Mensen die in een appartement wonen, begrijpen dat het kiezen van verlichtingsarmaturen best een lastige klus kan zijn. Ze hebben te maken met problemen zoals een gebrek aan natuurlijk licht en een minimaal vloeroppervlak. Bekijk deze deskundige tips over hoe je de beste verlichting voor jouw ruimte kunt kiezen en hoe je van een somber appartement, een goed verlichte woning kunt maken.

1. Laat de ruimte met opvallende plafondarmaturen hoger lijken

kunst-plafond

Het ophangen van een gedurfde plafondarmatuur zal de aandacht naar boven trekken en je ruimte hoger laten lijken. Een groot, zelfs overdreven plafondarmatuur, kan verlichting en sfeer toevoegen en de ruimte veel groter laten lijken dan dat die in werkelijkheid is.

Dat betekent echter niet dat je alle andere lichtbronnen dan volledig moet negeren. Alleen plafondarmaturen zijn, als er weinig natuurlijk licht naar binnenkomt, waarschijnlijk niet voldoende.

Lampen die aan het plafond hangen kunnen een hele kamer opfleuren, maar er moeten dan ook nog andere lichtbronnen worden gebruikt. Eén plafondarmatuur, die als enige lichtbron wordt gebruikt, is afschuwelijk en zal je kamer er niet mooier op maken.

2. Overweeg om in het toilet fakkellampen en plafondverlichting op te hangen

Een probleem met kleine ruimtes, vooral met toiletten, is de verlichting om jezelf goed in de spiegel te kunnen bekijken. Wanneer er slechts één klein stukje muur is, maken we vaak de fout om daar geen verlichting te hangen, waardoor de ruimte nog kleiner aanvoelt. Het ophangen van zowel verlichting aan het plafond als bijvoorbeeld fakkellampen aan de muur, kan de ruimte in balans brengen en open en uitnodigend maken.

3. Kies je lampenkappen verstandig (of combineer ze)

Lampenkappen zijn, als je ze al gebruikt, niet alleen decoratieve accenten, maar ze maken zelfs een groot verschil in de kwaliteit van het licht dat je lamp uitstraalt. Daarom is het belangrijk om te weten bij het kiezen van de kappen wat voor soort licht je nodig hebt.

Lichtere lampenkappen zorgen voor meer licht in de kamer, terwijl donkerdere tinten het licht meer alleen boven en onder het armatuur laten schijnen.

Wees echter niet bang om af te zien van traditionele lampenkappen. Als je einddoel een kamer is, die wordt overspoeld met licht, laat dan de traditionele tinten helemaal weg te laten en in plaats daarvan voor lampen met glazen kappen of met kleuren te gaan of te kiezen voor verlichting in Edison-stijl.

4. Kies voor warm licht

De verlichting in je huis moet de ruimte uitnodigend maken. Het moet niet aanvoelen alsof je in een koude wachtkamer zit. Om dat te bereiken, moet je kiezen voor lampen die een zachter, geel licht stralen.

Het is ontspannender en stuurt signalen naar je lichaam om je te ontspannen, waardoor je een betere nachtrust zult hebben.

Dat komt omdat blauw licht melatonine, wat de slaap bevordert, kan onderdrukken. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe ‘Night Shift –modus’ van Apple voor de iPhone, waardoor je iPhone in het donker warmer licht straalt.

Om dat zachte, gele licht te krijgen, moet je op zoek gaan naar gloeilampen met een laag wattage.

5. Vergeet de taakverlichting niet

Bij het kiezen van verlichtingsarmaturen is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met het gewone licht in de kamer, maar ook na te denken over de gebieden in huis waar je gericht licht nodig hebt voor een taak, zoals lezen aan een bureau. Taakverlichting is vooral handig in de keuken van een appartement. Verlichting onder de kastjes geeft je al het licht dat je nodig hebt om aan het aanrecht te kunnen werken.

6. Hang een spiegel aan de muur

Je weet al dat spiegels kunnen helpen om een kamer groter te laten lijken, maar spiegels recht tegenover ramen te plaatsen om zo het licht in de kamer te laten weerkaatsen en het licht, wat er al is, te maximaliseren is ook een geniaal idee. Het geeft de illusie dat er meer ramen zijn, dan dat je echt hebt.

7. Kies voor verticaal met staande lampen

lichte-woonkamer

Als je een tekort aan vierkante meters hebt, profiteer dan in plaats daarvan van de hoogte. Vloerlampen zijn ideaal voor appartementen met weinig ruimte omdat ze veel licht bieden zonder de benodigde vloer- of tafelruimte in te nemen. Kies een lamp die kan multitasken, wat betekent dat hij zowel sfeerverlichting als taakverlichting kan geven.

Hoge vloerlampen zijn ook ideaal voor de smalle hoeken van een kamer, die vaak over het hoofd worden gezien. Het plaatsen van vloerlampen of een tafellampen kan helpen om het licht in de kamer te verspreiden en zorgt voor verlichting in de anders zo donkere hoeken en gaten.

8. Profiteer van de wandruimte

Ken je nog een andere manier om te werken met een gebrek aan vierkante meters? Neem geen waardevolle vloerruimte in beslag en gebruik je muren voor het ophangen van wandarmaturen, die net zo opvallend kunnen zijn als elk ander kunstwerk. Wandverlichting in de slaapkamer bespaart ruimte op volle nachtkastjes en het geeft de ruimte een mooi uiterlijk.

9. Houd de controle met dimmers

kunst in woonkamer

Dimmers zijn de enige manier om echt flexibele verlichting in je huis te hebben. Je kunt dimmerschakelaars opnemen en lampen kiezen met hoog/laag schakelaars of drieweglampen.

Het gebruik van dimmers kan ook direct de sfeer van een kamer veranderen. Ze regelen de lichtintensiteit en zorgen voor een meer intieme sfeer.

10. Denk na over de vorm en de functie

Functie is bij het kiezen van de verlichting voor je appartement van cruciaal belang. Maar vergeet ook niet hoe belangrijk verlichting is voor de naadloze esthetiek en voor een naadloze look. Zie de verlichting als je meubels. Je kunt verschillende afwerkingen in materiaal hebben, bijvoorbeeld metaal, glas, hout of beton en daar zoek je verlichting bij, die mooi op die look aansluit.

Laat een reactie achter