Of je nu een dure smartphone van een bekend merk koopt of een goedkopere variant aanschaft, een telefoon is een grote investering. Dat betekent dat je waarschijnlijk je best doet om je smartphone er als nieuw uit te laten zien. Maar hoeveel tijd je ook besteedt aan het opschonen van je toestel of het bijwerken van de software er zijn nog steeds tal van manieren waarop je onbedoeld je telefoon kunt beschadigen. (Je telefoon in het toilet laten vallen of je telefoon op de stoeptegels laten vallen waardoor het scherm barst zijn niet de enige manieren waarop je je apparaat ernstig kunt beschadigen.)

Of je nu van plan bent om binnen een paar maanden te upgraden naar een nieuwe smartphone of hoopt dat je huidige telefoon het nog een paar jaar zal uithouden, het is waarschijnlijk in je eigen belang om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk stukmaakt waardoor je niet meer kunt genieten van Facebook en Minecraft. In dit artikel bespreken we negen manieren waarop je per ongeluk je smartphone kunt beschadigen – en gaan we op zoek naar een paar manieren om de schade te stoppen voordat je echt met een stukke telefoon komt te zitten.

1. Malware downloaden

malware-virus

Een van de grootste misvattingen over smartphones is dat je je niet net als bij je computer zorgen hoeft te maken over de beveiliging van het apparaat. Maar dat is een mythe en het willekeurig downloaden van apps zonder eerst onderzoek te doen, maakt de kans heel groot dat je malware op je apparaat zult krijgen. Malware komt op je telefoon terecht via een app, dus is het in je eigen belang om te voorkomen dat je apps downloadt van vreemde app Stores of op de download links klikt op verdachte websites. Zelfs als je denkt dat je te maken hebt met een app die je denkt te kunnen vertrouwen. Het downloaden van een geïnfecteerde app is een manier om je telefoon te beschadigen of zelfs permanent te ruïneren. Je kunt dus het beste alleen apps downloaden van vertrouwde bronnen. Wees altijd waakzaam over wat je downloadt en wees voorzichtig met welke apps je machtigingen verleent, vooral als je je telefoon hebt geroot of gejailbreakt.

2. Je telefoon in de oplader laten zitten

Je smartphone de hele nacht opladen is niet goed voor de levensduur van het apparaat. Je kunt je telefoon natuurlijk nadat deze volledig is opgeladen in de oplader laten zitten, omdat apparaten het vermogen dat wordt overgebracht naar de batterij zodra deze volledig is opgeladen kunnen bepreken maar maak hier geen gewoonte van. Maar het heeft geen zin om door te gaan met het opladen van je telefoon nadat de batterij 100% heeft bereikt en als je het apparaat gedurende lange tijd aangesloten laat, kan het overtollige warmte genereren en je telefoon beschadigen. Nog een manier waarop je je telefoon kunt beschadigen tijdens het opladen? Het apparaat aangesloten laten wanneer het onder je kussen is gestopt of zelfs gewoon op je matras ligt is ook slecht voor het apparaat. Een smartphone wordt warm tijdens het opladen en als je hem niet op een plek legt waar die warmte kan worden afgevoerd, kan de telefoon oververhit raken.

3. Je telefoon oververhit laten raken

refurbished-iphone-6

Over oververhitting gesproken, je telefoon hoeft niet in de oplader te zitten om het apparaat te warm te laten worden. Of je nu het nieuws op het strand leest of een spelletje speelt tijdens de barbecue bij je buren, het is relatief gemakkelijk voor je telefoon om oververhit te raken in fel zonlicht. Zelfs je telefoon op tafel laten liggen terwijl jij een frisse duik neemt kan voldoende zijn om je telefoon oververhit te maken en in sommige gevallen kan een telefoon wanneer hij in direct zonlicht wordt achtergelaten zelfs zo warm worden dat hij uitgaat en niet meer aan kan. Oververhitting kan zelfs in een kamer met airconditioning optreden. Het probleem is dat overmatige hitte de batterij kan beschadigen. Dit is erg vervelend omdat de meeste mensen een langere levensduur van de batterij van hun smartphones willen zodat ze de telefoon niet steeds hoeven op te laden.

Doorgaans gaat een telefoon die oververhit raakt vanzelf uit om zo verdere schade te voorkomen. Je telefoon beschermen tegen de zon, het uitschakelen van het apparaat als je het in een warme auto moet achterlaten en je apparaat op een koele plek bewaren zijn maatregelen die je kunt nemen om accidentele schade te voorkomen.

4. Je telefoon laten vallen zelfs als deze in een hoesje zit

kapotte-iphone

Je kunt kiezen uit vele hoesjes kiezen zoals de Iphone SE case om je telefoon te beschermen. Of je nu iets simpels neemt om je toestel minimaal te beschermen tegen krassen of eerder geneigd bent om te kiezen voor een robuuste, harde hoes om grote schade te voorkomen een hoesje kan je toestel in geval dat je het laat vallen gedeeltelijk beschermen. Maar zelfs de duurste hoesjes kunnen niet voorkomen dat je je telefoon toch per ongeluk laat vallen (of van je bureau stoot) en vocht kan j telefoon ook beschadigen. Zelfs als je niet meteen een gebroken scherm of een gedeukte hoek ziet, is het nog steeds mogelijk dat een val de behuizing van je telefoon heeft verzwakt of iets in het apparaat heeft beschadigd. Als je je telefoon regelmatig laat vallen wanneer je uit je auto stapt of wanneer je ’s avonds op de bank ligt te loungen, overweeg dan of er een manier is om je telefoon beter te beschermen. Probeer hier op te letten want je telefoon laten vallen kan meer schade aanrichten dan je denkt.

5. Je telefoon blootstellen aan vloeistoffen

De meeste mensen weten dat hun telefoon in een gootsteen vol zeepachtige vaat laten vallen een situatie is die ze willen vermijden (net zoals een telefoon in het zwembad of zelfs in het toilet laten vallen). Maar het is niet altijd meteen duidelijk wat de blootstelling aan vloeistoffen met de telefoon kan doen. Soms zijn een paar druppels al genoeg om schade aan te richten. Veel smartphones zijn niet gemaakt om regenbuien te overleven en spetters uit een zwembad zijn ook slecht voor je apparaat. Maar zelfs druppels die onschuldig lijken, kunnen je telefoon beschadigen. Als je je toestel bijvoorbeeld in de beker die in de bekerhouder in de auto zit laat vallen kunnen de druppels koffie in de beker schadelijk zijn voor je telefoon. Als je je telefoon op een natte badhanddoek legt kan er ook vocht intrekken. En de schade die je telefoon kan oplopen als je hem met natte handen in de badkuip gebruikt, zelfs als je erin slaagt hem niet in het water te laten vallen, is het waarschijnlijk niet waard omdat dit de werking van het toestel kan vertragen. Tenzij je een telefoon hebt gekocht die waterdicht is is het beter om te voorkomen in plaats van te genezen en aan te nemen dat water of vocht altijd uit de buurt van je telefoon moet blijven.

6. 24/7 je telefoon aanhouden

iphone-macbook

Net zoals je je computer uitschakelt wanneer je deze niet gebruikt, is het een goed idee om je telefoon ten minste af en toe uit te schakelen om het apparaat wat rust te geven. Als je je telefoon de hele tijd aan laat staan, wordt de levensverwachting van de componenten korter dan wanneer je het toestel af en toe uitschakelt. Op weg naar een film? Rondhangen tijdens een concert? Ga je zaterdagochtend uitslapen? Zet je telefoon minimaal een paar uur uit en geef hem niet alleen een welverdiende pauze, maar zorg er ook voor dat hij weer sneller en efficiënter zal werken als je hem weer aanzet. Door je apparaat regelmatig uit te schakelen of zelfs gewoon opnieuw op te starten, zorgt je ervoor dat caches worden gewist en dat alles soepel verloopt. Zie het als een welverdiende power nap voor wat misschien wel het hardst werkende apparaat is dat je dagelijks gebruikt.

7. Je telefoon op de bank laten liggen (of in je zak houden)

Het klinkt niet als de gemakkelijkste manier om per ongeluk je telefoon kapot te maken, maar je smartphone op de bank laten liggen is echt een slecht idee. Als je een game speelt of je gewoon in een film verzonken bent vergeet je gemakkelijk dat je telefoon naast je ligt tot je hem op de grond hoort vallen. Zelfs als je per ongeluk op je telefoon gaat zitten kan deze beschadigd raken, dus als je dat wilt vermijden is het een goed idee om je telefoon in plaats daarvan op de salontafel of op een bijzettafeltje te leggen. Om dezelfde reden moet je je telefoon ook niet in je zak houden. Als je herhaaldelijk op je telefoon gaat zitten of regelmatig merkt dat deze uit je zak valt en op de grond valt, moet je een manier bedenken om dit te voorkomen.

8. De opslag van je telefoon bekijken

Veel smartphones hebben veel minder opslagruimte dan je eigenlijk nodig hebt. Dat is als je een Android-telefoon hebt gemakkelijk op te lossen met een microSD-kaart maar bij een iPhone is dit veel lastiger. In beide gevallen zal het volledig gebruiken van de opslagcapaciteit van je telefoon het apparaat niet doen exploderen of spontaan in brand zetten, maar het zal wel de prestaties van je telefoon vertragen. Als je je telefoon vol apps en data hebt staan wordt deze langzamer. En als het geheugen vol is, heb je natuurlijk geen ruimte om een nieuwe app te downloaden of een nieuwe video op te slaan. Het verwijderen van apps, de browsergegevens en ongebruikte media kunnen allemaal helpen om je telefoon goed te laten presteren. Het kan ook vermijden dat je het geheugen zult overbelasten en het bespaart je de frustratie van de constante strijd om ruimte.

9. Onzorgvuldig zijn bij het aansluiten van je telefoon op de oplader

Of het nu gewoon een lange dag is geweest of als je er een paar te veel hebt gedronken, je hebt waarschijnlijk wel avonden gehad dat je de telefoonoplader hardhandig in je mobiel hebt gestopt. Maar ruw of onvoorzichtig zijn wanneer je je telefoon aansluit, is echt heel schadelijk, omdat kleine poorten gemakkelijk stuk kunnen gaan. Van een bekraste telefoon tot een kapotte poort, het resultaat wanneer je de kabel forceert, is nooit goed. De moraal van het verhaal is dat het de moeite waard is om de oplader correct in de poort te plaatsen.

Laat een reactie achter