Hoewel door de soms ingewikkelde reeks keuzemogelijkheden de verleiding bestaat om alles terug te brengen tot één of twee stijlen, is dat beslist niet voor iedereen de juiste oplossing. En om nou te zeggen dat alle matrassen in wezen hetzelfde zijn, is echt ongeloofwaardig. Als we allemaal verschillende slaapposities hebben, een verschillend gewicht en een andere lichaamsbouw, mogelijk nog verschillende slaap- en gezondheidsproblemen, is het idee dat één soort matras bij iedereen past niet echt logisch, toch? Hoe kan 15cm schuim bij verschillende gewichten en toegepaste drukken nou hetzelfde aanvoelen?
Soms kan een beetje verbeeldingskracht en een slimme marketing ons ertoe aanzetten om spontane aankopen te doen en voordat je het weet, overtuig jij jezelf ervan dat dit ene matras jouw droommatras moet zijn. Maar voordat je een matras gaat kopen, moet jij jouw unieke kenmerken overwegen… namelijk wat maakt jou zo uniek?

Tip 1 – Ga voor hoge kwaliteit

boxspring-luxe-slaapkamer

Het kopen van bijvoorbeeld een matras 140 x 220 is eigenlijk investeren in de kwaliteit van de slaap, die je zult krijgen. Om het de moeite waard te maken, moet je ervoor zorgen dat het matras duurzaam is en ook zo lang mogelijk comfortabel zal blijven. Een matras van hoge kwaliteit is meestal afkomstig van een ervaren, gerenommeerd merk. De duurzaamheid en de levensduur van een matras hangen af van de kwaliteit van de materialen, die ze voor het matras hebben gebruikt. Door traditionele vaardigheden te combineren met constante innovatie en het gebruik van 100% natuurlijke en duurzame materialen is, als het gaat om duurzaamheid, een handgemaakt en een biologisch matras vaak het meest gewild. Een matras 140 x 190 is qua maat dan ook zeer populair.

Tip 2 – Bedenk wat jou anders maakt

Wij onderscheiden ons niet alleen door onze fysieke eigenschappen, maar wij hebben ook verschillende voorkeuren voor de manier waarop we slapen, dat van invloed kan zijn op het soort matras, het profiel van het kussen of het soort beddengoed dat we verkiezen. Op dezelfde manier vinden sommigen van ons het heerlijk om in bed languit te liggen terwijl anderen graag opgekruld slapen.

Als je eenmaal hebt bepaald hoe jij het liefste slaapt (meestal door te noteren in welke houding je in slaap valt en wakker wordt) en welk niveau van comfort je verkiest (van stevig tot zacht), kun jij deze informatie gebruiken in jouw zoektocht naar het juiste matras. Het is ook zeer waarschijnlijk dat jouw voorkeuren zullen verschillen van die van jouw partner.

Tip 3 – Houd een budget in gedachten

vakantiehuis-slaapkamer-italie

Of je het nu leuk vindt of niet, elke grote beslissing (zoals de beslissing hoe je de komende 7-10 jaar of ongeveer 23.000 uur van je leven elke nacht gaat doorbrengen) vereist natuurlijk wat onderzoek en voorbereiding. Ga na wat onderzoek te hebben gedaan de soorten matrassen bekijken waarin je bent geïnteresseerd en hoeveel geld je hiervoor wilt uitgeven. Zonder dit te doen, loop je het risico om te veel geld uit te geven. Sluit tegelijkertijd geen compromissen en probeer het beste te kopen dat je je kunt veroorloven. Je moet namelijk echt dol zijn op jouw nieuwe matras, want je zult er veel tijd op doorbrengen.

Tip 4 – Maak het vooral persoonlijk

bed-kat

Het kiezen van een matras, is een zeer persoonlijke en subjectieve ervaring. Alleen jij weet wat voor soort matras voor jouw lichaam goed aanvoelt. Als je nieuwsgierig bent naar het verschil in ‘gevoel’ tussen een matras met binnenveren of een matras van traagschuim, probeer dan beide uit en vraag het winkelpersoneel om de verschillen goed uit te leggen. Als je jezelf een paar vragen stelt, voordat je zelfs maar in de ‘testfase’ komt, ben je goed voorbereid op die eerste gesprekken.

  1. Wat vind ik het prettigst (en het minst prettigst) aan mijn huidige matras?
  2. Geef ik er de voorkeur aan dat mijn slaapoppervlak stevig is (alsof ik nergens heen kan) of geef ik de voorkeur aan een zachte slaapervaring (net als op een wolk)?
  3. Waaraan ‘moet’ mijn nieuwe matras voldoen?

Probeer nadat je jouw onderzoek hebt gedaan, alles wat je interesseert uit. Denk aan functies zoals traagschuim dat zich naar jouw lichaamsvorm kan vormen of de ondersteuning van pocketveren of het comfort van gellagen. Denk zelfs aan hypoallergene stoffen (als je allergisch bent) en de duurzaamheid of het onderhoudsgemak van bepaalde materialen.

5. Wees niet bang om het matras ook uit te proberen

grote slaapkamer

Aangezien je gemiddeld 2.500 uur per jaar op jouw nieuwe matras zult doorbrengen, is het de moeite waard om deze in de winkel uit te proberen. Reserveer minstens 10 minuten en test het alsof je een echte nachtrust zou hebben. Gooi je om, draai en kruip zelfs lekker tegen je partner aan terwijl je het volledig uitprobeert. Het is de moeite waard om de tijd te nemen en ervoor te zorgen dat je een matras krijgt, dat ook echt bij jouw slaappatroon past. Beter nog, breng een nacht door op dat matras als je een hotel kent, die dezelfde matrassen heeft.

Laat een reactie achter