Er was een tijd dat mensen direct na school een baan kregen en die bleven houden tot ze met pensioen gingen. Die tijd is voorgoed voorbij. Tegenwoordig moeten mensen behendig zijn in het vinden van een nieuwe baan, liefst voordat ze daartoe gedwongen worden. Hier zijn enkele nieuwe strategieën om je carrière in beweging te houden.

1. Vacaturebanken en carrière websites

man-werkend-laptop

Vroeger waren vacaturebanken niet meer dan dat: een stevig oppervlak aan de muur waarop vacatures werden gepubliceerd. Vacaturebanken zijn overgegaan op een virtueel formaat, en dat is goed nieuws voor ons allemaal omdat hun bereik veel groter is.

Als je net begint, kan een stage of zelfs een vrijwilligersbaan je binnenhalen. Iedereen heeft toegang tot vacaturebanken.

Ook kan je op de vacaturebanken goed schakelen tussen verschillende locaties. Zo woonde ik zelf ooit in Amersfoort, maar besloot ik ook om te kijken naar vacatures Apeldoorn. Door mijn bereik te vergroten, had ik natuurlijk meer keuze uit verschillende banen.

2. Verwijzingen

Sommige werkgevers bieden een bonus aan hun werknemers voor het doorverwijzen van een succesvolle kandidaat naar het bedrijf. Het is een win-win situatie voor iedereen. Jij krijgt een nieuwe baan, en je contactpersoon krijgt een vindersloon voor het aantrekken van een topwerknemer.

Dat is relatief zeldzaam, maar niets houdt je tegen om een gewaardeerde vriend die in jouw vakgebied werkt te vragen je te informeren over eventuele vacatures. De werkrelaties die je bij elke baan creëert, kunnen jaren in de toekomst andere deuren openen.

3. Banenbeurzen

Banenbeurzen zijn vaak gericht op specifieke bedrijfstakken, hoewel sommige banen- of wervingsbeurzen algemener zijn. Het promotiemateriaal zal een lijst bevatten van de organisaties die vertegenwoordigd zullen zijn.

Onderzoek de bedrijven die je interesseren, neem een partij cv’s en visitekaartjes mee, en maak je klaar om jezelf te verkopen. Beschouw alle gesprekken met recruiters als mini-interviews die je kunnen onderscheiden van andere sollicitanten. Sommige organisaties kunnen zelfs gesprekken op locatie aanbieden aan kandidaten die aan hun eisen voldoen.

4. Websites van bedrijven

man-laptop-google

Als je je droomwerkgever al in gedachten hebt, ga dan direct naar het carrièregedeelte van de website van het bedrijf. Als je de vacatures op zijn site volgt, is er een kans dat je precies de kans vindt waar je op hebt gewacht.

Maak een lijst van werkgevers waar je graag voor zou willen werken en bezoek hun websites vaak. Als je echt voor een bepaald bedrijf wilt werken, kan het even duren voordat je de baan vindt die bij je vaardigheden past. Maar als je de tijd hebt, kan dit de optimale methode zijn om je droombaan te vinden.

5. Netwerken

Het staat bekend als de verborgen banenmarkt: Veel van de beste banen worden nooit geadverteerd. Ze worden ingevuld door kandidaten die er via mond-tot-mondreclame achter komen van vrienden, ex-collega’s en ex-bazen.

  • Netwerken, online en persoonlijk, is een van de beste manieren om op de hoogte te blijven van wat er in je vakgebied gebeurt, inclusief welke banen er open zijn en waar.
  • Kijk regelmatig op vacaturesites. Voor het beste resultaat zoek je er een die gespecialiseerd is in jouw vakgebied.
    Negeer tijdelijk of freelance werk niet. Die leiden vaak tot fulltime mogelijkheden.
  • Netwerken is een ander woord voor socialiseren. Je kunt je aansluiten bij beroepsverenigingen, evenementen bijwonen voor afgestudeerden van je school, contact leggen met professionals die in jouw vakgebied werken, en elke kans aangrijpen die je krijgt om persoonlijk of online anderen in jouw vakgebied te ontmoeten.

Op verschillende online sites zoals LinkedIn kun je je netwerk uitbreiden met vrienden van vrienden. Hoe groter je netwerk, hoe groter de kans dat je nieuwe kansen ontdekt.

6. Cold calling

bellen-laptop-werken-vrouw

Als je geen vacatures ziet voor een bedrijf waarin je bijzonder geïnteresseerd bent, kun je overwegen een koud telefoontje te plegen. Bel of mail mensen in de organisatie nadat je hun contactgegevens op de website van het bedrijf hebt gevonden. Vraag naar komende vacatures, en voeg een kopie van je cv toe.

Houd er rekening mee dat dit soort contact niet altijd goed wordt ontvangen. Je mag blij zijn als je überhaupt een reactie krijgt. Maar er is altijd een kans dat het je de inside track geeft over komende vacatures.

7. Recruiters

meeting-vrouwen-gesprek

Als je op zoek bent naar wat professionele hulp bij het zoeken naar een baan, kunnen headhunters en wervingsbureaus je helpen.

Veel organisaties huren in via wervingsbureaus om het wervingsproces te stroomlijnen. Headhunters werven actief personen voor specifieke vacatures.

De betaling is gebaseerd op commissie. Zorg ervoor dat je vooraf weet of jij of het bedrijf die betaalt.

Houd in gedachten dat veel middelbare scholen en hogescholen arbeidsbemiddelingsdiensten hebben die pas afgestudeerden kunnen helpen bij het ontwikkelen van hun cv en zowel huidige studenten als alumni kunnen helpen bij het zoeken naar een baan.

8. Uitzendwerk of stages

Tijdelijk werk en kortlopende contracten leiden vaak tot vaste banen. Het is een geweldige manier om een voet tussen de deur te krijgen of op zijn minst nuttige zakelijke contacten op te doen waarop je in de toekomst een beroep kunt doen.

Veel wervingsbureaus kunnen helpen bij het vinden van tijdelijke of tijdelijke functies en contractwerk.

Stages zijn een goede keuze voor studenten die net zijn afgestudeerd. De arbeidsbemiddelingsdiensten van veel scholen brengen hun studenten in contact met mogelijkheden.

Als je net begint en je kunt het je veroorloven, kan vrijwilligerswerk een geweldige manier zijn om waardevolle contacten in de industrie op te doen.

Laat een reactie achter