Kijk eens goed rond in jouw huis. Bekijk alle meubels in elke kamer zorgvuldig. Draai je hoofd eens naar de portretten die aan de muur hangen en de voorwerpen die op je tafelbladen staan. Heb je ze allemaal nodig? Of kun je met minder? Minimalisme is precies dat. En veel huizen wenden zich tot een minimalistische inrichting als een verfrissende manier van leven, waar het leven netjes, georganiseerd en opgeruimd is.

De minimalistische decoratiestijl is een oefening in terughoudendheid, waarbij de ruimte, de verlichting en de objecten een even belangrijke rol spelen. Deze stijl vereist dat je je meubels terugbrengt tot de essentie, zodat je een reeks samengestelde objecten overhoudt, die een maximale impact hebben. Deze stijl is verre van saai, maar wel gedurfd, functioneel en zeer gedenkwaardig.

Minimalisme bindt de ruimte en maakt het tegelijkertijd ademend. Het is kaler maar het voelt zeker niet minder ingericht. Overzichtelijke ruimtes zijn de behoefte van tegenwoordig. Minimalisme lijkt een natuurlijke match.

We hebben negen tips voor degenen onder jullie, die van plan zijn om eens met eenvoudige, verfijnde interieurs te gaan experimenteren.

#1: Gebruik een ingetogen kleurenpalet

geel-interieur-woonkamer

Lichte kleuren zoals wit samen met ingetogen neutrale kleuren, zoals nauwelijks aanwezige grijstinten en pastelkleuren, horen absoluut in minimalistische huizen. Hoewel je helderdere kleuren kunt toevoegen, raden wij je aan om je aan één of twee kleuren te houden en de dosering te beperken. De afbeelding hierboven gebruikt beige en witte tinten om een goed verlichte kamer te creëren. Zelfs de marmeren eettafel versterkt hier de minimalistische stijl.

#2: Lege ruimtes en aandachtspunten

Een lege ruimte wordt als een belangrijk element in een minimalistische inrichting beschouwd omdat de ruimte in wisselwerking met de objecten staat en het uiterlijk bepaalt. Visueel evenwicht is net zo belangrijk en kan alleen worden bereikt door een centraal punt te hebben. Merk op dat de woonkamer veel lege ruimte heeft en geen ongewenste afleiding. Tegelijkertijd heeft een deel van de essentiële decoratie van het gezin wel een plekje op de muren gevonden.

#3: Ruim die troep op en maak veranderingen

houten keuken

Als je een minimalistisch huis hebt, moet je afscheid nemen van rommel. En om dat te doen, moet je wat je op schappen en tafels hebt uitgestald, aanpassen. Blijf alleen bij de essentie en bewaar de rest in kasten. Deze keuken laat zien hoe slechts een paar goedgekozen elementen het aanrecht hebben gehaald. Ook geeft de keuze voor een witte keuken met een vleugje wijnrood de indruk van veel meer ruimte en is tegelijkertijd toch stijlvol.

#4: Gebruik accentdecoraties

Het ontwerpen van een minimalistisch huis betekent niet dat je decoraties en felle kleuren hoeft te vermijden. De regel is om decoratieve elementen gewoon als accenten te gebruiken en jouw huis niet met te veel dingen te overweldigen. Kies als kunst ook één centraal stuk in plaats van een groep kleine.

#5: Strakke lijnen en vlakke oppervlakken

witte moderne keuken

Meubels en objecten in een minimalistisch huis hebben overwegend strakke, gedefinieerde lijnen en rondingen, evenals vlakke oppervlakken. Deze keuken heeft goed gedefinieerde kasten, laden en ramen en veel vlakke oppervlakken. De strakke lijnen, die worden gecreëerd door het ontbreken van handgrepen op de kasten, zijn ook rustgevend voor het oog! Mocht je last hebben van teveel licht door de ramen, dan kan je altijd nog kiezen voor strakke raamdecoratie van Raamdecoratie.com.

#6: Speel met texturen

slaapkamer

Je kunt dingen interessant maken door met verschillende texturen te experimenteren. In deze slaapkamer vullen een gestoffeerd hoofdeinde en een mintgroen structuurbehang elkaar perfect aan en geven de kamer een verfrissende uitstraling. De houten vloerdelen dragen alleen maar bij aan het textuurverhaal van deze kamer. Hoewel verschillende texturen zijn gecombineerd, is de inrichting in deze kamer op geen enkele manier overweldigend.

#7: Laat het licht binnen

natuurlijke woonkamer stijl

Kale ramen zijn jouw allerbeste vriend. Als je je ramen onversierd kunt laten en het licht naar binnen kunt laten stromen, zou dit aanzienlijk aan de minimalistische stijl bijdragen. Als privacy een probleem is, gebruik dan de dunste gordijnmaterialen of gebruik houten jaloezieën.

#8: De kracht van eenvoudige objecten

woonkamer-paarse-bank

Door een minimalistisch huis in te richten, kun je gewone voorwerpen heroverwegen. Het eerste dat in deze woonkamer opvalt, zijn waarschijnlijk de kleurrijke kussens of het opvallende schilderij dat aan de muur hangt. Als het wordt geplaatst tegen een witte achtergrond of een neutrale tint, kunnen zelfs eenvoudige objecten opvallen. Met een minimalistische inrichting wordt het onderhoud ook eenvoudiger.

#9: Patronen vinden een plaats

behang in de woonkamer

Minimalistische huizen gebruiken meestal een beperkt aantal patronen of kiezen ervoor om alles samen te voegen. Als je besluit om met patronen te gaan werken, gebruik het dan op een kleine schaal, ton-sur-ton of gebruik een onopvallend patroon. Als het op prints aankomt, gebruik het dan zoals je een accentstuk zou gebruiken. Kies prints voor de gordijnen of een muur. Zorg er wel voor dat je voldoende lege ruimte hebt. Onthoud ook dat je nooit fout kunt gaan met een tapijt met een patroon, dat de kamer centreert. Het geeft de kamer een broodnodige onderbreking van eentonigheid.

Wat wij hierboven hebben laten zien, zijn de basisregels voor een minimalistische inrichting. Als je deze eenmaal hebt toegepast, kun je een beetje gaan experimenteren met de verschillende stijlen van het minimalisme, zoals modern, comfortabel of industrieel.

Laat een reactie achter