Actief zijn heeft veel voordelen voor de hartgezondheid, de slaapkwaliteit en de hersenfunctie, maar weten dat het goed voor je is, betekent nog niet altijd dat het gemakkelijk is om naar de sportschool te gaan. Als je moeite hebt om aan een trainingsroutine te beginnen, bekijk dan een paar beproefde methoden om van die bank af te komen en te gaan zweten.

1. KLEED JE AAN VOOR EEN TRAINING, ZELFS ALS JE ER GEEN ZIN IN HEBT

sportschool-sporten

In veel opzichten is het aantrekken van een sweatshirt van Supersales of een yogabroek zelfs belangrijker dan de deur uitgaan om naar de sportschool te gaan. Onderzoek heeft aangetoond dat onze hersenen vatbaar zijn voor ‘beklede cognitie’, een technische manier om te zeggen dat het aankleden voor jouw ambitie een gekozen taak kan helpen te voltooien. Als je in volledige trainingsuitrusting zit met bijvoorbeeld nieuwe Nike schoenen, dan is de kans veel groter dat je ook de deur uitgaat.

2. MAAK MET EEN VRIEND AFSPRAKEN

Het kan handig zijn om een verantwoordingspartner te hebben, dus maak plannen om samen met een vriend of een vriendin te gaan sporten. Als je het gevoel hebt dat iemand anders op je rekent, is de kans kleiner dat je die sessie overslaat. Sterker nog, het zien van je vriend(in) presteren – een grotere afstand rennen of zwaardere gewichten tillen – kan je ook de motivatie geven om jezelf te pushen. Je kunt ook tips met elkaar delen en elkaars vooruitgang vieren.

3. MAAK EEN PLAN

Als je gewoon actief wilt worden, is er niets mis mee om naar een sportschool te gaan en tijd te investeren in de apparatuur of een activiteit die je maar wilt. Maar de keerzijde van die doelloze bezoeken is dat het overslaan ervan niet het gevoel geeft dat je de voortgang naar een doel belemmert. Na een inloopperiode kun je je het beste een eindstreep voorstellen – afvallen, het uithoudingsvermogen vergroten, spieren opbouwen of een combinatie van beide en je energie richten op het ernaar toe werken.

4. GA VROEG

schoenen aantrekken fit man

Door ‘s ochtends vroeg op te staan en voordat je aan je dag begint naar de sportschool te gaan, heb je met succes de acht tot tien uur vermeden dat je jezelf er vanaf zou kunnen praten. Trainen kan stimulerend zijn, waardoor het een ideale ochtendroutine is maar als je wacht, voel je je misschien te moe om te gaan. Uit je bed komen kan de eerste paar ochtenden moeilijk zijn, maar als je eenmaal een ritme hebt vastgesteld, zul je blij zijn dat je het gedaan hebt.

5. VERANDER JE ROUTINE

Zelfs als je een gewoontedier bent, kan het eentonig worden om dezelfde oefeningen keer op keer te herhalen. Probeer, om die verveling te voorkomen, de volgorde te veranderen of alternatieven toe te voegen – bijvoorbeeld een incline bench press in plaats van een flat bench. Door de routine om te gooien, houd je zowel jouw lichaam als jouw geest bezig met de activiteit. (En je kunt later altijd weer terugkeren naar jouw normale routine.)

6. VISUALISEER SUCCES

Visualisatie is een athletische tool, die al tientallen jaren wordt gebruikt. Door je ogen te sluiten en je voor te stellen hoe het eruit zou zien en zal aanvoelen om een doel te bereiken of een oefening af te ronden, kunnen we ons fysiek en psychologisch voorbereiden op de taak die voorhanden is. Als je geen zin hebt of overweegt om een training over te slaan, probeer dan een paar minuten te gaan zitten om te visualiseren hoe je je zou voelen als je naar de sportschool zou gaan en hoe het je een stap dichter bij je doel zal brengen.

7. OVERDRIJF HET NIET

fit-dames

Het hebben van doelen, zelfs gemakkelijke, is het belangrijkste voor alles wat je in het leven wilt bereiken. Maar als je besluit dat je tegen augustus de proporties van een fitnessmodel wilt hebben of van een 5km naar een marathontijd van drie uur wilt springen, kun je jezelf teleurstellen. Zorg ervoor dat je de lat niet te hoog legt, zelfs als dit betekent dat je slechts 15 minuten op de fiets moet fietsen, zodat je niet overweldigd raakt. Vergeet niet om onderweg de kleinere mijlpalen te vieren!

8. ONTDOE JE VAN OBSTAKELS

Misschien belemmert iets jouw sportschoolreis. Werkt het koffiezetapparaat niet waardoor je de cruciale cafeïnestoot, die je lekker vindt voor een training, onderdrukt? Vind je de locatie van je sportschool of hun fitnesslessen niet leuk? Wacht niet tot je smoesjes kunt gebruiken om je voor een gemiste sessie te verontschuldigen. Onderneem actie om het probleem op te lossen, zodat je een duidelijk en onbelemmerd pad naar jouw doelen hebt.

9. OVERWEEG EEN TRAINER

Gecertificeerde fitnessinstructeurs verhogen de kosten van jouw training, maar kunnen ook veel tastbare waarde toevoegen. Een expert kan een programma op basis van jouw doelen ontwerpen, je laten zien hoe je apparatuur gebruikt en tips geven over voeding. Misschien merk je dat je hun hulp niet lang nodig hebt, maar als ze aanwezig zijn terwijl je begint, kan dit je dwingen om je eraan vast te houden.

10. HOUD JOUW WORKOUTS BIJ

sporten-sportschool

Door afstanden, gewichten en andere objectieve mijlpalen tijdens jouw fitnessreis vast te leggen, kun je de voortgang op papier zien. Dat bijhouden kan van pas komen als je je ongeïnspireerd of lusteloos voelt. Verwijzen naar een tijd waarin je bijvoorbeeld maar een halve mijl kon rennen, zou je kunnen motiveren om eraan vast te houden, omdat je nu gewend bent om er twee of drie te rennen.

11. NEEM DE TIJD OM TE HERSTELLEN

Je hebt misschien wel zin om elke dag naar de sportschool te gaan, waardoor er geen ruimte is voor luieren. Uiteindelijk zul je ontdekken dat het verlangen van je lichaam naar rust je ijzeren wil zal overtreffen en je zult ook merken dat je dagen of weken zonder te zweten gaat. Het is of dat nu betekent niets doen of gewoon jouw activiteitsniveau tijdelijk verlagen beter om wat hersteltijd in te bouwen. Zo voorkom je dat je te moe bent om je volgende sessie aan te pakken.

Laat een reactie achter