Marieke Elzinga is één van de bekendste vrouwelijke DJ’s van Nederland, Ze presenteert al geruime tijd de ochtendshow Mattie en Marieke bij QMusic samen met haar collega Mattie Valk. Deze show is enorm populair en trekt iedere werkdag honderdduizenden luisteraars. Mede dankzij dit programma is QMusic regelmatig marktleider op de radio in Nederland. De zender moet daarbij meestal concurreren met NPO Radio 2.

De jonge jaren van Marieke Elzinga

Marieke Elzinga werd geboren in 1986 in Gouda. Daar doorliep ze het vwo, waarna ze communicatiewetenschappen ging studeren in Utrecht. Na haar studie werkte ze een tijdje voor Hyves, de Nederlandse voorloper van Facebook en Instagram, bekend van de dansende banaan. Ook werkte Marieke voor CityFilm. Voor dit bedrijf was zij onder andere werkzaam in Berlijn, Abu Dhabi en Dubai. Ze heeft dus al heel wat van de wereld gezien.

Start radiocarrière

In 2011 begon Marieke Elzinga bij de radio. Ze werkte onder meer bij Meerradio en bij Amsterdam FM. Ze liep stage bij de bekende Amsterdamse tv-zender AT5 en was nieuwslezer bij MeerTV. Vanaf 2012 werkte Marieke bij QMusic. Zoals meestal met beginnende DJ’s was ze aanvankelijk in de nachtelijke uren te horen. Een ideale manier om het radio maken in de vingers te krijgen. Dat ging haar goed af en al in 2013 kreeg ze een programma in de avonduren bij QMusic. Ze viel regelmatig in voor collega’s op andere tijdstippen. Daarnaast was ze verslaggever voor de ochtendshow van QMusic, die toen nog werd gepresenteerd door Mattie Valk en Wietze de Jager. In 2018 vertrok Wietze de Jager naar een andere omroep. Marieke nam zijn plaats in naast Mattie Valk in de ochtendshow die ze sindsdien met veel plezier presenteert.

TV werk

Hoewel het hart van Marieke Elzinga duidelijk bij de radio ligt heeft ze ook voor televisie gewerkt. Na haar stages bij lokale Amsterdamse zenders was ze van 2015 tot 2016 presentatrice bij de regionale zender NH. Daarna maakte ze de overstap naar RTL. Ze volgde Luuk Ikink op als medepresentator van RTL Late Night, gepresenteerd door Humberto Tan. Vanaf augustus 2017 werd Marieke Elzinga één van de presentatoren van het programma RTL Boulevard. Ze bleef dit doen tot ze in juli 2022 met zwangerschapsverlof ging. Na de geboorte van haar zoon keerde ze niet meer terug aan de RTL Boulevard desk. Daarnaast was ze te zien als panellid en presentatrice van verschillende andere programma’s bij RTL. Niet alles wat Marieke doet is een succes. Haar show Alles is Muziek werd wegens tegenvallende kijkcijfers vroegtijdig gestaakt. Haar spelshow The Jump kreeg ook flink wat kritiek, onder andere van tv recensent Angela de Jong.

Prijzen

Al in 2014 werd Marieke Elzinga genomineerd voor toonaangevende prijzen. Ze maakte kans op de Marconi Award voor ‘Aanstormend Talent’ en op de Philip Bloemendal Prijs. Maar in beide gevallen ging de eer naar iemand anders. Gedurende haar carrière voor radio en tv heeft Marieke Elzinga daarna echter verschillende belangrijke prijzen gewonnen. In 2017 won ze bij het Televizier Gala de Zilveren Ster voor beste aanstormend TV talent. In 2019 werd ze gekroond tot beste vrouwelijke radiopresentatrice met de Zilveren Radio Ster. Deze prijs won ze ook in de jaren 2019 en 2020. In 2022 won Mattie & Marieke de Gouden Radio Ring voor beste radioprogramma.

Carrière bij de commerciële omroep

Marieke Elzinga heeft nooit voor de landelijke publieke omroep gewerkt, zoals veel van haar collega’s bij commerciële stations wel deden. Zij begon haar loopbaan direct bij QMusic. Het station had duidelijk vertrouwen in haar aangezien ze al snel programma’s kreeg in de avond en later ook overdag. Haar overstap naar de populaire ochtendshow was uiteraard de kers op de taart. Het is de droom van iedere DJ om een ochtendshow te mogen presenteren, dit is het moment waarop de meeste mensen radio luisteren, op weg naar hun werk of school. Datzelfde geldt voor de ‘driving hours’ tussen 16.00 en 18.00 uur. Het salaris van Marieke Elzinga is vanwege het succes van haar programma uiteraard niet gering.

Het vermogen van Marieke Elzinga

Toen Mattie Valk zijn contract verlengde bij QMusic werd bekend dat hij zo’n 600.000 euro per jaar verdient. Het ligt in de lijn der verwachting dat zijn collega Marieke Elzinga een vergelijkbaar inkomen heet. Daarnaast verhuurt Elzinga een appartement en ze heeft natuurlijk ook inkomsten van haar werk voor tv. Soms doet ze daarnaast voice over werkzaamheden. Marieke Elzinga kocht in 2021 een huis van 1,2 miljoen euro. Ook dat zegt genoeg over haar inkomen, hoewel ze het huis ongetwijfeld samen met haar partner heeft gekocht. Bronnen schatten haar vermogen anno 2024 op minstens 1,3 miljoen euro, maar er zijn ook schattingen die uitgaan van een bedrag tot ruim 4 miljoen euro. Hoewel her vermogen van Marieke Elzinga dus niet precies bekend is kunnen we ervan uit gaan dat ze zich financieel gezien geen enkele zorgen hoeft te maken.

Laat een reactie achter