Hoe koop je de juiste Mannen Parfum?
Voor veel mannen is geur een echt onontdekt terrein. Cologne wordt tenslotte vooral door Europeanen gedragen of, als er een schip op de fles staat, door grootvaders. Toch? Fout. De reukzin triggert in feite veel meer de emotie en het geheugen dan alleen beeld en geluid – dus elke man die een geurtje schuwt, mist een belangrijk hulpmiddel om zich goed te presenteren.
Geur is buitengewoon belangrijk om mensen te vertellen wie je bent en wat je gelooft.
Het juiste verhaal vertellen is natuurlijk ook essentieel. Besteed je te weinig aandacht aan wat je draagt, kan jouw aromatische signatuur een ‘tiener na een gymles’ zijn. Dus hoe vind je nou die perfecte match? Door jezelf naar een parfumwinkel te brengen en daar geduldig rond te snuffelen tussen de parfum heren. Dit is wat je daar zoal tegenkomt.
Eau de wat?
Het is een afkorting geworden voor ‘mannengeur’, maar eau de cologne duidt eigenlijk niet op het geslacht; het is slechts een soort parfum. “We zijn getraind om te denken dat ‘parfum’ voor vrouwen is en ‘eau de cologne’ voor mannen” zegt Burr, maar dat is gewoon marketing: geur is namelijk genderneutraal.
Of je de geur wel of niet lekker vindt, zal uiteindelijk bepalen welke geur jouw eigen geurtje wordt. Deze vijf concentratieniveaus, die allemaal op het etiket staan afgedrukt, bepalen hoe lang de geur blijft hangen.
Parfum: 20-30% geur
In het Engels betekent het parfumextract. Het is de hoogste concentratie parfum (de rest is namelijk alcohol en water) en meteen ook de duurste. Een kleine spuitje kan voor 24 uur voldoende zijn.
Eau de Parfum: 15-20% geur
Dit wordt gebruikt om zowel producten voor mannen als vrouwen te beschrijven en dit is de meest voorkomende verdunning en hoogstwaarschijnlijk ook wat jij gaat kopen. Het is voldoende voor 5 tot 8 uur. Creed Aventus is bijvoorbeeld een zeer populaire eau de parfum.
Eau de Toilette: 5-15% geur
Dit is een lichte spray met het parfumextract opgelost in alcohol. Het is goedkoper dan eau de parfum en gaat over het algemeen maar een paar uur mee.
Eau de Cologne: 2-5% geur
‘Eau de Cologne’ was een citrusparfum, dat in 1709 in Keulen werd gelanceerd. In de 20e eeuw begonnen parfumbedrijven goedkopere, verdunde versies van hun bestaande geuren aan te bieden en dat noemden ze eau de cologne. De lage prijs sprak mannen aan en tegenwoordig is eau de cologne een verzamelnaam geworden voor geurtjes, die door mannen worden gedragen.
Eau Fraiche: 1-3% geur
Zelden gezien op de markt, deze geur is weinig meer dan geparfumeerd water.
Een geurtje bestaat niet uit slechts één enkele geur. Sommige geuren evolueren meer dan andere, maar ze evolueren allemaal. Dit is precies waarom je nooit zomaar een geurtje op vloeipapier moet spuiten, ruiken en kopen. Net als bij mensen kun je een geur niet beoordelen op basis van je eerste indruk. Dit is wat je zult opmerken als je het de tijd geeft:
Topnoot: dit is wat je ruikt bij het aanbrengen. Het verdwijnt als eerste binnen een paar uur. De topnoot bevat lichtere ingrediënten, meestal citrusvruchten zoals bergamot, bloemen zoals lavendel en aromaten zoals anijs.
Middennoot: dit blijft drie tot vijf uur hangen nadat de topnoot is verdwenen. Het wordt ook wel de hartnoot genoemd, omdat het het hoofdthema van de geur is. Verwacht zwaardere bloemige ingrediënten zoals jasmijn, fruit zoals peer, greens zoals gras en kruiden zoals kaneel.
Basisnoot: deze fundamentele geur ontwikkelt zich het laatst en kleeft het langst aan je huid – van vijf tot tien uur. De basisnoot is samengesteld uit zwaardere ingrediënten zoals sandelhout, vetiver, tabak en muskus.
Een bedwelmende, zware basisgeur zou onaangenaam zijn als je die meteen ruikt, maar dankzij de eerst evoluerende top- en middentonen, wordt de basis zachter voordat je het merkt. Daarom is de onderlinge werking van de drie noten zo belangrijk. Neem bijvoorbeeld de nieuwste herengeur van Hugo Boss, BOSS The Scent. Het begint met tonen van gember, ontvouwt zich vervolgens in Afrikaans Maninkafruit en eindigt met leernoten. Er daar heb je dan een exotisch verhaal, onverschrokken en verleidelijk. Je weet dat die geur werkt als elke noot niet alleen plaatsmaakt voor de volgende, maar ook een aanvulling vormt op de andere om een samenhangend verhaal te creëren.
Geuren reageren elke lichaamschemie verschillend, dus wat lekker ruikt bij iemand anders, ruikt niet hetzelfde bij jou. Om op de juiste manier naar een geurtje te winkelen, moet je deze echt dragen.
Je kunt er vier op de linkerpols, rechterpols, linkerelleboog en rechterelleboog uitproberen. Ga je gang en spuit ook wat op dat vloeipapier om uit die vier te kunnen kiezen, die je mooi vindt. Noteer wel welke wat is en ruik vervolgens hoe elke geur zich in de loop van zijn levenscyclus ontwikkelt. Als je van de bovenste noot houdt, betekent dat niet noodzakelijk dat je ook de middelste en basisnoten lekker zult vinden. Ruik de geurtjes na één minuut, vijf minuten, 15 minuten, een half uur, één uur, twee uur, drie uur en vijf uur.
Om te weten of jij het juiste geurtje hebt gevonden, hoef je niet alleen thuis aan jouw armen te snuffelen – maak er een actieve dag van. En ruik het per ongeluk: plotseling is iemand in jou geïnteresseerd, je vangt een vleugje op en… je wordt er gewoon blij van. Dat is wanneer jij weet dat jij jouw geurtje hebt gevonden.
Laat een reactie achter