Als de temperaturen stijgen en het zonnetje heerlijk schijnt, willen jij en je gezin vast hele dagen buiten doorbrengen. Daarom is het belangrijk dat je eindeloos kunt genieten in je achtertuin zonder dat je je zorgen hoeft te maken over te veel blootstelling aan de zon of nieuwsgierige voorbijgangers.

1. Bouw een klassiek tuinhek

tuinhek

Door het hele land zie je veel huizen, die zijn omheind door een houten hek. Er is een verscheidenheid aan hout om uit te kiezen variërend van licht tot donker en met een mooi ontwerp voegt een houten hekwerk méér dan alleen de privacy aan je tuin toe. Het geeft je woning ook een mooie uitstraling. Vergeleken met andere afrasteringsmaterialen is hout ook relatief goedkoop en met de juiste constructie en het juiste onderhoud, kun je ook lang genieten van het hek. Zolang je een beetje handig bent, kun je van het plaatsen van je tuinhek een doe-het-zelf klus maken die voor meer privacy zorgt. Vlonderplanken kopen is dus een heel goed idee.

2. Laat een omheining groeien

Heggen worden al eeuwenlang gebruikt als een beplanting voor het creëren van meer privacy en ook voor het afscheiden van eigendomsgrenzen. Een voordeel is dat, afhankelijk van het soort planten dat je kiest, een goed geplante haag vrijwel elke gewenste hoogte kan bereiken. Het nadeel? Het is relatief duur en je moet ook veel tijd steken in het laten groeien van je heg. Bovendien hebben heggen ook behoorlijk wat onderhoud nodig. Maar met de juiste plaatsing, kan zelfs een haag van bescheiden omvang al zeer effectief zijn.

3. Gebruik bamboe

bamboe-hek

Naast dat je door het gebruik van bamboe een exotisch tropisch toevluchtsoord maakt, creëer je natuurlijk ook meer privacy. Dat komt omdat bamboe snel groeit en hoog genoeg wordt om je gezellige schuilplaats te beschermen. Plant het op zichzelf of gebruik het om lege plekken rond pergola’s en hekken op te vullen. Een schutting maken van bamboe is dan ook echt niet ingewikkeld. Een kleine waarschuwing: bamboe is invasief en mag alleen worden geplant in bedden of in bakken met sterke wanden.

4. Scherm een deel af

Open tuinen zijn om veel redenen geweldig, maar je hebt op die manier niet erg veel privacy. Maak een intiem hoekje in je uitgestrekte achtertuin door bijvoorbeeld het terras met kleine bomen en struiken af te schermen. Veranker vervolgens je buitenmeubilair met een eenvoudige structuur zoals hier is afgebeeld. In tegenstelling tot een traditioneel scherm, laat het open frame licht en wind door, wat resulteert in een ruimte, die zowel luchtig als gezellig is.

5. Zet een pergola neer

houten-veranda

Als je wat meer privacy wilt, maar niet het prachtige uitzicht op de achtertuin wilt belemmeren, kun je overwegen om een pergola te bouwen. Hoewel een pergola geen dichte wanden heeft, zorgen de houten kolommen en balken er nog steeds voor dat buren of voorbijgangers niet naar binnen kunnen kijken. Een pergola is een hele goede keuze voor op een verhoogd deck of een veranda, zoals te zien is in dit voorbeeld.

6. Laat groen om die pergola groeien

Als je je pergola net iets extra’s wilt geven in termen van gezelligheid en schaduw, kun je kronkelende planten langs de zijkanten en over de bovenkant van de pergola laten groeien. De dwarsbalken en de palen vormen de perfecte basis voor bijvoorbeeld een klimop en vooral op een zonnige locatie zullen de planten snel groeien. Het algehele effect is sereen en romantisch, maar het zorgt ook voor veel privacy. Het kan even duren voordat alles is begroeid, maar het is wel het wachten waard!

7. Hang planten op

overkapping-tuin

We hebben nog een voorbeeld van een op maat gemaakte tuin. Je kunt ook bakken met kruiden of bloeiende planten neerzetten of ophangen. Ongeacht wat je in de bakken zult planten, de hangende bakken zullen je tuin van buitenaf afschermen en meer ruimte vrijmaken op de grond, die je kunt gebruiken om te loungen, te BBQ’en en andere buitenactiviteiten te doen.

8. Maak verschillende niveaus

Als je je achtertuin helemaal opnieuw gaat inrichten, kun je helemaal voor meer privacy zorgen. Door verschillende hoogte niveaus in je tuin aan te brengen, kun je op een discrete maar pittoreske manier privacy creëren. In ons voorbeeld zie je meerdere niveaus en zijn de struiken en de bomen op verschillende hoogten geplant, waardoor er een afgeschermd gebied ontstaat met in het midden genoeg open ruimte. Het aanbrengen van niveaus kan ook de decoratiemogelijkheden in de achtertuin vergroten omdat je elementen zoals hangende manden en vogelbaden op verschillende niveaus kunt neerzetten, zodat ze allemaal mooi uitkomen en gezien worden zonder elkaar te verdringen.

9. Kies voor modern

Golfplaten zorgen voor een modernere afrastering. De industriële kwaliteit gaat lang mee en beschermt je tegen nieuwsgierige pottenkijkers. Het is prachtig in combinatie met steen, grind en beton. Je kunt dit soort platen bij de bouwmarkt kopen en deze metalen hekken zijn ook extreem duurzaam en zorgen voor een langdurige privacy-oplossing in je tuin.

10. Probeer eens latwerk

Of het nu eenvoudig of uitgebreid is, in de winkel wordt gekocht of op maat wordt gemaakt, latwerk in de achtertuin biedt een directe en gemakkelijke oplossing voor het privacyprobleem. Het latwerk laat ook wind en zonlicht door waardoor je niet het gevoel hebt dat je in een dichte ruimte zit. Het is ook nog eens de ideale ondersteuning voor klimplanten of bloeiende wijnstokken en het kan een opvallend middelpunt worden in het ontwerp van je buitenomgeving.

11. Overweeg het ophangen van gordijnen

Net zo waardevol in je achtertuin als in de slaapkamer, zullen een paar ondoorzichtige gordijnen je zicht op de buren blokkeren en het gevoel van privacy verder versterken. Als je een beetje handig bent en de gordijnen zelf kunt ophangen, zijn gordijnroeden de gemakkelijkste manier om de stroken op hun plaats te houden. Overweeg om gordijnen langs de zijkanten van een veranda of een pergola op te hangen.

Laat een reactie achter