, waarmee je de woonkamer een update kan geven. Lees verder voor onze 10 favoriete manieren om een woonkamer louter met behulp van kleur nieuw leven in te blazen.

1. Gedurfde kunst

woonkamer-paarse-bank

Eén groot en kleurrijk kunstwerk geplaatst in een woonkamer introduceert tinten en vormen in een grote ruimte. Krijg hetzelfde effect met een groepje ingelijste foto’s met kleurige passe-partouts en heldere lijsten. Het is niet nodig een nieuwe collectie kunst te kopen als er genoeg tricks zijn om je bestaande kunstwerken te vergroten en op te frissen.

2. Reflecteer licht en kleur

Heb je een lege muur in je woonkamer maar weet je niet hoe je die moet opvullen? Probeer een grote spiegel op die grote kale en saaie muur te plaatsen. Kies een spiegel met een kunstige lijst. Als de lijst van je spiegel te effen is, versier hem dan met koord of vlechtwerk, schilder hem in een felle kleur, of als je een grote ronde vorm hebt, pas hem dan aan. De spiegel zal grote zwermen kleur en licht uit je hele woonkamer weerkaatsen, en je hoefde niet eens iets te schilderen om meer kleur aan de ruimte toe te voegen.

3. Gooi er een paar kussens op

lichte woonkamer

Voeg uitbarstingen van kleur toe met strategisch geplaatste en goed gekozen kussens. Kies effen kussens voor bloemige meubels, gedessineerde kussens voor effen stukken, of meng en match patronen voor een oogverblindende waaier van kleur. Leef je uit met experimenteren met patronen, en voeg een effen toe om de look te verzachten als je dat liever doet.

4. Breng de natuur naar binnen

De natuur heeft de meest glorieuze kleuren om aan je woonruimte toe te voegen. Kies groen dat bedoeld is om te gedijen bij weinig licht binnenshuis. Maar als je duim niet de groenste van het hele blok is, kies dan voor realistische kunstbloemen. Het is gemakkelijk het oog te misleiden met de levensechte kunstbloemen en -planten van vandaag.

5. Denk aan vloerkleden

tijdloze woonkamer

Een vloerkleed verzacht een kamer en maakt hem gezellig. Maar een gedurfd vloerkleed dat strategisch voor een stoel of onder een salontafel ligt, voegt ook kleur en textuur toe aan een woonkamer. Probeer een vloerkleed in lagen over vloerbedekking te leggen of gewoon over een hardhouten vloer in een contrasterende kleur. Als je een vloerkleed hebt dat neutraal van kleur is, verf het dan voor een aangepast gestreept ontwerp.

6. Fris de kussens op

Het is gemakkelijker dan je denkt om een stoelkussen opnieuw te bekleden. Zelfs het verwisselen van het kleinste kussen maakt een dramatisch verschil in je woonkamer. Overweeg te beginnen met een kleine bijzetstoel die wel een update kan gebruiken. Verwijder het kussen, strip de oude stof eraf, en bekleed opnieuw met een kleurrijk restant textiel met behulp van een nietpistool.

7. Woonaccessoires

relaxte-woonkamer

Quilts, spreien en dekens zijn niet meer alleen voor slaapkamers. Een zachte handgemaakte quilt of oversized faux fur gooi of deken voegt diepte, kleur, en gezellig comfort toe als hij over de rug of arm van een neutrale bank of stoel in de woonkamer gedrapeerd wordt. Goedkope stoelen zijn ook ideaal om meer kleur toe te voegen. Kies een opvallende kleur voor dit must-have woonaccessoire dat andere stukken in de kamer accentueert.

8. Verf één muur

woonkamer blauw

Voeg een stoot kleur toe door één muur van je woonkamer te accentueren met een laagje verf. Zoek een nis om extra kleur toe te voegen, of kies een grotere muur die zal opvallen. Kies een gedurfde, contrasterende kleur van een stof in je woonkamer. Of ga voor een subtiel accent door de muur in dezelfde kleurenfamilie te schilderen, maar een tint donkerder dan de rest van je muren.

9. Verf een boekenkast

Neem een saaie boekenkast en gebruik verf om er een kunstwerk van te maken. Er zijn meerdere manieren om het schilderen van een boekenkast te benaderen. Verf elke plank een andere kleur, schilder de binnen- en buitenkant twee contrasterende kleuren, of schilder alleen de achterste binnenmuren een mooie kleur om dimensie aan het stuk en je kamer toe te voegen. Gebruik boeken met felle kaften en decorstukken om je boekenkast nog meer kleur te geven.

10. Pas je lamp aan

staande-lamp-koper

Een nieuwe lamp, het opknappen van een lamp, of gewoon het bijwerken van een lampenkap voegt kleur en persoonlijkheid toe aan een woonkamer. Voor opvallende kleuraccenten voeg je een paar lampen toe die een kunstwerk of meubel flankeren. Probeer je eigen lamp te ontwerpen door voorwerpen of geborgen stukken te upcyclen tot armaturen die een nieuw niveau van persoonlijkheid in je huis brengen.

Laat een reactie achter