Jouw huis moet jouw veilige haven zijn. Je moet je terwijl je thuis bent comfortabel voelen en je kunnen ontspannen. Of je nu al een zen-thema in je interieurontwerp hebt gebruikt of dit misschien van plan bent, er zijn genoeg dingen die je kunt doen om van jouw huis een fijne omgeving te maken. In dit artikel bespreken we een paar manieren om thuis een ontspannen sfeer te kunnen creëren.

1. Ruim op en organiseer je spullen

opgeruimde-keuken

Wanneer een ruimte overweldigend aanvoelt of wanneer er teveel spullen een ruimte binnendringen kan het moeilijk zijn om je in een rommelige ruimte te kunnen ontspannen. Door je huis schoon en opgeruimd te houden, kun je een ontspannen sfeer creëren waarin je niet wordt afgeleid door ongewenste prikkels. Berg electronica bijvoorbeeld op in een opbergmand, hang rondslingerende jassen en tassen aan een kapstok en maak gebruik van mooie wijnrekken voor jouw wijnflessen.

Afhankelijk van hoeveel troep en spullen je in huis hebt, kan het even duren om een schoon en georganiseerd huis te krijgen. Neem de tijd om na te denken over waarom de rommel zich ophoopt en waarom de ruimte is, zoals hij nu is. Is het een teken van te veel spullen of niet genoeg opbergruimte? Als je weet waarom de rommel zich ophoopt, kun je ook een plan maken om dit op te lossen. Zo hoef je bijvoorbeeld niet overal losse foto’s te laten slingeren en kan je een hexagon gebruiken.

Als je te veel spullen hebt, is het misschien tijd om je bezittingen te bekijken en echte rommel of spullen, die je niet nodig hebt, weg te doen. Sommige dingen kun je misschien doneren of verkopen, terwijl andere spullen gewoon in de prullenbak moeten of moeten worden gerecycleerd. Door dingen die je niet nodig hebt op te ruimen, krijg je meer ruimte en kun je beter overzien wat je hebt.

Als de rommel als gevolg van lui gedrag of niet genoeg opbergruimte zich opstapelt, kunt je je gedrag veranderen of misschien dozen kopen waarin je spullen kunt opbergen. Als je maar een kleine ruimte hebt, kan het neerzetten van kasten, het ophangen van haken of planken of het kopen van dozen of kratten je helpen om de ruimte rustig te maken. Ook een grote wereldkaart met gekleurde prikvlaggetjes? Dat zorgt er ook voor dat de ruimte iets groter lijkt.

2. Gebruik kamerplanten, luchtreinigers en luchtbevochtigers

hippe-woonkamer

De lucht in je huis kan een groot effect hebben op hoe je je in een ruimte voelt. Een muffe lucht, vooral als het gevuld is met allergenen, kan je zintuigen irriteren. Droge ruimtes veroorzaakt door hitte of airconditioning kunnen ook de zintuigen verstoren.

Het gebruik van luchtbevochtigers en luchtreinigers kan de luchtkwaliteit in je huis, met name in seizoenen waarin je ramen veel dicht zijn, verbeteren. Kamerplanten kunnen een ontspannend element aan je huis toevoegen. Bovendien kunnen bepaalde soorten kamerplanten de luchtkwaliteit in huis ook verbeteren.

3. Laat meer natuurlijk licht binnen

woonkamer-led-verlichting

Natuurlijk licht kan een essentieel element zijn dat helpt om een ontspannen sfeer in een kamer te kunnen creëren en het kan ook voor een goede gemoedstoestand zorgen. Doe de gordijnen open en laat meer natuurlijk licht binnen.

Dit, in combinatie met andere elementen zoals het vergroten van je vensters of het plaatsen van dakramen, kan de kamer waarin je je bevindt lichter maken en een meer ontspannen en comfortabele sfeer creëren. Als je geen dakramen hebt of als er niet veel ramen in de ruimte zijn, kun je je lampen vervangen door lampen die natuurlijk licht zo goed mogelijk nabootsen. Het is misschien niet zo goed als het echte werk, maar het is wel veel beter dan licht dat je een onprettig gevoel geeft.

4. Geef prioriteit aan comfort

woonkamer-kleurrijk

Nu Hygge (een Deens woord voor gezelligheid of knusheid) steeds populairder wordt, zijn er tal van opties beschikbaar voor een comfortabele inrichting. Omdat dit Deense concept gericht is op ‘gezellig wonen’ kan het opnemen van enkele elementen ervan in je interieurontwerp en inrichting je helpen een meer ontspannen sfeer te creëren. Maak dus een gezellige hygge-kamer.

Je kunt het helemaal op je eigen manier doen. Voeg wat je het meest comfortabel vindt toe aan de ruimtes in je huis en je zult vanzelf een ontspannen sfeer creëren. Voor de een kunnen dit dikke dekens of zachte kussens zijn en voor iemand anders kan het kunst aan de muur, een aquarium of iets anders zijn. Om hiermee te slagen kan je een kijkje nemen bij Biano. Zij bieden namelijk alles wat je nodig hebt voor jouw gewenste interieur.

Wanneer je huis bij je levensstijl en behoeften past, kun je gemakkelijk een ontspannen sfeer in je huis creëren. Als je huis nooit echt als een thuis heeft gevoeld, kan het een stuk moeilijker worden, tenzij je bereid bent om verbouwingen uit te gaan voeren.

Laat een reactie achter